MAASEUTUVIRASTO JÄRJESTI PALAVERIN EU-ELINTARVIKEAVUN TOIMIJOILLE (30.11.2010)

Päivitetty 12.12.2010

Maaseutuvirasto (Mavi) järjesti 29.11.2010 Itä-Pasilassa, Helsingissä, jokavuotisen yhteispalaverin viraston EU-elintarvikeapuohjelmasta vastaaville virkamiehille ja ohjelmaan osallistuville toimijoille. 

Läsnä olivat Mavista ruokaohjelman johtaja Tuomo Rouhunkoski, ylitarkastajat Merja Laitinen ja Outi Nieminen sekä tarkastaja Jaana Konttinen. Käytännön jakelutyötä edustavia seurakuntien ja järjestöjen edustajia oli kaksitoista. 

Ei suuria ongelmia 

Kuluvan vuoden avustustyö oli sujunut hyvin, isompia valituksia ei kuultu. Eräälle jakelijalle oli jäänyt toimittamatta yksi kuormalava elintarvikkeita. Laitinen kertoi, että tavaraa on vielä varastoissa 70 000 kg, ja jakelijat voivat tilata lisäeriä. Varastoissa olevat elintarvikkeet on tarkoitus jakaa pois vuoden loppuun mennessä. Keksit ja maitojauhe olivat jo loppuneet ja pasta on vähissä, mutta muita elintarvikkeita oli jäljellä runsaasti. Ainakin Mannerheimin Lastensuojeluliitolla näytti olevan halua kysellä haluavatko sen jakelijat tilata lisää tavaraa. 

Yleinen käsitys kysynnästä on, että se on taas kasvanut. Tänä vuonna elintarvikkeita oli jaossa yhteensä n. 2,7 miljoonaa kiloa. 

Ohraa ja maitojauhetta vaihdetaan avustustuotteisiin 

Interventiovarastoista saadaan ohraa ja maitojauhetta. Näitä tuotteita vaihdetaan elintarviketoimittajien kanssa niihin tuotteisiin, joita avustustoiminnassa jaetaan. Esimerkiksi ohran interventiohinta ruoka-apuohjelmassa on 101,31 euroa/tonni. Tuotteiden interventioarvosta 4,5 prosenttia osoitetaan kuljetuskuluihin ja yksi prosentti hallintokuluja varten. 

Korvikekahvia Puolasta? 

Uusista tuotetarjouksista esiteltiin Puolasta tullut tarjous korvikekahvista. Tuote on tehty ohrasta, rukiista, sikurista ja sokerijuurikkaasta. Aiemmin Suomi ei ollut ottanut tätä valikoimaan. Valtavaa innostusta ei tuntunut nytkään olevan. Ajateltiin kai, että suomalaiset vähävaraiset haluavat juoda oikeaa, kahvipavuista tehtyä kahvia. 

Vuosikertomukset ja hallintokulukorvaushakemukset 

Toimijoita muistutettiin siitä, että vuosikertomukset päättyvältä vuodelta tulee tehdä 31.1.2011 mennessä ja hallintokulukorvaukset on haettava 30.4.2011 mennessä. Mavin laskelmat haettavissa olevista hallintokulukorvauksista valmistuvat arviolta 31.1.2011 mennessä. 

Vuoden 2011 kilpailutukset menossa 

Ensi vuoden kuljetukset ja varastointi on jo kilpailutettu; asia on vain ratkaisua vailla. Muiden asiain osalta kilpailutus on käynnissä tai alkaa myöhemmin. Tuotteita voivat tarjota EU-maat, tarjouksista valitaan halvin. Suomalaiset firmat eivät aina voita tarjouskilpailuja. Esimerkiksi vuonna 2005 jakelussa oli italialainen makaroni. 

Ehdotukset siitä, että ohjelma muuttuisi osaksi jäsenvaltioiden rahoitettavaksi eivät ole toistaiseksi edenneet. Rahoitusvastuu on pysynyt EU:n komissiolla. 

EU:n ruoka-apuohjelmat ovat alkaneet kiinnostaa myös tutkijoita. Ainakin 4-5 pro gradua on tekeillä ohjelman tiimoilta. 

Suomen osuus määrärahoista n. 5,7 miljoonaa euroa 

Vuoden 2011 jakelusuunnitelman mukaan määrärahat suunnitelman toimeenpanemiseksi ovat yhteensä 480 Meur. Mukana on 20 jäsenvaltiota. Eniten määrärahoja on osoitettu Italialle, 100.649.380 euroa. Suomen osuus on 5.725.175 euroa (n. 1,2 prosenttia). Tämä muodostuu ohrasta (3,9 Meur) ja maitojauheesta (1,5 Meur), jonka lisäksi kuljetuskustannuksiin kuluu n. 240.000 euroa ja hallintokuluihin n. 54.000 euroa. 

33 toimijaa 

Ensi vuonna avustustoiminnassa on mukana 33 toimijaa (2010: 32). Lähes kaikki ovat rekisteröityjä yhdistyksiä, mutta mukana on myös pari säätiötä ja uskonnollista yhdyskuntaa. Yhdistyksistä useat ovat kristillisiä mm. Kajaanin Cityseurakunta yhdistys ry, Lieksan helluntailähetys ry jne. Mukana on myös mielenterveysyhdistyksiä ja työttömien yhdistyksiä. 

Jos Vapaa-ajattelijain liitto olisi uskonnottomien etujärjestö ja tekisi jotakin sosiaalista työtä, sen pitäisi olla mukana tässä ohjelmassa. Liiton toiminnan alasajon yhteydessä tämäkin toiminta loppui vuonna 2007, liiton 70-vuotisjuhlavuonna. Rahat ja energia pantiin juhlimiseen ja riitelyyn. 

Ainoa ateistijärjestö toimijoiden joukossa on Pääkaupunkiseudun ateistit ry. Vapaa-ajattelijayhdistyksiä edustaa Forssan Vapaa-ajattelijat ry. 

Päätös vuoden 2012 ruoka-apuohjelmasta tehdään maatalousministeriössä tammikuussa 2011.  

Kimmo Sundström


Pääsivu Tiedotteet Palvelut Lehdet Uutisia ja artikkeleita
Kirkosta eroaminen Mitä uutta?