USKONTOJEN UHRIEN TUELLE UUSI HALLITUS (19.1.2015)


Uskontojen uhrien tuki UUT ry:n (157654; www.uskontojenuhrientuki.fi) hallitus oli 3.12.2014 päättänyt kutsua koolle harvinaisen yhdistyksen ylimääräisen kokouksen. Kokous pidettiin 17.1.2015 alkaen kello 13 Rikhardinkadun kirjaston kokoustilassa Helsingissä. 

14.12.2014 päivätyn kutsun mukaan tarkoituksena oli valita yhdistykselle uusi hallitus. Marraskuussa 2014 toteutettu toiminnanjohtajan hakuprosessi oli saatu maaliin onnistuneesti. Se oli aiheuttanut pieniä kolhuja henkilösuhteisiin. Asiasta oli kirjoitettu sanomalehdissäkin jonkin verran. Vanha hallitus katsoi, että uusi hallitus voisi toimintakykyisemmin jatkaa yhteistyötä toiminnanjohtajan kanssa. Toiminnanjohtajana toimii nyt Joni Valkila. 

Runsas osanotto 

Kokoukseen saapui lähes 30 henkeä, joista noin 25 yhdistyksen jäsentä. Tämä oli vilkkain osanotto, jonka muistan. Läsnä oli myös yhdistyksen kunniapuheenjohtaja Terttu Forsell (entinen Maljanen) Ylöjärveltä, joka pani koko järjestön vauhtiin 1987. Hän voi olla tyytyväinen ja ylpeä siitä, että yhdistyksen asialla on ollut kantavuutta ja että yhdistys on voinut rekrytoida osaavia sekä tarmokkaita henkilöitä toteuttamaan tarkoitustaan. 

Yhdistyksen puheenjohtaja Aki Härkönen kertoi, että yhdistyksessä on kaikkiaan noin 270 jäsentä, joista vuonna 2014 jäsenmaksunsa maksoi yli 50, mutta alle 100 jäsentä. 

Yhdistyksen ajamat asiat ovat edenneet erinomaisesti viime vuosina. UUT teki myös läpimurron avustusrintamalla vuonna 2011. Se sai Raha-automaattiyhdistykseltä (RAY) rahoitusta vuosille 2012-2014 yhteensä yli 200.000 euroa. Avustusta saatiin myös vuodelle 2015. 

Kokouspuheenjohtajaksi valittiin Aki Härkönen ja sihteeriksi Terho Miettinen. Esityslistaehdotuksen osalta tehtiin ehdotus, että olisi ensin valittu hallituksen muut jäsenet ja sen jälkeen hallituksen puheenjohtaja. Päätettiin kuitenkin valita ensin puheenjohtaja ja sen jälkeen hallituksen muut jäsenet. 

Istuvan hallituksen jäsenten lukumäärä oli neljä (Aki Härkönen, Eeva Eteläinen, Antti Helenius ja Terho Miettinen). Nyt useammassa puheenvuorossa kannatettiin laajemman hallituksen valintaa. Sääntöjen mukaan hallituksen koko voi enimmillään olla puheenjohtaja ja viisi muuta hallituksen jäsentä. Päätettiin valita tällainen hallitus. 

Puheenjohtajan valinta 

Puheenjohtajaksi ehdotettiin Antti Kaskelaa. Hän on Aalto-yliopiston tutkijatohtori Espoosta. Myös toinen ehdotus tehtiin, mutta ehdotettu henkilö ei ollutkaan halukas ehdokkaaksi. Kaskela valittiin uudeksi puheenjohtajaksi vaalitta. 

Muiden hallituksen jäsenten vaali 

Hallituksen jäseneksi pyrki tällä kertaa paljon enemmän ehdokkaita kuin oli paikkoja. Niitä henkilöitä, jotka olivat etukäteen ilmoittaneet vain vähäistä kiinnostusta hallituksen jäsenyyteen, ei asetettu ehdolle. Lopuksi asetettiin yhdeksän ehdokasta: 

  1. Jere Linnainen, Vantaa, opettaja; 
  2. Heidi Kytöjoki, Jyväskylä; 
  3. Kimmo Kokkonen, Kempele, esimies; 
  4. Antero Saarenpää, Tampere; 
  5. Terho Miettinen, Helsinki, KTM; 
  6. Päivi Marin, Porvoo, valmistuu teologian maisteriksi 2016; 
  7. Olli Ståhlström, Helsinki;
  8. Jari-Pekka Peltoniemi, Espoo; 
  9. Elina Multisilta, Kirkkonummi, uusasiakashankkija ja tiedottaja. 

Jehovan todistajat on uskonnollinen yhdyskunta, josta tulee eniten uskonnon uhreja UUT:n toimintaan. Kaikkien, myös entisten jehovantodistajien, pyrkimyksenä oli valita hallitus, jossa olisi jäseniä useasta eri taustasta. Ehdokkaista neljä oli entisiä jehovantodistajia, neljä muunlaisia entisiä uskovia ja yksi ehdokas kertoi, ettei ollut koskaan ollut itse uskova, mutta oli saanut elämänikäisiä traumoja sukulaistensa uskonnollisen toiminnan takia. 

Vaalissa Multisilta sai 20 ääntä, Marin 19 ääntä, Miettinen 16 ääntä, Linnainen 15 ääntä ja Peltoniemi 11 ääntä. Heidät valittiin. Näin hallitukseen saatiin yhteensä kuusi jäsentä, neljä miestä ja kaksi naista. 

Ei alkoholia UUT:n rahoilla 

Väistyvä puheenjohtaja Härkönen oli ollut UUT:n puheenjohtajana 2002-14.11.2008 ja uudelleen 24.3.2012 lukien. Hän sanoi, että kivi vierähti pois hänen sydämeltään, kun saatiin valituksi uusi, reipas hallitus. Hän kehotti vaalimaan yhdistyksen brändiä, jonka rakentaminen vie vuosia, mutta joka voidaan tuhota helposti ja nopeasti. Kun yhdistys nyt elää rahallisesti täysin erilaista aikaa kuin ennen RAY:n myöntämää avustusta, voisi olla houkutusta käyttää yhdistyksen varoja myös johonkin vähemmän tähdelliseen. Härkönen esitti toivomuksen, että UUT:n varoilla ei osteta alkoholia. Tähän oltiin hyvin tyytyväisiä. 

Ihmisoikeusliiton vieraana 

Kokouksen päätyttyä lähdettiin vierailulle Ihmisoikeusliittoon, joka on majaillut vuoden verran Forumin korttelissa (Simonkatu 8A). Siellä osanottajille tarjottiin salaattia ja juotavaksi vettä. 

Ihmisoikeusliiton pääsihteeri Päivi Mattila kertoi, että liitto on Suomen suurin yleistä ihmisoikeustyötä tekevä järjestö, jolla on nyt 15 palkattua työntekijää. Ihmisoikeusliitto ja UUT ovat aikaisemmin tehneet jonkin verran yhteistyötä. Nyt Ihmisoikeusliiton toimitiloissa on vapautumassa toimistohuone, jonka UUT mahdollisesti vuokraa maaliskuun alusta lukien. Huone oli likimain neliö, noin 40 neliömetrin suuruinen ja tällä hetkellä siinä oli neljä työpistettä. UUT:n hallitus päättää toimitilakysymyksestä lähiaikoina. Nyt UUT:n toimitila on Hakaniemessä, City Officen toimistohotellissa (Toinen linja 3). Se toimii toiminnanjohtajan työhuoneena ja siellä pidetään myös vertaistukitapahtumia pienemmille ryhmille. Vertaistukiryhmiä on kaikille avoin ryhmä sekä erikseen ryhmät entisille vanhoillislestadiolaisille, entisille helluntailaisille, entisille jehovantodistajille ja entisille mormoneille. 

Kimmo Sundström

Kirjoittaja on Uskontojen uhrien tuki UUT ry:n jäsen ja vapaa-ajattelun uhri.


Lue myös

Ateisti Uskontojen uhrien jäseneksi (31.12.2002)
Sari Myllymäki Uskontojen uhrien tuen puheenjohtajaksi (15.11.2008)
Joni Valkila Uskontojen uhrien tuen puheenjohtajaksi (5.9.2009)
Joni Valkila jatkaa Uskontojen uhrien tuen puheenjohtajana (26.3.2011)
Uskontojen uhrien tuki sai RAY:n avustusta (13.2.2012)
Aki Härkönen Uskontojen uhrien tuen puheenjohtajaksi (28.3.2012)
Uskontojen uhrien tuki jatkaa nousukiidossa (24.3.2013)
Uskontojen uhrien tuella toiminnan huippuvuosi (9.6.2014)


Pääsivu Tiedotteet Palvelut Lehdet Uutisia ja artikkeleita
Kirkosta eroaminen Mitä uutta?