SAVUTTOMUUS JA TUNNUSTUKSETTOMUUS (27.10.2017)

Tarkennettu 6.11.2017

Seuraava mielipidekirjoitukseni ilmestyi Helsingin Sanomissa la 20.4.2002 (osastossa "Lyhyesti" ensimmäisenä):

Stadionille savuton katsomo

Jos Stadion kunnostetaan verovaroin, tulisi katsomot järjestää savuttomiksi.

Jouni Luukkainen
Helsinki

***

Tarkastelua:

1) Kirjoitukseni on esimerkki siitä, että mielipidekirjoitus voi olla lyhytkin, jos sen voi perustaa lukijoiden tuntemiin asioihin. Tuolloin oli ollut keskustelua Olympiastadionin kunnostamisesta ja siitä, onko se maksettava yksityisin vaiko verovaroin. Edellisessä kesäkuussa olin ollut täpötäydellä Stadionilla seuraamassa riemukasta jalkapallon MM-karsintamaaottelua Suomi-Saksa (2-2) mutta joutunut kärsimään, myös välittömästi terveyteni puolesta, lähipenkeillä tupakoivista. Ottelun jälkeen kirjoitin Stadion-säätiön puheenjohtajalle ja vaadin parannusta sekä totesin HS:n yleisönosastossa kahden astmasta kärsivän tytön vaatineen samaa. Julistin panevani Stadionin boikottiin, kuten paninkin, katsomoiden savuttomuuden toteuttamiseen asti. Niinpä en lähtenyt  kokeilemaan, mikä olisi ollut katsomoiden tilanne yleisurheilun MM-kisoissa 2005. Mutta sitten pian minulle tuli siis mahdollisuus yrittää kiristää korjaus myös veronmaksajana, ja rohkaistuin kirjoittamaan Hesariin ja vaatimaan tuossa vaiheessa jo suurelle yleisöllekin itsestään selvää, täysin oikeutettua järjestelyä.

2) Uskonnonvapausasioissa lehtiin kirjoittaessani on minun taas tavallisesti ollut välttämätöntä selittää tilannetta pitkäänkin, sillä yleisöllä ei ole ollut kaikkea tarvittavaa tietoa.

3) Julkisen vallan tunnustuksettomuus sekulaarin, maallisen, mielessä on yhdistyksemme tavoite. Siis kirkon erottaminen valtiosta ja uskonnonopetuksen poistaminen sekä erityisesti uskontotiedon torjuminen julkisen vallan koulusta. Tavoitettamme voidaan verrata savuttomuuden tavoitteeseen. Ihminen ei tarvitse tupakansavua eikä uskontoa, eikä julkisen vallan tule suosia kumpaakaan. Tavoitettamme voin ujostelematta ajaa, niin kuin olen (tyydytyksekseni julkisesti edes yhden virkkeen verran) ajanut savuttomuutta.

4) Ateismin, mielen raittiuden, rinnastan savuttamattomuuteen. Puhtaasti ateismista minulla on kai vain yksi mielipidekirjoitus, Ateistibussien puolustus 3.7.2009 [HTML].

5) Olen kieltäytynyt ja yritän kieltäytyä vastakin savuisista tiloista muutoinkin kuin mitä kerroin kohdassa 1). Jos lukio jo omana aikanani olisi ollut kurssimuotoinen, olisin kieltäytynyt uskonnon kursseista, jolloin olisin suorittanut elämänkatsomustiedon kurssit heti, kun olisin päässyt eroamaan kirkosta. Kaikille pakollisen uskonnonopetuksen, uskontotiedon, uhatessa ja osin jo toteuduttuakin kuntien omavaltaisesti yhdistettyä uskonnon ja elämänkatsomustiedon opetuksen samoille tunneille olen joutunut miettimään, mitä tekisin, jos olisin kouluikäisten lasten vanhempi - enkö vain ottaisikin heitä pois sellaisesta vakaumukseni ja tieteen vastaisesta opetuksesta eli siis kieltäytyisin antamasta heidät siten kasvatettaviksi.

Jouni Luukkainen


Pääsivu Tiedotteet Palvelut Lehdet Uutisia ja artikkeleita
Kirkosta eroaminen Mitä uutta?