BARCELONALTA UUSI KUNNIANOSOITUS FRANCESC FERRER I GUÀRDIALLE (8.3.2019)


Barcelonan kaupunginhallitus paljasti uuden muistolaatan muistuttamaan katalonialaisen pedagogin, ateistin, anarkistin ja Uudenaikaisen koulun luojan, Francesc Ferrer i Guàrdian (10.1.1859 Alella-13.10.1909 Barcelona), urasta. 

    Francesc Ferrer i Guàrdia, espanjalainen pedagogi, 
ateisti ja anarkisti. 

Muistolaatta sijoitettiin Montjuïcin puistoon, Ferrerin monumentin viereen, jonka kaupunginhallitus oli pystyttänyt vuonna 1990. Monumentti muistuttaa ”miehestä, joka kuoli puolustaakseen yhteiskunnallista oikeudenmukaisuutta, veljeyttä ja suvaitsevuutta”, kuten kaiverrus kertoo. Uudessa muistolaatassa on lyhyt kertaus Ferrerin elämäkerrasta, jossa korostetaan tämän sitoutumista ihmisten vapauttamiseen opetuksen avulla. Antiautoritaariset ja demokraattiset arvot, joita Ferrer esitteli, ovat perustavia yhteiskunnalliselle edistykselle. 

Ferrerin sanotaan muuttaneen yhteiskuntaa ”molekulaarisella” tasolla, siksi häntä muistetaan. Uudenaikainen koulu perustettiin Barcelonassa vuonna 1901 puolustamaan kasvatusmallia, joka perustui vapaalle ajattelulle, maallisuudelle ja järkiperäisyydelle teinä yksilölliseen ja yhteisölliseen itsemääräämisoikeuteen. 

Ferrerin innovatiivinen kasvatusoppi herätti paljon vastustusta konservatiivisimmissa piireissä. Mutta se laski perustan myöhemmille korkeammille oppilaitoksille ja työväen opintopiireille. Kaupungin pormestarin sijainen Gerardo Pisarello on ehdottanut tämän mallin seuraamista Barcelonassa ”tieteelle ja kriittiselle ajattelulle avoimen kaupungin luomiseksi”.

Kimmo Sundström 


Lue myös

Valèncian siviilihautausmaa avattiin uudelleen (16.1.2019)
València muistaa harhaoppisena hirtettyä Gaietà Ripollia (3.3.2019)

Pääsivu Tiedotteet Palvelut Lehdet Uutisia ja artikkeleita
Kirkosta eroaminen Mitä uutta?