TOTAALIKIELTÄYTYJÄT JA LAUSUNTOMME 2008 JEHOVAN TODISTAJIEN VAPAUTUSLAISTA (26.2.2018)


Helsingin hovioikeus tiedotti hylänneensä tuomiollaan 23.2.2018 vakaumuksensa vuoksi siviilipalveluksesta kieltäytyneen syytteen (R 16/738). Hovioikeus katsoi, että tuomitseminen siviilipalveluksesta kieltäytymisestä on perustuslaissa kiellettyä syrjivää kohtelua Jehovan todistajiin nähden, jotka on lailla vapautettu sekä asepalveluksen että siviilipalveluksen suorittamisesta.

Yhdistyksemme antoi 10.3.2008 lausunnon [PDF] puolustusministeriön komiteanmietinnöstä (2007:1) Jehovan todistajien vapauttaminen asevelvollisuuden suorittamisesta – Arvio nykytilanteesta ja sääntelyvaihtoehdoista. Kantamme oli, että vapautuslaki on kumottava. (Lausuntomme verkotetaan vasta nyt, mutta sitä selostettiin aikanaan jäsenkirjeessä ja toimintakertomuksessa.)

Arvatenkin korkein oikeus ottaa vielä kantaa hovioikeuden tuomioon. Jos hovioikeuden tuomio säilyy, sillä on varmaankin seuraus lainsäädäntöön: Joko vapautuslaki kumotaan epäyhdenvertaisena tai vapautuslaki laajennetaan koskemaan myös sekä asepalveluksesta että siviilipalveluksesta vakaumuksensa (eli vakavien omantunnonsyiden) vuoksi kieltäytyviä, jolloin näitä totaalikieltäytyjiä ei tuomittaisi teosta säädettyyn 173 päivän ehdottomaan vankeusrangaistukseen.

Uutisessani Aseistakieltäytyminen ateisminvapauden tähden (23.6.2015) [HTML] esitin totaalikieltäymistä Puolustusvoimien määrättyä saapumiserästä 2/2015 lähtien kaikki varusmiehet sotilaspappien kirkollis-uskontoisia aiheita sisältäville oppitunneille. Sellainen totaalikieltäytyminen olisi syvällisen vakaumuksellista sekularistista toimintaa tunnustuksettoman, sotilaspappeihin sitomattoman Puolustusvoimien eettisen opetuksen puolesta.

Siinä tapauksessa, että vapautuslain soveltamista laajennetaan, sen tulee tietysti koskea myös vakavista sekularistisista omantunnonsyistä asevelvollisuuden suorittamisesta kieltäytyviä.

Jouni Luukkainen


Pääsivu Tiedotteet Palvelut Lehdet Uutisia ja artikkeleita
Kirkosta eroaminen Mitä uutta?