VAPAA AJATTELIJAN IRTONUMEROMYYNTI ROMAHTI (4.8.2012)

Vapaa-ajattelijain liitto ry:n julkaisema järjestö- ja kulttuurilehti Vapaa Ajattelija on ostettavissa Akateemisen kirjakaupan Keskuskadun myymälässä Helsingissä. Myymälä saa kutakin numeroa 20 kappaletta.

Vuosina 2010-2011 liiton hallitus lupasi julkaista lehteä kuusi numeroa, mutta molempina vuosina ilmestyi vain viisi erillistä numeroa. Liiton toiminta on kutistunut vähiin, ja täksi vuodeksi hallitus lupasi vain neljä numeroa.

Numero 1/2012 saapui lehden lukijoille 16.3.2012 ja tuli myös irtonumeromyyntiin pian sen jälkeen. Myyntiaika Akateemisessa kirjakaupassa on enintään 90 päivää, jonka jälkeen lehti poistuu myynnistä. Numero 1/2012 poistui myynnistä 3.6.2012. Kun lehti ilmestyy vain neljästi vuodessa, olisi irtonumeromyynninkin osalta tärkeää, että ilmestymisvälit olisivat jokseenkin yhtä pitkiä, noin kolme kuukautta. Kuluvana kesänä mitään Vapaa Ajattelijan numeroa, ei uutta eikä vanhoja, voinut ostaa myymälästä yli kahden kuukauden aikana.

Irtonumeromyynti romahtanut

Aikaisemmin Vapaa Ajattelijan irtonumeromyynti oli keskimäärin kymmenen numeron tasolla per numero. Nyt myynti on romahtanut, numeroa 1/2012 myytiin vain kolme kappaletta.

Myynnin romahtaminen voi johtua muustakin kuin lehden laadun huonontumisesta. Kenties ihmisten halu ostaa irtonumeroita on yleisestikin vähentynyt laskusuhdanteen aikana. Myös lehden markkinointi on lopahtanut. Irtonumeron hinta, 3,50 euroa, ei sen sijaan ole myynnin esteenä. Lukija voisi ostaa koko vuosikerran irtonumeroina 14 eurolla, kun lehden mukaan vuosikerta muutoin maksaa 25 euroa. Tällainen hinnoittelu on hyvin poikkeuksellista. Lähin vertailukohta lehdelle voisi olla Humanisti-lehti. Sekin ilmestyy neljästi vuodessa, ja irtonumeron hinta on 7 euroa.

Liittohallitus ei kykene hallitsemaan lehden julkaisemista. Numeron 2/2012 aineisto pyydettiin lähettämään jo 30.4.2012 mennessä ja lehden luvattiin ilmestyvän kesäkuussa. Mitään tuoretta aineistoa ei tällä keinoin voida julkaista. Lehden päätoimittaja on Petri Karisma. 

Kimmo Sundström


Pääsivu Tiedotteet Palvelut Lehdet Uutisia ja artikkeleita
Kirkosta eroaminen Mitä uutta?