VAPAA-AJATTELIJAT SOPIVAT YHDEN JUTUN KÄRÄJÄOIKEUDESSA (3.10.2006)

Helsingin käräjäoikeudessa 26.9.2006 pidetty istunto jäi lyhyeksi. Rikosjutussa (R06/4524) syyttäjä ja Juha Kukkonen vastaan Heikki Väisänen oli kysymys kunnianloukkauksesta. Tuomarina toimi Minna-Liisa Hällström, syyttäjänä Jaakko Tapala, Juha Kukkosen avustajana asianajaja Aarno Arvela ja vastaajana Heikki Väisänen avustajanaan julkinen oikeusavustaja, asianajaja Eija Kuusijärvi.

Todettiin, että haaste oli toimitettu Väisäselle vasta edellisenä päivänä 25.9.2006 eikä hänen avustajansa kykene häntä avustamaan. Jutun käsittely lykättiin tapahtuvaksi 10.1.2007 klo 9.30 salissa 406. Väisäsen on saavuttava istuntoon 400,00 euron ja Kukkosen 200,00 euron sakon uhalla. Kukkosen vaatimus ansionmenetyksestä oli 120,00 euroa, mutta valtio korvaa enintään 58,87 euroa lisättynä 14,00 euron päivärahalla.

Pöydän takana Juha Kukkonen (oik.), Aarno Arvela, Eija Kuusijärvi ja Heikki Väisänen.

Toisessa rikosjutussa (R06/4526) syyttäjä ja Heikki Väisänen vastaan Anneli Aurejärvi-Karjalainen oli myös kyse kunnianloukkauksesta. Syytettyä avusti asianajaja Jarkko Jaatela. Syyttäjä vaati vastaajalle rangaistusta, sillä tämä oli syyttäjän mukaan halventanut Väisäsen kunniaa lähettämällä tälle asiattoman tekstiviestin.

Syytetyn avustaja kiisti syytteen.

Syyttäjän mukaan syytetty ja Väisänen olivat toimineet Helsingin Vapaa-ajattelijat ry:ssä, olleet ystävyksiäkin, mutta sitten oli syntynyt erimielisyyksiä. Väisänen oli moittinut mainitun yhdistyksen puheenjohtaja Juha Kukkosta, josta oli seurannut riitoja.

Syytetyn avustaja kertoi mm. hautajaisiin liittyvästä uskonnottomasta juhlapuhujatoiminnasta. Väisänen toimi tällaisena juhlapuhujana, hyvinkin. Ongelmia syntyi myöhemmin Väisäsen henkilökohtaisen elämän ongelmien vuoksi. Syytetyn avustaja oli koonnut useita Väisäsen syytetylle lähettämiä viestejä toukokuun 2003 ja toukokuun 2005 väliseltä ajalta. Syytetty oli koettanut kuulla ja auttaakin Väisästä toimien tämän ja Kukkosen välissä. Yksittäinen viesti, joka oli johtanut syytteeseen, ei tässä kontekstissa voinut olla Väisäsen kunniaa loukkaava, avustaja esitti.

Anneli Aurejärvi-Karjalainen (oik.) ja Jarkko Jaatela.

Oikeuden puheenjohtajakin totesi kysymyksen olevan kiistoista vapaa-ajattelijain yhdistystoiminnassa ja kiistojen käsittely kävi ainakin Väisäsen tunteisiin. Väisänen kertoi koettaneensa sopia kiistat itsensä, syytetyn ja Juha Kukkosen välillä, muttei tähän ollut suostuttu. Syyttäjä kertoi olevansa valmis omasta puolestaan luopumaan syytteestä, jos sovinto syntyy. Hän kyseli oliko Kukkonen vielä paikalla, mutta tämä oli jo poistunut istuntosalista.

Lyhyen tauon jälkeen istunto jatkui. Todettiin Väisäsen sopineen jutun Aurejärvi-Karjalaisen kanssa, jos syyttäjä luopuu syytteistä. Näin tapahtui.

Kimmo Sundström


Pääsivu Tiedotteet Palvelut Lehdet Uutisia ja artikkeleita
Kirkosta eroaminen Mitä uutta?