ATEISTIEN ESINEKULTTUURI KEHITTYY (14.10.2018)


Aiemmissa uskonnottomien esinekulttuuria käsittelevissä artikkeleissani Vapaa-ajattelijain liiton adressit, merkki, liput ja vaakuna (25.4.2013) ja Vapaa-ajattelijain esinekulttuurista (16.5.2013) kosketeltiin niitä esineitä, joita Vapaa-ajattelijain liitossa tuotettiin eritoten 1980-luvun loppupuolella ja 1990-luvun alkupuolella. Liiton toiminnan myöhemmin romahtaessa esinekulttuuri oli yksi niistä toiminnanaloista, joka kuihtui lähes kokonaan. Myös aikaisemmin tuotettujen esineiden markkinointi ja myynti lakkasi samoin lähes kokonaan. 

Ateistit jatkavat uskonnottomien esinekulttuurin kehittämistä. Tänä vuonna on valmistunut kaksi tuotetta, jotka esitellään nyt. 

Väliaikainen uskonnottomien hautamuistomerkki 

Kun vainaja haudataan, haudalle voidaan pystyttää väliaikainen muistomerkki. Se on haudalla siihen saakka kunnes pysyvä muistomerkki (hautakivi tai muu muistomerkki) pystytetään haudalle. Tavallisimmin tällainen muistomerkki pystytetään uudelle haudalle, jolla ei aikaisempia muistomerkkejä. Väliaikaisen muistomerkin pystyttäminen ei ole pakollista evankelis-luterilaisten seurakuntien hautausmailla. Tavallisimmin ne ovat yksinkertaisia puisia, valkoisia lautaristejä. Jos tällaista muistomerkkiä ei haluta pystyttää, hauta voi olla ilman muistomerkkiä siihen saakka, kunnes pysyvä muistomerkki tulee haudalle. Yleensä tämä tapahtuu noin vuoden kuluessa vainajan hautauksesta. Tavallisesti tällaisen muistomerkin hankkivat vainajan omaiset, ei hautausmaan ylläpitäjä. 

Väliaikaisten puuristien hinta on esimerkiksi noin 80 euroa. Kun pysyvä muistomerkki tulee haudalle, puuristit päätyvät hautausmaiden roskalavoille. Hautaustoimistot tai hautakiviliikkeet, jotka myyvät ristejä, kertovat, ettei väliaikaisia hautamuistomerkkejä kannata kierrättää. 

Uskonnottoman vainajan haudalle ei pidä panna ristiä. Olen kysellyt alan eri yrittäjiltä, minkälaisia muistomerkkejä he tarjoavat uskonnottomille. Vastaus: ei mitään. En muista juuri tavanneeni uskonnottomien väliaikaisia muistomerkkejä minkäänlaisilla hautausmailla. Karkkilan Vapaa-ajattelijain hautausmaa (ks. Karkkilan Lepola (13.5.2013)) on tässä edistyksellinen poikkeus. Siellä väliaikaisena muistomerkkinä käytetään mustaa, kolmihaaraista rautatikkua. 

Asiantila on harmittanut jo kauan. Siksi valmistutin puusepillä väliaikaisen uskonnottomien muistomerkin puusta. Ei tosin ole ilmaantunut mitään syytä, miksi tämä muistomerkki ei voisi olla myös pysyvä muistomerkki. Suurilla hautausmailla on toisistaan poikkeavia hautausalueita. Hautausmaan ylläpitäjä on voinut asettaa erilaisia ehtoja kunkin alueen väliaikaisille ja pysyville hautamuistomerkeille. Ehdot voivat koskea merkkien kokoa, valmistusmateriaalia ja muotoa. Ehdot tulee tarkistaa aina etukäteen, kun ostaa muistomerkin. 

    Uskonnottomien hautamuistomerkki. Materiaali tammi (vas.), lehtikuusi tai tiikki.

Muistomerkin korkeus on noin 140 cm, josta teräsjalka (n. 45 cm) upotetaan maanpinnan alle; näkyviin jää noin 95 cm. Liekkimaljan suurin leveys on 16 cm ja kärkitulen korkeus 6 cm. Liekkimaljan alla rungossa on 4x4 cm:n kokoinen, jyrsitty paikka kilpipohjalle tai pahvikortille, johon voidaan sijoittaa tietoja vainajasta. Runko on kulmaviistottua, puuöljyllä käsiteltyä, 5x5 cm:n massiivipuuta. Valittavana on kolme puulajia: tammi, vaalea lehtikuusi ja tummempi tiikki. 

Tuote ei ole kertakäyttötavaraa vaan on tarkoitettu kestämään vähintään sata vuotta. Pinnan huoltohionta, pintakäsittely (esim. öljyäminen tai lakkaus) ja maalaus tehdään tarpeen vaatiessa. Jos merkkiä käytetään väliaikaisena muistomerkkinä, sitä voidaan käyttää esimerkiksi suvun vainajien haudoilla sitä mukaan kuin uusia vainajia tulee. Jos merkki on hautausmaan omistajan tai ylläpitäjän omaisuutta, se luovutetaan tai vuokrataan tarpeen vaatiessa asiakkaalle. Tarpeen lakatessa merkki odottaa huoltotilassa seuraavaa käyttökertaa. 

Merkkitikku 

Toisena uutena esineenä esitellään puinen merkkitikku. Sitä voidaan käyttää haudalla tai mitä vain keksitään. Merkin korkeus on 25 cm, suurin leveys 6 cm ja vahvuus 1,5 cm. Kärkitulen korkeus on 3 cm. 

    Merkkitikku. Materiaali saarni (vas.), koivu, jalava, vaahtera, lehtikuusi tai hopeapaju.

Hautausmaalla maan ylläpitäjä voi ilmoittaa merkkitikulla esimerkiksi, että (1) haudan hoito on siirretty hautausmaan ylläpitäjälle (hoitohauta), (2) haudan hallinta-aika on umpeutumassa tai (3) vainajan omaisten on kunnostettava hautaa tai hautamuistomerkkiä jollakin tavalla. 

Materiaalivaihtoehdot ovat: saarni, koivu, jalava, vaahtera, lehtikuusi tai hopeapaju. Merkkitikut on käsitelty puuöljyllä, kärkituli on maalattu. Tuotteiden hinnat ovat osiossa Hautapaikat ja myyntituotteet.

Kimmo Sundström


Lue myös

Vapaa-ajattelijain liiton adressit, merkki, liput ja vaakuna (25.4.2013)
Vapaa-ajattelijain esinekulttuurista (16.5.2013)
Karkkilan Lepola (17.5.2013)


Pääsivu Tiedotteet Palvelut Lehdet Uutisia ja artikkeleita
Kirkosta eroaminen Mitä uutta?