EU-ELINTARVIKEAPUOHJELMAN AVUSTUSJÄRJESTÖT PITIVÄT VUOSIKOKOUKSEN (25.10.2011)

Maaseutuvirasto (Mavi) järjesti 25.10.2011 Helsingin Itä-Pasilassa jokavuotisen vuosikokouksen EU-elintarvikeapuohjelmasta vastaaville virkamiehille ja ohjelmaan osallistuville toimijoille. Paikalla oli neljä virkamiestä ja 13 avustusjärjestöjen edustajaa. Olin ainoa ateistijärjestöjen edustaja, Forssan Vapaa-ajattelijat ry ei ollut lähettänyt edustajaansa tilaisuuteen.

Lisämääriä vielä saatavissa

Kuluvan syksyn jakeluvaihetta varten Maaseutuvirastolla on vielä varastoissa 75 tonnia elintarvikkeita. Avustusjärjestöt voivat tilata lisämääriä jaettavaksi loppuvuoden aikana, jos tarvetta on.

Asiaa koskevan asetuksen mukaan varastointia jatketaan 31.12.2011 asti, mutta Maaseutuvirasto haluaisi asiaan muutoksen s.e. varastointia voitaisiin jatkaa 29.2.2012 saakka.

Tämän vuoden kokemukset tuotteista

Kaiken kaikkiaan kommentit olivat vähäisiä. Sanottiin, että myslin kuluttajapakkauksissa (muovipussi) on ollut jonkin verran reikiä. Edelleen kerrottiin, että keksipusseja tukkupakkauksesta purettaessa niitä jää kiinni pahviseen tukkupakkaukseen. Tällöin keksipussi voi rikkoutua. Aina toimitetut määrät eivät ole aivan vastanneet tilattuja määriä. Ilomantsissa ja Hämeenlinnassa oli yhdelle järjestölle käynyt niin, ettei elintarviketoimitus tullutkaan sovittuna päivänä. Myös 4-5 tunnin odotus varastopaikalla harmitti. Kuitenkin suurimmaksi ongelmaksi sanottiin, että elintarvikkeet tahtovat loppua kesken kysynnän ylittäessä tarjonnan.

Jakelussa olevien tuotteiden yhteiseksi arvoksi kerrottiin n. 3,9 Meur.

Näkymät vuodelle 2012

Apuohjelma on maatalouspolitiikkaa, sillä tarkoituksena on jakaa interventiovarastoihin varastoituja elintarvikkeita vähävaraisimmille. Tilanne on muuttunut aiemmista vuosista. Interventiovarastot ovat tyhjentyneet, koska viljojen (tuotteet ovat viljapohjaisia maitojauhetta lukuun ottamatta) hinnat ovat hyvällä tasolla ja tuottajat ovat pystyneet myymään tuotteensa suoraan markkinoille. Näin tuotteita jouduttaisiin ostamaan apuohjelman tarpeisiin, jos se jatkuisi nykyisellään. Tätä vastustavat Hollanti, Iso-Britannia, Ruotsi, Saksa, Tanska ja Tšekki. Nämä kuusi valtiota katsovat, että tuotteiden ostaminen on nykyisen asiaa koskevan asetuksen vastaista ja toiminta on muuttunut sosiaalipolitiikaksi. Oikeusviranomaiset ovat samaa mieltä. Tämän takia vuonna 2012 jakeluun olisi tulossa Suomessa vain maitojauhetta.

Komission budjettiehdotuksessa vuodelle 2013 ohjelma onkin jo siirretty sosiaalipuolelle.

Tällä hetkellä vuoden 2012 apuohjelmaan on ilmoittautunut 29 järjestöä. Jos jakeluun tulee vain yksi tuote, noin puolet näistä kuitenkin lopettaa avustustoiminnan kokonaan. Näihin kuuluvat myös ateisti- ja vapaa-ajattelijajärjestöt. Lopettavista järjestöistä monet ovat pienempiä järjestöjä, mutta ainakin Mannerheimin Lastensuojeluliitto ry, johon kuuluu 566 yhdistystä, aikoo myös lopettaa avustustoiminnan tässä tapauksessa.

Maaseutuvirasto pyrkii siihen, että kevään jakeluvaiheen toimitukset jakelijoille alkavat 1.4.2012. Toimitukset ovat alkaneet etelästä, mutta jakelujärjestystä on mahdollista muuttaa niinkin, että toimitukset aloitetaan pohjoisesta.

Suomen osallistumisesta apuohjelmaan vuonna 2013 päätetään Maa- ja metsätalousministeriössä tammikuussa 2012.  

Kimmo SundströmPääsivu Tiedotteet Palvelut Lehdet Uutisia ja artikkeleita
Kirkosta eroaminen Mitä uutta?