ROVANIEMEN VAPAA-AJATTELIJAT PERUSTETTIIN (20.12.2006)

Rovaniemelle on perustettu uusi vapaa-ajattelijayhdistys.  Yhdistystä perustamassa oli liittovaltuuston jäsen Pertti Periniva Kemin Vapaa-ajattelijoista.

Kemin yhdistys on kuulunut liiton laillisuus- ja itsenäisyyssiipeen. 

Koollekutsujana oli Saara Hartzell, joka muutti vuonna 2001 Helsingistä Rovaniemelle.  Perustava kokous pidettiin 16.11.2006 Hotelli Cumuluksessa.  Puheenjohtajaksi valittiin Saara Hartzell ja muiksi hallituksen jäseniksi Simo Hämäläinen, Maria Jansson, Erkki Nissinen ja Kari Puolakka.

Simo Hämäläisestä tuli yhdistyksen sihteeri.  Neljä Kemin Vapaa-ajattelijoihin kuuluvaa jäsentä liittyy uuden Rovaniemen yhdistyksen jäseniksi. 

Vapaa-ajattelijain liiton pääsihteeri Jori Mäntysalo tiedotti 9.12.2006 liiton keskustelulistalla, että uuden yhdistyksen osalta "yhdistysrekisteriin on jo tiedot lähetetty".  Tieto on perätön.  

Yhdistys on hakenut liiton jäseneksi 1.1.2007 lukien.  Yhdistyksen merkitseminen rekisteriin kestää yleensä useampia kuukausia.  Liiton sääntöjen 4 pykälän mukaan liiton jäseniksi voidaan ottaa vain rekisteröityjä yhdistyksiä.  Järjestökäytännössä tästä on joustettu siinä tapauksessa, että yhdistyksen perusilmoitus on jo jätetty viranomaiselle.

Esimerkkinä mainitsen Pääkaupunkiseudun vapaa-ajattelijain (PKV; nykyisin Pääkaupunkiseudun ateistit ry) hakemuksen liiton jäsenyhdistykseksi. Yhdistys perustettiin syyspäivän tasauksena 23.9.1999 ja rekisteröitiin 22.12.1999.  Tällä välin yhdistys oli tehnyt hakemuksen liittyä liiton jäsenyhdistykseksi, ja hakemus käsiteltiin hallituksen kokouksessa 16.10.1999.  Hallituksen jäsenet Eino Huotari, Juha Kukkonen ja lahtelainen Sirkku Sievänen vastustivat PKV:n hyväksymistä liiton jäseneksi.  Eino Huotari jopa sanoi, että "päällekkäisten yhdistysten" hyväksyminen liiton jäseniksi olisi vieläpä lainvastaista.  Päällekkäisyydestä ei ollut kysymys, koska PKV on alueyhdistys.  Timo Meltti näki asian toisin ja katsoi, että liitto tarvitsee uusia jäsenyhdistyksiä.  PKV hyväksyttiin jäseneksi äänin 5-3.

Liiton toiminnan vaikeuttamisen lisäksi vastustuksen takana oli aatteellinen puoli.  Huotari moitti ateisteja ja sanoi itse samaistuvansa humanisteihin.  PKV tarjosi tietysti myös väylän tyytymättömille Helsingin Vapaa-ajattelijat ry:n jäsenille liittyä PKV:n jäseniksi ja monet aktiivit ateistit tekivätkin niin.  Myös muista yhdistyksistä liittyi jäseniä Pääkaupunkiseudun vapaa-ajattelijoihin.

Liiton jäsenenä on aiemmin ollut Rovaniemen vapaa-ajattelija yhdistys ry (52357).  Se perustettiin 28.3.1948 ja rekisteröitiin 17.3.1949.  Puheenjohtajana toimi Martti Aleksanteri Suosalo.  Yhdistyksen toiminta hiipui kauan sitten ja se poistettiin yhdistysrekisteristä lain 504/89 4 pykälän nojalla.  Jos nyt perustettu uusi yhdistys aikanaan hyväksytään liiton jäseneksi, Lapissa on sen jälkeen kolme toimivaa yhdistystä eli Kemin, Luoteis-Lapin ja Rovaniemen yhdistykset.

Kimmo Sundström


Pääsivu Tiedotteet Palvelut Lehdet Uutisia ja artikkeleita
Kirkosta eroaminen Mitä uutta?