HUMANISTI-LEHDEN PÄÄTOIMITTAJAKSI ARJA STRID (14.1.2016)


Humanisti-lehden päätoimittaja Tiina Vilponen jättää tehtävänsä. Uudeksi päätoimittajaksi tulee numerosta 1/2016 lukien Arja Strid. 

Henki pihisee vielä 

Humanisti on muuttunut ohukaiseksi. Varsinaista sisältöä on viime numerossa 15 sivua. Humanistisia ideaaleja ja toiveita vatkataan vuodesta toiseen. Konkreettisempaa ja käytännönläheisempää asiaa on vähän. Kuitenkin Vilponen toivoo, että ”lehti jatkaa eloaan vielä pitkään”. 

Julkaisuaikataulu takapainotteinen 

Lehteä on ilmestynyt neljä numeroa vuodessa. Aikataulu on ollut pahasti takapainotteinen. Vuonna 2015 lukijat saivat odottaa ensimmäistä numeroa lokakuulle saakka. Numero 2/2015 ehti tulla vielä vuoden 2015 puolella. Numero 3/2015 saapui lukijoille 8.1.2016 ja numero 4/2015 13.1.2016. 

Valtionapu 

Lehden julkaisija, Suomen Humanistiliitto ry, menetti 10.800 euron valtion yleisavustuksensa kokonaan vuonna 2013 eikä ole saanut sitä sen jälkeenkään. Jäljelle jäi 2.000 euron suuruinen kulttuurilehtituki, jonka määrä vuosina 2013-2015 on säilynyt samana vuosittain. Vuodeksi 2015 tukea haettiin 5.000 euroa. Uusinta hakemusta on muutettu maltillisemmaksi, vuodelle 2016 tukea on haettu 3.000 euroa. 

Humanistit eivät ole omavastuisia eivätkä ole halunneet turvata parempaa lehteä itselleen omin voimin. He odottavat tukea toveri valtiolta. 

Politiikkaa 

Poliittiset korostukset, jotka esitetään sekulaarin humanismin lipun alla, häiritsevät jonkin verran. Esimerkiksi Vapaa Ajattelija -lehdessä ei ole tällaisia suoria korostuksia, vaikka siinä on paljon muuta kelvotonta. Humanistien mukaan mm. demokraattinen järjestelmä ”takaa rauhan niin yhteiskunnallisesti, kuin kansojenkin kesken tarjoamalla areenan avoimeen ja kaikkia osapuolia kunnioittavaan keskusteluun”. Onko tosiaan niin, etteivät demokraattiset valtiot käy sotaa koskaan eikä missään? 

Sitten kuitenkin korostetaan älyllisen, taloudellisen ja poliittisen eliitin suurta vastuuta. ”Eliitti on tavallaan ”demokratian turva”.” En ymmärtänyt tätä. Eikö kansa ja kansanvalta siis osaakaan turvata itseään vaan tarvitsee avukseen aina eliittejä? 

Humanisteille on myös ominaista erilaisten organisaatioiden korostaminen, joista erityisen rakas on hallitusten välinen Yhdistyneet kansakunnat (YK). YK:n tavoitteeksi kerrotaan mm. köyhyyden poistaminen vuoteen 2030 mennessä ”sen kaikissa muodoissa”. Tämä on kuin uskontoa, johon vain uskova voi uskoa. 

Humanismissa on myös kummallista omahyväisyyttä. ”Humanismi voi olla elämäntapa kaikille ihmisille kaikkialla maailmassa.” ”Ne vapaudet ja oikeudet, mitä pidämme arvossa omassa elämässämme, kuuluvat kaikille ihmisille.” Miksi kaikkien ihmisten pitäisi vastaanottaa vapaudet ja oikeudet sellaisina kuin humanistit ne heille haluavat tarjoilla? Eikö saakaan olla kristitty, muslimi tai ateisti? 

Kimmo Sundström


Pääsivu Tiedotteet Palvelut Lehdet Uutisia ja artikkeleita
Kirkosta eroaminen Mitä uutta?