USKONNOTTOMILLE UUSI YHDISTYS HELSINKIIN (10.9.2014)


Kaisa Robbins, Sarita Vihersalo-Karén ja Markku Pääkkönen perustivat 11.6.2014 Helsingissä uuden yhdistyksen uskonnottomille, Uskonnottomat Suomessa. 

Perustajat ovat entisiä tai nykyisiä Helsingin Vapaa-ajattelijat ry:n (45349, HVA, perustettu 2.3.1936) hallituksen jäseniä. Pääkkönen oli HVA:n hallituksen jäsen vielä viime vuonna. Robbins ja Vihersalo-Karén ovat HVA:n hallituksen jäseniä paraikaa. 

Yhdistyksen tarkoituksena on tehdä tunnetuksi uskonnottomuutta ja uskonnottomien perusoikeuksia sekä edistää uskonnottomien asemaa toimien näiden etujen puolesta. Yhdistys haluaa vaikuttaa yhteiskunnallisesti, osallistua julkiseen keskusteluun, tehdä aloitteita, lausuntoja ja kanteluita sekä pitää yhteyttä viranomaisiin ja muihin päätöksentekijöihin. Se haluaa myös neuvoa uskonnottomia. 

Kaikki perustajat ovat yhdistyksen hallituksen jäseniä, Robbins on puheenjohtaja. Robbins ja Pääkkönen asuvat Helsingissä, Vihersalo-Karén Vantaalla. 

Fokus käytännöllisissä asioissa 

Yhdistyksen tarkoitus on hyvin samantapainen kuin ateisti- ja vapaa-ajattelijayhdistyksillä, mutta aatteellinen puoli on häivytetty pois. Yhdistys rekisteröitiin 1.7.2014. 

Yhdistys ei ole hakenut Vapaa-ajattelijain liitto ry:n jäseneksi. Näin niiden yhdistysten lukumäärä, jotka toimivat liiton ulkopuolella, kasvaa jälleen. 

Vantaan Sanomat julkaisi 8.9.2014 uutisen kertoen, että yhdistys haluaisi Malmin lentokentälle uskonnottomien hautausmaan. Uskonnottomien hautausmaa voisi yhdistyksen mukaan toimia myös erilaisiin pienuskontoihin kuuluvien leposijana. 

Robbins sanoo, että yhdistys pyrkii olemaan mahdollisimman vähän aatteellinen ja ajamaan käytännöllisiä asioita. Hautausmaa-asian lisäksi Robbins haluaa saada elämänkatsomustieto-oppiaineen yleiseksi oppiaineeksi kouluissa. 

Ateistiyhdistykset tahtovat säilyttää elämänkatsomustiedon uskonnottomien ja uskonnollisiin yhdyskuntiin kuulumattomien oppilaiden omana oppiaineena ellei kaikkea katsomusopetusta voida poistaa julkisista kouluista kokonaan. Uskovilla on omat oppiaineensa koulussa eikä heillä ole vaikutinta tai valmiuksia opiskella elämänkatsomustietoa kuten muilla. Lisäksi elämänkatsomustieto voi olla ristiriidassa heidän kotiensa ja huoltajiensa katsomusten kanssa. Uskovien paikka ei ole elämänkatsomustiedon opetuksessa. 

Kimmo Sundström


Pääsivu Tiedotteet Palvelut Lehdet Uutisia ja artikkeleita
Kirkosta eroaminen Mitä uutta?