Pääkaupunkiseudun
vapaa-ajattelijat ry

 

BUDDHALAISMUNKKIEN RÖTÖKSIÄ (30.1.2002)

Björn Ådahl/Turun Sanomat 6.1.2002: Buddhalaismunkkien rötökset kuohuttavat Thaimaassa.

Alla selostetaan poikkeuksellisesti yllä mainittua juttua siitä syystä, että buddhalaisuuden kannattajien arvostelu on yleensä harvinaista ja buddhalaisuutta pidetään jollakin tavalla "parempana" (vähemmän väkivaltaisena, vähemmän käännytysintoisena, vähemmän kaupallistuneena jnpp.) uskontona kuin esimerkiksi kristinuskoa ja islamia. Joskus buddhalaisuutta ei pidetä lainkaan uskontona (Jumalaa ei ole, Buddha oli vain opettaja jne.), vaan filosofiana.

Ådahl kertoo, että buddhalaismunkeilla on ollut hurskas maine Thaimaassa, mutta monet ryöstöihin, huumerikoksiin, korruptioon, raiskauksiin ja jopa murhiin liittyneet skandaalit ovat rokottaneet munkkien mainetta. Nähtävästi on uutta, että tiedotusvälineet ovat alkaneet kertoa tällaisista asioista yleisölle.

Buddhalaisuus ja munkkilaitos ovat yhteiskunnan tukipylväitä. Jokaisen thaimiehen oikeus ja velvollisuus on toimia munkkina tilapäisesti. Thaimaalaisista 95 prosenttia on buddhalaisia. Munkit ovat arvostettuja; munkkia herjannut henkilö voidaan tuomita jopa vankilaan. Munkit on ymmärretty vaatimattomien elämäntapojen ja pyytettömyyden kannattajiksi ja esikuviksi.

Ym. jutussa kerrotaan tunnetun luostarin apotista, jonka poliisi pidätti. Everstin univormussa (lahjoitus upseereilta) esiintynyt apotti vastusti väkivaltaisesti poliiseja. Apotti kutsui säännöllisesti ilotyttöjä kotiinsa ja kittasi kovasti viskiä. Viskistä pitäviä apotteja kutsutaankin Chivas Regal -liigaksi. Apotti myös kavalsi luostarille annettuja lahjoituksia. Lahjoitusten tekeminen munkeille ja luostareille on tärkeää, koska thaimaalaiset arvelevat sen hyödyttävän heitä tulevassa elämässä.

Eräs toinen apotti oli poikennut spiritualismin tieltä kunnon tavaramaterialistiksi hankkimalla itselleen 20 eurooppalaista loistoautoa.

Buddhalaismunkkeja on tuomittu myös törkeistä väkivaltarikoksista kuten raiskauksista ja murhista. Jutussa mainitaan nuoren englantilaisen matkailijan murha.

Munkkeja on Thaimaassa jopa 400.000. Jollakin tavalla on ymmärrettävää, että rikollisiakin on joukossa.

Lehtijutun lähetti toimistolle Hannu Raitanen. Kiitokset Hannulle.

Kimmo Sundström


Pääsivu Tiedotteet Palvelut Lehdet Uutisia ja artikkeleita
Kirkosta eroaminen Mitä uutta?