TAPIO KORTESAARI VAPAA-AJATTELIJAIN LIITON TOIMISTOTYÖNTEKIJÄKSI (30.3.2011)

Vapaa-ajattelijain liiton toimisto suljettiin 15.12.2010, kun viimeinen työntekijä otti lopputilin. 

Sen jälkeen liittohallitus oli tumput suorassa kaksi ja puoli kuukautta, kunnes 3.3.2011 uutena palkkatukityöntekijänä aloitti keravalainen Tapio Kortesaari. Hän on Keski-Uudenmaan Vapaa-ajattelijat ry:n hallituksen jäsen ja tuli mukaan toimintaan vuonna 2008. Kortesaari oli saanut vinkin työmahdollisuudesta yhdistyksensä puheenjohtaja Lasse Pylkiltä. Pylkki on liittohallituksessa Marko Lakkalan henkilökohtainen varajäsen. 

Kortesaaren piti työskennellä 31.7.2011 saakka. Hän tekee toimistotöitä ja hoitaa kaikenlaisia liiton juoksevia asioita. Työaika on kuusi ja puoli tuntia päivässä, mutta toimistopalveluaikaa on vain neljä tuntia päivässä. 

Hänellä on liiton imagofasistien eli ifojen vastaisia, oppositiohenkisiä ajatuksia. Kortesaaren mielestä keskitetty toimisto ja yleensä toimiston avoinna olo lisää liiton näkyvyyttä ja parantaa palvelua. Kaikki toiminta ei ole vain Internetissä. 

Toimiston siivoaminen on jatkunut maaliskuun aikana. Osa tavaroista on viety kellarivarastoon. Myös takahuoneen kirjahylly sivuseinältä on purettu ja viety kellarivarastoon kuten suuri määrä kirjojakin. Oikeanpuoleiseen etuhuoneeseen on hankittu Lundian kirjahyllyn päätyjä ja tasoja. Tähän hyllyyn on kerätty kirjoja vanhasta kirjastosta ja vuonna 2010 antikvariaateista ja ulkomailta ostettuja vanhoja sekä uusia kirjoja. Kirjat eivät vielä ole missään järjestyksessä, järjestely jatkuu. Joitakin kirjoja on kirjastossa edelleen useampia kappaleita. Kirjoja on yhteensä arviolta 13 hyllymetriä. Näistä kirjoista pitäisi tulla se jäsenten lainakirjasto sitten joskus … 

    Liiton tuleva lainakirjasto? 

Kortesaari kertoo, että kaikkien myyntituotteiden hinnat eivät ole hänen tiedossaan sillä ajantasaista hinnastoa ei ole olemassa. Ainoa ajantasainen hinnasto on Prometheus-seremoniat Oy:n esitteessä tämän yhtiön palveluista. Kuitenkin vapaa-ajattelijoiden tuhkauurna maksaa nyt 100 euroa. Hinta on halventunut paljon markka-ajan lopusta, jolloin hinta oli 1.350 markkaa (227,05 euroa) ja jälleenmyyjille 945 markkaa (158,94 euroa). Muutama uurna on edelleen myymättä. Liiton onnittelu- ja surunvalitteluadressit maksavat 15 euroa kappale. Kortesaari on myynyt maaliskuun aikana myös yhden Helsingin Vapaa-ajattelijat ry:n (HVA) T-paidan. Lahden Vapaa-ajattelijat ry:n aikoinaan valmistamia puuvaakunoita on jäljellä ainakin yksi kappale, mutta sen hintaa Kortesaari ei tiedä. Hän ei ole maaliskuun aikana myöskään myynyt liiton adresseja toimitettavaksi postitse. 

Toistaiseksi liitto ei ole maksanut Kortesaarelle palkkaa, mutta tämä uskoo, että palkkaa maksetaan. (Aiemmin liitolla on ollut vaikeuksia maksaa palkkoja oikeanmääräisinä ja ajoissa). 

Asiakkaita liiton toimistossa ei maaliskuussa käynyt kaikkina työpäivinä lainkaan, kuitenkin useita asiakkaita viikossa. Asiakkaiksi ei nyt lasketa liittohallituksen jäseniä. Aiempi järjestösihteeri, joka työskenteli toimistolla, kertoi, että töitä oli vain kahdeksi tunniksi päivässä. Kortesaaren mukaan töitä kyllä riittää koko päiväksi. Tuoreimpina töinään hän lähetti 29.3.2011 liittokokouskutsut liiton jäsenyhdistyksille. Hän ei ollut varma onko myös Vaasan Vapaa-ajattelijat ry:lle lähetetty kutsu. Liitossa on kuulemma epäselvää, kuka on yhdistyksen kirjeenvaihtaja, vaikka Pentti Suksi on ollut yhdistyksen kirjeenvaihtaja 1970-luvulta lähtien. Vasemmanpuoleisen toimistohuoneen toinenkin työpiste on liiton käytössä, mutta pöydillä on kuitenkin jotain HVA:n papereita. HVA oli Juha Kukkosen puheenjohtajakaudella (14.12.2008 asti) pitkään liiton toimistotyön häiritsijä ja varkaiden kotipesä. 

Kortesaari kertoo saaneensa paremman työpaikan läheltä kotiaan Keravalta. 45 minuutin työmatkaa liittoon hän pitää pitkänä. Häntä ei ole kiusattu kuten aiempia työntekijöitä. Hän on pyynnöstä luvannut jatkaa liiton postitusrekisterin päivittämistä työsuhteen päätyttyä. Hän ei tiedä suljetaanko toimisto jälleen 1.4.2011 lukien vai tuleeko hänen tilalleen joku toinen työntekijä. 

Liittohallitus ei ole tiedottanut Kortesaaren palkkaamisesta eikä työsuhteen loppumisesta 31.3.2011 liittovaltuutetuille eikä jäsenyhdistyksille

Kimmo Sundström


JK. Kun tämän kirjoittaja oli liiton toimiston- ja taloudenhoitajana kävin töissä ensin noin kuusi ja puoli vuotta Lohjalta. Talvella oli lumiaamuina herättävä aamuneljältä, että sai lumityöt tehdyiksi.  Sitten kävin suihkussa ja kello 5.40 lähdin työmatkalle. Kuljin Helsinkiin erään ystäväni autossa, joka oli töissä laivasähköasentajana jäänmurtajilla, Katajanokalla. Matka alkoi kello 5.45, koska hänen tuli olla työpaikallaan kello 6.45. Jäin Kauppatorilla pois kyydistä ja kävelin Katariinankatua, Snellmaninkatua, Liisankatua, Unioninkatua ja Siltasaarenkatua pitkin liiton toimistoon (Siltasaarenkatu 15), jossa olin noin kello 7.15. Olin sopinut työnantajan kanssa, että voin aloittaa työt jo tuohon aikaan ja vastaavasti lopettaa työt kello 15.45. Silloin lähdin samaa reittiä takaisin ja kotona olin kello 17.30. Työmatkaan meni noin kolme tuntia päivittäin. Usein en kuitenkaan lähtenyt kotiin kello 15.45 vaan vasta illalla. Viimeinen bussi Lohjalle lähti kello 23.20. Käytin sitä usein. 16.5.1994 muutin Helsinkiin; työmatka lyheni, muttei työpäivä.


Pääsivu Tiedotteet Palvelut Lehdet Uutisia ja artikkeleita
Kirkosta eroaminen Mitä uutta?