ATEISTIT SAIVAT LIITON LAJITTELULOKEROSTON (28.1.2012)

Vapaa-ajattelijain liiton työntekijät heitettiin ulos liitosta vuosina 2003, 2005, 2009 ja 2010, osa jätti liiton vapaaehtoisesti. Viimeinen tukityöllistetty, Tapio Kortesaari, poistui toimistosta 31.3.2011 työsuhteen kestettyä 28 päivää.

Nyt ulosheittovuorossa ovat entisen toimiston kalusteet. Pääkaupunkiseudun ateistit ry (PAT) sai liitolta 114x193x33 (lxkxs) cm:n suuruisen, täyspuisen lajittelulokeroston. Lokeroiden koko on 21,5x5 cm (lxk), viisi rinnan ja 30 päällekkäin, yhteensä 150 lokeroa. Siinä säilytettiin ennen Vapaa Ajattelija - ja Humanisti-lehtiä, ulkomaisia alan lehtiä, erilaisia lomakkeita, mainoksia, esitteitä, ohjevihkosia, kirjasia yms. Lokerosto oli hyvä apuväline koostettaessa uusille jäsenille ym. lähetettäviä aineistokuoria. Se piti aineistot järjestyksessä.

Ollessani liiton toimiston- ja taloudenhoitaja hankin lokeroston Veikkolasta, josta noudimme sen Arne Wahlströmin kanssa tämän pakettiautolla. Silloin toimistossa oli työntekijä joka päivä ja talkoita, kokouksia, esitelmätilaisuuksia yms. melkein joka ilta.

Lokerosto siirrettiin PAT:n kellarivarastoon samassa talossa. Kävin Janne Vainion kanssa jo 19.1.2012 katsomassa lokerostoa, mutta se oli liian painava meidän kahden siirtää portaita pitkin kellariin. 27.1.2012 kaluste sitten lähti vauhdilla ja runsain voimin kellariin. Sitä olivat siirtämässä María José Vivas Fernández, Sven Fernández, Aulis Junes, Jouni Luukkainen, Unto Söderman, Janne Vainio ja minä.

    Lokeroston siirtoon ensinnä tulleet talkoolaiset Aulis Junes (vas.), Janne Vainio, María José Vivas Fernández ja Sven Fernández liiton entisen toimiston edessä.

Painavaa lokerostoa ei olisi tarvinnut siirtää lainkaan, jos Vapaa-ajattelijain liitto olisi saman tien myynyt toimistonsa PAT:lle. Vuonna 2005 toimisto oli myynnissä 82.000 euron hintaan, muttei mennyt kaupaksi. Liitto halusi hallintonsa mukavuudenhaluisille jäsenille avaramman kokoustilan ja harkitsi isomman toimiston hankkimista. Hanke ei toteutunut.

Nyt entinen toimisto on lähinnä kokoustila, kun etuhuoneiden välinen kevyt väliseinä purettiin marraskuun 2011 alkupuolella. Marraskuun ehostukseen kuului myös seinien tasoitusta ja maalausta sekä uuden muovimaton asennus. Remonttimiehinä oli Helsingin Vapaa-ajattelijain hallituksen entinen jäsen Ari Kähärä apulaisensa kanssa. Liiton liittovaltuusto piti ehostetussa etuhuoneessa kokouksensa 26.11.2011.

Etuhuoneesta poistettiin kaikki toimistokalusteet, -koneet ja -laitteet. Aiemmin tilassa oli kolmellekin henkilölle työpisteet tietokoneineen. Tilaan jäi kaksi kokouspöytää ja tuoleja sekä muutama kirjahylly, jossa on jokunen metri ehkä myöhemmin lainattaviksi tulevia kirjoja. Kirjojen järjestely on nyt kestänyt yli puolitoista vuotta - liiton kiireet ovat hitaita.

Kokoustilassa kokoontunee joskus harvoin liittohallitus (nykyisin kaikki kokoukset eivät ole istuntokokouksia), Helsingin Vapaa-ajattelijat ry:n hallitus ja myös Kustannus Oy Vapaa Ajattelija Ab:n yhtiökokouksen jatkokokous pidettiin 17.1.2012 tässä tilassa. Viime mainitun kokoukset päättynevät pian, kun uhri saadaan haudatuksi. 

Kimmo Sundström


Pääsivu Tiedotteet Palvelut Lehdet Uutisia ja artikkeleita
Kirkosta eroaminen Mitä uutta?