VAPAA AJATTELIJA- JA USKOMATON-LEHTIEN YHDISTÄMISTÄ POHDITAAN (4.2.2016)

Päivitetty 22.4.2016

Vapaa-ajattelijain liiton liittohallitus (LH) valitsi 23.1.2016 ”valmistelutyöryhmän” pohtimaan mahdollista Vapaa Ajattelija -lehden ja Uskomaton-lehden yhdistämistä. Ryhmään kuuluvat Petri Karisma, Kimmo Laine ja Jape Lovén. 

Petri Karisma on LH:n puheenjohtaja ja Vapaa Ajattelijan päätoimittaja. Kimmo Laine on LH:n varsinainen jäsen, Helsingin Vapaa-ajattelijain (HVA) hallituksen varsinainen jäsen ja on osallistunut aktiivisesti Uskomattoman toimittamiseen. Jape Lovén on HVA:n hallituksen puheenjohtaja ja viimeksi ilmestyneen Uskomattoman numeron päätoimittaja. 

Vapaa Ajattelija on liiton vuodesta 1945 julkaisema aikakauslehti, jonka numeroiden lukumäärä on laskenut nykyiseen neljään numeroon vuodessa. Tällä verkkosivulla on julkaistu viime vuosina uutinen jokaisesta uudesta ilmestyneestä lehden numerosta.

Uskomaton on HVA:n kerran vuodessa julkaisema lehti, joka on yleensä ilmestynyt syksyisin, Voima-lehden välissä olevana liitteenä. Myös tämän lehden jokaisesta numerosta on julkaistu tällä verkkosivulla uutinen. Tähän mennessä on julkaistu vuosina 2011-2015 yhteensä viisi numeroa.

Ateistipiireissä Vapaa Ajattelijan lempinimi on Vajaa Ajattelija eli Vajari ja Uskomattoman lempinimi Uusmunaton. 

Historiaa 

HVA julkaisi aikaisemmin ”kukkoslovakian” valtakaudella akselivaltojen (HVA ja Karkkilan Vapaa-ajattelijat ry (KAVA)) yhteistyönä Järjen Ääni -lehteä. Lehti kuopattiin vuoden 2009 lopussa. Tätä ennen HVA:n ja KAVA:n välinen akseli oli katkennut ja kukkosvalta kumottu 14.12.2008. Järjen Ääni lopetettiin tarpeettomana. 

HVA:n puheenjohtajaksi 14.12.2008 valittu Jussi K. Niemelä oli kuoppaamassa Järjen Ääntä. 12.12.2010 hänen kautensa puheenjohtajana päättyi ja uudeksi HVA:n puheenjohtajaksi valittiin Tarja Koivumäki. Vain vuoden mittaisen puheenjohtajakautensa kuluessa hän ideoi yhdessä Markku Pääkkösen kanssa Uskomaton-lehden. Sen ensimmäinen numero ilmestyi lokakuussa 2011. 

Vajaa-ajattelijoilla on aikaisemmin (2008) ollut erikoisia ajatuksia ainakin Vapaa Ajattelijan ja Humanisti-lehden yhdistämisestä. Uuden lehden nimeksi ehdotettiin Rationalisti. Hankkeesta ei tullut mitään. Vapaa-ajattelijoiden toimintaa leimaa usein kaikenlainen pohtiminen ja keskustelu ilman, että siitä seuraa mitään. 

Tämän kirjoittaja ei kannattanut lehtien yhdistämistä, koska olisi parempi, että lukijoilla olisi valittavanaan kaksi erilaista lehteä. Humanisti-lehti ilmestyy edelleen. Se on tosin niin heikkolaatuinen, että vain Opetus- ja kulttuuriministeriön sille jakama kulttuurilehtituki voi perustella sen julkaisemisen jatkamista. Muuten lehti kannattaisi lopettaa. 

Uskomaton 

Uskomaton-lehti on saanut tämän kirjoittajalta melko suopeita arvioita. Lehti jakaa hyödyllistä tietoa, mutta on alkanut toistaa itseään. Se voi myös vauhdittaa kirkosta eroamista syksyisin. Vapaa-ajattelijain liitto on rahoittanut Uskomatonta tuhansilla euroilla. Vuonna 2014 tuki oli 4.000 euroa. HVA on varakas yhdistys ja pystyisi yksinkin vastaamaan kustannuskuluista. Toisaalta Uskomattomaan kirjoittavat henkilöt voisivat julkaista omia kirjoituksiaan myös Vapaa Ajattelijassa. Lehdet ovat siinä määrin erilaisia, että on vaikea sanoa mitä yhdistämishankkeesta voisi tulla. 

Mitä hyötyä Vapaa Ajattelijalle olisi yhdistämisestä? Vapaa Ajattelijalla ei ole julkaisuongelmia, vaikka pahana puutteena on lehden heikentynyt sisältö. Tätä HVA:n kirjoittajat pystyisivät parantamaan ilman mitään yhdistämistäkin. Jos Uskomaton vain lopetettaisiin, liitolta säästyisi tuhansia euroja muuhun tarkoitukseen. Minusta tukea tulisi ohjata sinne, missä rahaa tarvitaan, ei niinkään sinne, missä sitä jo on yllin kyllin. 

Kimmo Sundström


JK. Kirjoitusta on kommentoitu niin, että Jussi K. Niemelä olisi eronnut HVA:n puheenjohtajan tehtävästä jo kesällä 2010. Varapuheenjohtaja Tarja Koivumäki hoiti käytännössä tätä tehtävää syksyllä 2010. 

Mitään virallista eroilmoitusta ei Niemelältä tullut kesällä 2010. Hän tosiaan erosi Paul Ojan jalanjäljissä liiton ylläpitämältä Kinatori-keskustelulistalta 18.6.2010 Esa Ylikosken ”pornokampanjahörhöilyn” ja muidenkin hörhöjen ja imagofasistien kitinän vuoksi pyytäen Tarja Koivumäkeä hoitamaan HVA:n puheenjohtajan tehtäviä. Niemelä katsoo eronneensa HVA:n puheenjohtajan tehtävästä samanaikaisesti kun hän erosi Vapaa-ajattelijain liitosta ja HVA:sta eli 15.11.2010.


Pääsivu Tiedotteet Palvelut Lehdet Uutisia ja artikkeleita
Kirkosta eroaminen Mitä uutta?