LAPIN ORTODOKSEJA KANNUSTETAAN OMAVASTUISUUTEEN (1.2.2013)

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon Iniön seurakunnan itsenäinen elo lakkasi vuoden 2008 lopussa. Kannustus omavastuisuuteen oli siellä parhain, kun seurakunnan kirkollisveroprosentti (tuloveroprosentti) oli maan korkein 2,25. Tämän jälkeen evankelis-luterilaisissa seurakunnissa ei ole nähty kahta prosenttia ylittäviä veroprosentteja.

Kannustusta omavastuisuuteen

Suomen ortodoksinen valtiokirkko on monin tavoin valtion ja siis kaikkien veronmaksajien elätti. Sen takia on ilo havaita, että useissa kirkon seurakunnissa jäseniä kannustetaan verotuskeinoin vastaamaan suuremmassa määrin omista kuluistaan. Yhteensä 31 kunnassa ortodoksisen seurakunnan kirkollisveroprosentti ylittää kahden prosentin rajan vuonna 2013.

Lapin ortodoksit

Lapin maakunnassa asui 31.1.2012 183 318 ihmistä ja kuntia on 21. Näistä peräti 16:ssa ortodoksisen seurakunnan kirkollisveroprosentti on nyt 2,20: Enontekiö, Inari, Kemijärvi, Kittilä, Kolari, Muonio, Pelkosenniemi, Pello, Posio, Ranua, Rovaniemi, Salla, Savukoski, Sodankylä, Utsjoki ja Ylitornio.

Näistä kunnista neljässä seurakunnallinen omavastuisuus korostuu vielä silläkin tavalla, että niissä kunnallisveroprosentin ja kirkollisveroprosentin summa on korkein, kaikissa 22,95: Enontekiö, Muonio, Savukoski ja Utsjoki.

Lapin kaikki (valtiokirkkoon kuuluvat) ortodoksit kuuluvat Lapin ortodoksiseen seurakuntaan, joka kuuluu vuonna 1980 perustettuun Oulun hiippakuntaan. Väkiluku (läsnä olevien jäsenten määrä) vuoden 2012 lopussa oli 1 048. (Kirkon tilastoissa jäsenmääräksi kutsutaan läsnä olevan ja poissa olevan väestön summaa, joka oli Lapin seurakunnassa 1 122.)

Lemland eller Saltvik?

Kirkkoon kuulumattoman ateistin kannattaa veroprosentin puolesta asettua Ahvenanmaalle, Lemlandin tai Saltvikin kuntaan (jos haluaa puhua ruotsia). Siellä kunnallisveroprosentti on 16,25 eli 6,70 prosenttiyksikköä alhaisempi kuin neljässä edellä mainitussa Lapin kunnassa asuvan ortodoksin yhteenlaskettu kunnallinen ja kirkollinen verorasitus.

Evankelis-luterilaiseen kirkkoon kuuluvan ateistin paras paikka on Kauniaisten kaupunki. Siellä kunnallisveroprosentin (16,50) ja kirkollisveroprosentin (1,00) summa on maan alhaisin (17,50).

Kauniaisissa on muutenkin enemmän vaihtoehtoja: voi puhua suomea tai ruotsia tai molempia. Lisäksi kaupungilla on kunnallinen hautausmaa, joten ei tarvitse turvautua seurakunnan palveluksiin tässäkään asiassa. Hautapaikan saa tosin vasta kuoltuaan.

Kimmo Sundström


Pääsivu Tiedotteet Palvelut Lehdet Uutisia ja artikkeleita
Kirkosta eroaminen Mitä uutta?