Pääkaupunkiseudun
vapaa-ajattelijat ry

 

PASTORI LEVITTÄÄ VOLTAIREN AJATUKSIA (2.12.2001)

Helsingin Sanomissa julkaistiin 29.11.2001 melko laaja ja hauskahko Annamari Sipilän kirjoittama uutinen Lontoosta koskien Regent Hallissa järjestettävää jokavuotista saarnakilpailua.

Saarnatilaisuus on saanut lisää vetovoimaa uskovaisten 11.9. New Yorkissa järjestämän äidinkielen oppitunnin johdosta; uskonnosta haetaan lohtua. Kilpailuun saavat osallistua vain kristityt, mutta yksi juutalainen rabbi on hyväksytty mukaan. "Kilpailijoiden joukossa on rabbin lisäksi anglikaanisen kirkon naispappi, korkeakirkollinen iäkäs metodistipappi, juristista kokopäiväiseksi evankelistaksi kääntynyt lähetyssaarnaaja ja tyttökoulussa opettava nuori ja komea kappalainen, jolla on armeijatausta", lehti kirjoittaa.

Mielenkiintoiseksi uutisen tekee se, että kilvan voitti metodistipappi Martin Camroux. Hän saarnasi Jeesuksen ohella ranskalaisesta valistusfilosofi Voltairesta, jota lehti siteeraa: "Olen täysin eri mieltä kanssasi, mutta puolustan oikeuttasi eriävään mielipiteeseesi vaikka hengelläni."

Tässä on pitemmän aikaa odoteltu koska kristityt alkavat selittää Jeesuksen olleen ateisti. Voltaire ei ollut ateisti, vaan deisti ja vapaa-ajattelija, mutta aika läheltä jo liippaa. Ehkäpä pastori Camroux ei olisi voittanutkaan saarnakilpaa, jos lontoolaiset vapaa-ajattelijat olisi hyväksytty kilpailuun? Camroux´n idea on hyvä. Jos arkkipiispa Jukka Paarma pitäisi joulun alla - tietysti vähän mukaellun - Ingersollin joulusaarnan, sanomalehdet voisivat kerrankin kirjoittaa jotain suopeata ja kaunista asiasta.

Kimmo Sundström
Book Dealing House VOLTAIRE Books


Pääsivu Tiedotteet Palvelut Lehdet Uutisia ja artikkeleita
Kirkosta eroaminen Mitä uutta?