IHMISOIKEUSVAARA! OPETUSMINISTERI JUKKA GUSTAFSSON SELVITYTTÄMÄSSÄ USKONTOTIETOA (5.9.2012)

YLEn Radio Vegan Radar-ohjelmassa pe 31.8.2012 kerrottiin islamilaisesta uskonnonopetuksesta (kohtaan 37 min asti).

Ohjelman mukaan Närpiössä noin 70 muslimilasta on elämänkatsomustiedon (ET) opetuksessa, kun sinne ei saada islaminopettajaa. Siis ET ei siellä ole muuttunut islaminopetukseksi, eikä ET ole ollut sinänsä vakaumuksen vastaista noille oppilaille, joille ET on lain tulkinnan puolesta vapaaehtoista. Ylitarkastaja Pekka Iivonen Opetushallituksesta antoi ohjeen islamin etäopetuksesta tai itseopiskelusta tai yhteistyöstä paikallisen islamilaisen yhteisön kanssa eli opetuksen järjestämisestä moskeijassa. Ohjelmassa myös kerrottiin esimerkkejä islamin opetuksen ylilyönneistä, mutta samalla, muutaman vuoden takaiseen radio-ohjelmaan verraten, kuinka siinä suhteessa on toisaalta voinut tapahtua parannustakin.

Elämänkatsomustiedon opetus ei ole missään tapauksessa syyllinen islamin sen enempää kuin muidenkaan uskontojen opetuksen ongelmiin.

Ohjelman kohdassa 35:35 opetusministeri Jukka Gustafsson kertoo – viitaten osaksi islamin opetuksesta kerrottuun – aikovansa tehdä hallituksen sivistyspoliittiselle ministerityöryhmälle aloitteen yhteisen uskontotiedon opetusta valmistelevan työryhmän perustamisesta. Hän puhui uskonnonopetuksesta elämänkatsomustieto siis mitätöiden mutta ei tietenkään aikoen sen säästää.

Opetusministeri Gustafsson/sd on sivistyspoliittisen ministerityöryhmän puheenjohtaja. Muut seitsemän jäsentä ovat ministerit Lauri Ihalainen/sd, Henna Virkkunen/kok, Paula Risikko/kok, Ville Niinistö/vihr, Carl Haglund/r, Paavo Arhinmäki/vas ja Päivi Räsänen/kd.

Ateistien ihmisoikeudet ovat nyt suurimmassa vaarassa kuin koskaan Suomen itsenäisyyden aikana. Tähän asti laki ei ole pakottanut uskonnonopetukseen uskonnollisiin yhdyskuntiin kuulumatonta lasta vastoin huoltajien tahtoa eikä (vuodesta 2003 lähtien) uskonnollisiin yhdyskuntiin kuulumatonta lukion opiskelijaa vastoin hänen tahtoaan, mutta yhteinen ja pakollinen uskontotieto veisi tämän vapauden, joka mielestäni on Suomen koululaitoksen paras puoli kansainvälisessä ja erityisesti pohjoismaisessa vertailussa. Uskontotiedossa uskontojen opit kerrotaan totena ja maailmaa ja elämää tarkastellaan uskonnoista käsin, tietysti erityisesti luterilaisesta kristinuskosta.

Toki oli aikansa uskonnollisiin yhdyskuntiin kuulumattomille peruskoulun oppilaille uskontojen historia ja siveysoppi -oppiaine, mutta YK:n ihmisoikeuskomitea totesi kanteluratkaisussaan vuonna 1981 sen olevan ainakin osittain uskonnollista, minkä seurauksena syntyi, tai ei ainakaan olisi voinut olla syntymättä, elämänkatsomustieto.

Tältä perustalta voin siis sanoa, että ministerit ovat tilanteessa syyllistyä ihmisoikeusrikokseen, jos he sokeasti pelkästään eri uskonnollisten yhdyskuntien oman uskonnon opetusta katsomalla päättävät perustaa ministeri Gustafssonin kaavaileman työryhmän. Siksi heidän tulisi ottaa vakavasti uskonnollisiin yhdyskuntiin kuulumattomat ja olla pakottamatta ainakaan näille uskontotiedoksi naamioitavaa uskonnonopetusta. Mutta pelkään sokeuden vaivaavan ministereistä montakin: uskonnonopetusta vastustaessaan he pakottavatkin kaikki uskonnonopetukseen.

Jouni Luukkainen


Pääsivu Tiedotteet Palvelut Lehdet Uutisia ja artikkeleita
Kirkosta eroaminen Mitä uutta?