ATEISTIEN EU-ELINTARVIKEJAKELU PÄÄTTYI PÄÄKAUPUNKISEUDULLA (9.5.2007)

Kuluvana keväänä Pääkaupunkiseudun ateistit ry (PAT) järjesti taas EU-elintarvikejakelun vähävaraisimmille henkilöille.  Päättyvän kevään jakeluvaiheen jakelutapahtumat järjestettiin keskiviikkoisin 25.4., 2.5. ja 9.5. Helsingin Kalliossa.  Jakelupaikkana oli taas Helsingin Elokolo, osoitteessa Toinen linja 31.

Jakelu sujui hyvin, eikä Vapaa-ajattelijain liitto päässyt sitä häiritsemään.  Avunhakijoita oli tapahtumittain 59 (avunsaajien ruokakuntien jäsenet yhteensä 127), 40 (90) ja 29 (58).  Yhteensä avunhakijoita oli siis 128 ja mukaan lukien heidän ruokakuntiensa avustettavat henkilöt 275.

Elintarvikkeita jaettiin yhteensä vähän alle tuhat kiloa.  Toinen jakeluvaihe toteutetaan loka-marraskuussa, jolloin jaellaan sama määrä elintarvikkeita.

Liiton toiminta supistuu juhlavuonna

Vapaa-ajattelijain liitto ry jätti keväällä 2006 hakemuksen päästä hallinnoimaan liiton jäsenyhdistysten elintarvikejakelua kuluvana vuonna.  Liiton edustaja tosin laisti Maa- ja metsätalousministeriön asiassa järjestämän kokouksen 21.11.2006.  Tämä vihjasi siihen, ettei liitto pysty hoitamaan kunnolla jakelun hallinnointia.  Yllättäen liiton toiminnanjohtaja Paula Vasama iskikin kintaat tiskiin: jäsenyhdistyksille ilmoitettiin huhtikuussa, että liitto lopettaa avustustoiminnan hallinnoinnin kokonaan.  Jakelijana liitto ei ole koskaan toiminutkaan. 

Vielä vuonna 2006 liiton hallinnon piirissä olleiden Tampereen Vapaa-ajattelijat ry:n ja Turun Vapaa-ajattelijat ry:n jättäydyttyä pois jakelutoiminnasta, liiton hallinnon piiriin jäi vain Forssan Vapaa-ajattelijat ry (FVA), jonka liitto jätti oman onnensa nojaan.  Tällä yhdistyksellä oli onnea matkassa, sillä se sai kaikesta huolimatta sille osoitetun elintarvike-erän.  FVA sai myös syksyn elintarvike-erän jo nyt keväällä.  Pieni varastokioski Järjestöjen talon pihalla täyttyi ääriään myöten.  Yhdistyksen tarkoituksena on myös jakaa kaikki saamansa elintarvikkeet jo nyt keväällä.

PAT:n hallinnon piirissä olevat jakelijat ovat Keski-Uudenmaan Vapaa-ajattelijat ry (KUVA), Kotkan Vapaa-ajattelijat ry (KOVA) ja Pääkaupunkiseudun ateistit ry.  Näille jakelijoille syksyn elintarvike-erät toimitetaan vasta ensi syksynä. 

PAT:n jälkeen jakelun aloittivat FVA, KOVA (3.5.) ja KUVA (7.5.).  Jokaisella paikkakunnalla järjestetään muutama yleinen jakelutapahtuma.  Tämän lisäksi avunhakija voi saada apua muulloinkin ottamalla yhteyttä paikallisiin jakelun vastuuhenkilöihin.  FVA:n avustustoiminnasta Viikkouutiset julkaisi Kaisa Hynysen kuvajutun torstaina 26.4.2007.  Jutussa haastateltiin Pirkko Vellamoa, joka on osallistunut avustustoimintaan 1990-luvulta alkaen.

KOVA:n ensimmäiseen jakelutapahtumaan saapui noin sata avunhakijaa.  Arviolta noin 2/3 elintarvikkeista tuli jaetuiksi ja 1/3 jäi seuraavaa jakelutapahtumaa varten.  KOVA jakelee nyt elintarvikkeita n. 2000 kiloa ja syksyllä 2007 saman määrän.

Keski-Uusimaa julkaisi 22.4.2007 Jarkko Malinin laajahkon jutun KUVA:n avustustoiminnasta.  Juttuun liittyi kaksi Sauvo Jylhän värikuvaakin, jotka kertoivat kuinka järvenpääläiset Veikko Laine ja Tarmo Niskanen järjestelivät elintarvikkeiden tukkupakkauksia yhdistyksen varastossa. 

KUVA:n ensimmäisessä jakelutapahtumassa 7.5. avunhakijoita oli yli 90 ja elintarvikkeista jaettiin noin kolmannes.  KUVA jakelee n. 1500 kiloa elintarvikkeita ja syksyllä 2007 saman määrän.  Jakelutapahtuman toteuttivat Veikko Laine ja Erkki Haavisto.  Avunhakijoissa oli monentyyppisiä vähävaraisia henkilöitä.  Yleisesti voidaan sanoa, että enemmistö on naisia.  Samoin enemmistö avunhakijoista on keski-ikäisiä tai eläkeläisiä, mutta opiskelijatkin hakevat apua.

Avustustoiminta jatkuu ensi vuonna

Vapaa-ajattelijain liiton luopuminen avustustoiminnasta osuu liiton juhlavuoteen.  Liitto täyttää tänä vuonna 70 vuotta.  Se on budjetoinut suuren summan (10.000 euroa) juhlimiseen.  Konkreettista kenttätyötä supistetaan taas.  Vuonna 1999 lopetettiin liiton juhlapuhujatoiminta.

Avustustoiminnassa oli sen alkaessa 1996 mukana toistakymmentä liiton jäsenyhdistystä.  Helsingin Vapaa-ajattelijat ry (HVA) lopetti jakelutoiminnan vuonna 2002.  Toiminta lopahti niin perusteellisesti, että elintarvikkeita jäi vanhenemaan liiton varastoon vuoteen 2006 saakka (ks. tarkemmin http://www.ateistit.fi/uutiset/uuti79.html). Viime vuosina jakelijayhdistysten määrä on ollut puolisen tusinaa, nyt juhlavuonna jakelijoita on enää neljä. Näistäkin yhdistyksistä liitto halusi erottaa PAT:n.  KOVA ja KUVA ennakoivat liiton supistustoimet ja hakeutuivat PAT:n hallinnon piiriin jo viime vuonna.  Jakelutoiminnan tyrehtymiseen on voinut vaikuttaa sekin, että liitto on kieltäytynyt myöntämästä jäsenyhdistyksille toiminta-avustuksia tätä toimintaa varten.

Vuodelle 2008 avustustoimintaa koskevan hakemuksen jättivät PAT ja FVA.  Avustusjärjestöjen joukossa on useita kristillisiä järjestöjä, joten on hyvä, että myös ateistit ovat mukana toiminnassa palvelemassa uskonnottomia.  Alunperin 1990-luvun puolivälissä vapaa-ajattelijat lähtivät mukaan avustusohjelmaan uskonnottomien avuntarvitsijoiden pyynnöstä.  Aiemmin ei ollut harjoitettukaan mitään sosiaalista toimintaa.  Käsitykseni mukaan vielä jakelutoiminnassa mukana olevat yhdistykset hoitavat jakelun asiallisesti, eikä liittoa välttämättä tarvita.      

Valtio maksaa hakemuksesta jakelua seuraavana vuonna avustusjärjestöille pienen rahakorvauksen näille aiheutuneista kustannuksista.  Korvauksen määrä on yksi prosentti jaettujen elintarvikkeiden arvosta, joka puolestaan määräytyy interventiohintojen perusteella.  Interventiohinnat pohjautuvat Euroopan komission asetuksiin.  Esim. vehnän interventiohinta vuonna 2007 on 101,31 euroa/tonni ja voin n. 2.500 euroa/tonni.

Vapaa-ajattelijain liitto pidätti aiemmin tämän korvauksen kokonaan itsellään, eikä antanut siitä mitään osaa jakelijoille.  PAT:n hallinnon osalta toimintapolitiikka on toinen.  Koska PAT saa tätäkin toimintaansa varten tukea, lahjoituksia ja korvauksia, se tulee jakamaan osan näistä myös hallintonsa piirissä oleville jakelijayhdistyksille.

EU:n elintarvikeapua jaetaan Suomen lisäksi seuraavissa maissa: Belgia, Espanja, Irlanti, Italia, Kreikka, Latvia, Liettua, Luxemburg, Malta, Portugali, Puola, Ranska, Slovenia, Tsekki, Unkari ja Viro.  Suomen osuus vuodelle 2007 varatusta määrärahasta on 1,3 prosenttia.

Kimmo Sundström
EU-elintarvikejakeluvastaava
Pääsivu Tiedotteet Palvelut Lehdet Uutisia ja artikkeleita
Kirkosta eroaminen Mitä uutta?