TUNISIA LAILLISTI ATEISTIYHDISTYKSEN (16.11.2018)

Päivitetty 8.9.2020

Tunisia laillisti vuosi sitten ateistiyhdistyksen ensimmäisenä maana islamilaisessa arabimaailmassa. Yhdistys puolustaa erästä islamin suurinta tabua, ateismia. 

400 perustajaa 

Yhdistyksen perusti yli 400 ihmistä. Sen tarkoituksena on ”taata niiden oikeudet, jotka eivät tunne olevansa uskonnollisia”. Viranomaiset jarruttivat yhdistyksen laillistamista. Ne muun muassa väittivät, ettei yhdistys voi vastustaa uskonnollista ääriajattelua, koska suorituskykyä siihen ei ole. Viranomaisia häiritsi paljon se, että ateismi ja monijumalaisuus ovat islamilaisessa ympäristössä kaksi pahinta syntiä. Jumala on ilmeinen, Koraanin ehdoton totuus ja kaikki mitä siinä esitetään kyseenalaistamatonta. 

Yhdistyksen jäsen, asianajaja Munir Baatour sanoo, että perustuslaki takaa omantunnon vapauden. Yhdistyksen ensimmäinen mielenosoitus koski oikeutta saada syödä julkisesti kadulla ramadanin aikana. Neljä henkilöä sai kuukauden pituisen vankeustuomion kadulla syömisestä saman ramadanin aikana. Tunisian perustuslaki takaa uskonnon-, omantunnon- ja kulttivapauden, vaikka ensimmäisen artiklan mukaan valtion uskonto on islam. 

Baatourin mukaan on totta sanoa, että enemmistö tunisialaisista on muslimeja, mutta maan kutsuminen islamilaiseksi on vitsi. ”Maalla ei voi olla uskontoa, se ei voi tehdä pyhiinvaellusmatkaa, ei antaa almuja, ei rukoilla viittä kertaa päivässä, ei paastota. Maa ei ole persoona. On typerää sanoa, että maalla on uskonto”, Baatour sanoo. 

Arabivalloittajat murhasivat alkuperäisväestöä 

Mutta yhdistys koettaa mennä vielä edemmäksi ja hylätä etniset ja uskonnolliset määreet. Tunisia ei ole arabimaa eikä islamilainen maa. Arabivalloitusta ylistävä historiankirjoitus on uudistettava. Arabit olivat verisiä valloittajia. Geneettisesti tunisialaisissa on arabialaista perua neljä prosenttia, eurooppalaista 12 prosenttia ja berberiperua 60 prosenttia. 

Maan parlamenttia hallitsee maltillinen islamistinen Ennahda-puolue, maassa on luja jihadistinen liike ja neljänneksi eniten uskonnollisia taistelijoita maailmassa. Yhdistys myöntääkin, että sen tehtävä on jättiläismäinen ja vaarallinen. 

Yhdistys koettaa järjestää konferensseja, vaatii uskonto-oppiaineen poistamista kansallisesta opetussuunnitelmasta ja niiden lakien kumoamista, jotka syrjivät ateisteja

Kimmo Sundström 


JK. Yhdysvaltalaisen Freedom Housen lehdistönvapausraportin (2020) mukaan Tunisiassa on ainoa arabimaailman vapaa media.


Pääsivu Tiedotteet Palvelut Lehdet Uutisia ja artikkeleita
Kirkosta eroaminen Mitä uutta?