EHTOOLLISVIININ VEROVAPAUS POISTUI (15.1.2019)


Valtiokirkot (Suomen evankelis-luterilainen kirkko ja Suomen ortodoksinen kirkko) sekä rekisteröidyt uskonnolliset yhdyskunnat nauttivat Suomessa monia etu- ja erioikeuksia. Yksi näistä oli ehtoollisviinien verottomuus. Se perustui lakiin alkoholi- ja alkoholijuomaverosta (29.12.1994/1471). Hallituksen esityksessä verovapautta ei ollut, mutta kristityt lisäsivät sen lakiin eduskuntakäsittelyssä. Lain 8 §:n mukaan valtiokirkkojen seurakunnille tai uskonnonvapauslain mukaisesti rekisteröidylle uskonnolliselle yhdyskunnalle ehtoollisviini oli verotonta. 

Vaikutin verottomuuden poistamiseksi tuli myöhemmin siitä, ettei EU-lainsäädännössä ollut tällaisia etuoikeuksia uskoville. Valtiovarainministeriö tutki, olisiko verovapaus voitu säilyttää, mutta sellaista mahdollisuutta ei löytynyt. 

Ehkä myös yleinen maallistumiskehitys hieman tuki valtion toimia. Tietysti verottomuuden poisto kasvattaa valtion verotuloja. 

Valtio arvioi verottomuuden kumoamisen aiheuttavan Suomen evankelis-luterilaiselle kirkolle 73.000 euron vuosittaisen lisämenon. Kirkkohallitus vastusti verottomuuden poistoa. Sen arvio lisäkuluista kirkolle oli 160.000 euroa. 

Uusi alkoholilaki 

Uusi alkoholilaki (28.12.2017/1102) tuli voimaan 1.3.2018. Verovapaus poistui. 

Totuuden Ystävät halusi yhdenvertaisuutta 

Totuuden Ystävät -niminen rekisteröity uskonnollinen yhdyskunta, johon kuului myös ateisteja, oli tilannut verottomia ehtoollisviinejä asianomaisella Tullin lomakkeella. Ateistit pyrkivät yhdenvertaisiksi uskovien kanssa. He tilasivat erilaisia verottomia ehtoollisviinejä ja totesivat, ettei niissä tosiaankaan ollut edes veron pahaa sivumakua. Verottomina ostetut viinit olivat noin puolet halvempia kuin sama verollinen tuote. Ostokset toimitettiin haluttuun Alkon myymälään. Rahaa ei tarvittu. Alko lähetti myöhemmin laskun asiakkaalle. Lisäksi palvelu Alkossa oli muutenkin parempaa. Totuuden ystävät ohjattiin jonojen ohi kohteliain sanakääntein. 

    Ympyrätalo Helsingissä, jossa edelleen on Alkon myymälä.

Tulli valvoi, ettei pieni yhdyskunta (Totuuden Ystävien jäsenmäärä oli alle 20) voinut ostaa ehtoollisviinejä esimerkiksi pakettiautollista yhdellä kertaa. Kerran menin noutamaan ehtoollisviinejä Ympyrätalon Alkosta Helsingin Hakaniemessä, mutta viinejä oli niin paljon, etten itse jaksanut kantaa niitä pois. Viinejä oli toimitettu enemmän kuin olin tilannut. Kerroin tämän myyjälle, mutta tämä vain totesi: ”Nämä ovat teidän.” Pyysin apulaiseksi Timo Meltin, joka siihen aikaan oli työtoverini Vapaa-ajattelijain liitossa. Nokkakärryllä saimme sitten kuljetettua viinilaatikot myymälästä varastoon. 

Vapaa-ajattelijat olivat kateellista (ja janoista) väkeä. He keljuilivat useamman kerran siitä, etteivät saaneet ehtoollisviinejä. He väittivät olevansa ateisteja ja keksivät muitakin syitä saadakseen viinejä. He eivät saaneet mitään. Syy oli se, etteivät ilman viiniä jääneet olleet Totuuden Ystävien jäseniä eivätkä muutenkaan totuuden ystäviä. 

Kristallilasit 

Kuinka usein, minkä verran ja millä tavoin ehtoollisviiniä nautittiin, on kysymys, joka ei kiinnosta valtiota. En aio siitä kertoa tässäkään. Kuitenkin toiminnasta jäi muistoksi hieno, valkoinen pöytäliina ja joukko komeasti hiottuja kristallilaseja.

Kimmo Sundström 


Pääsivu Tiedotteet Palvelut Lehdet Uutisia ja artikkeleita
Kirkosta eroaminen Mitä uutta?