NORA LUOTO SEINÄJOEN VAPAA-AJATTELIJAIN PUHEENJOHTAJAKSI (13.5.2010)

Seinäjoen Vapaa-ajattelijat ry:n (SEVA, 64211; per. 12.11.1953) kevätkokous valitsi 16.4.2010 yhdistyksen uudeksi puheenjohtajaksi Nora Luodon Kristiinankaupungista. Osanottajia oli kokouksessa tavallista enemmän, kymmenisen henkeä. Edellinen puheenjohtaja, Marko Koivuniemi, luopui paikasta suosiolla. Hän toimi vain yhden vuoden puheenjohtajana eikä ollut yhdistyksen toiminnassa kovin aktiivinen. Muita puheenjohtajaehdokkaita ei ollut. 

Edellisellä liittokokouskaudella (2005-2008) Koivuniemi oli liittohallituksessa tamperelaisen Petri Karisman varajäsen. Vaikka liittohallituksessa oli runsaasti Koivuniemen kaltaisia, kukkosmielisiä liiton hajottajia, Koivuniemi erosi kesken kauden 11.10.2006 varajäsenen paikaltaan. Tällä liittokokouskaudella hän ei ole ilahduttanut muita vastaavalla eroilmoituksella. 

SEVA:n hallituksen muiksi jäseniksi valittiin Pirita Kiviluoma, Erkki Myllyniemi, Juhani Mäkelä ja Aaro Vaismaa. Myllyniemi toimii yhdistyksen taloudenhoitajana ja Vaismaa sihteerinä. 

Luoto on vapaa-ajattelijatoiminnassa uusi tulokas; hän liittyi jäseneksi syksyllä 2009. 

Kristiinankaupungissa ilmestyvä Suupohjan Sanomat on julkaissut Luodon kirjoituksia koskien ainakin ruokarukoiluttamista päiväkodissa, esikoulussa ja peruskoulun ala-asteella. Luoto on työskennellyt aiemmin koulunkäyntiavustajana ja nähnyt päiväkodin, esikoulun ja ala-asteen näitä asioita koskevia käytäntöjä. Viisivuotiaan pojan äitinä nämä asiat myös kiinnostavat häntä. 

Luoto lähetti Vapaa-ajattelijain liitolle palautetta säännöllisistä ja johdetuista ruokarukoiluttamisista Kristiinankaupungin eräässä koulussa. Tämän perusteella liitto teki asiasta kantelun. Ratkaisua ei ole vielä saatu. 

Lapsien ja oppilaiden huoltajien saamaa informaatiota Luoto moittii puolueelliseksi. Nimenomaan negatiivinen uskonnonvapaus (vapaus uskonnosta; ateismin vapaus) jää varjoon. Ei kerrota, ettei rukoiluhetkiin ole pakko osallistua. Taustalla on hienovarainen olettamus, että kaikki osallistuisivat näihin tilaisuuksiin. 

Vaikka jotkut kaupunkilaiset ovat kiitelleet häntä kirjoituksista, Luoto kertoo kuitenkin olevansa yksin. Aktiiveja, uskonnottomia perheitä ja huoltajia ei tahdo löytyä, jotta asioita voitaisiin ajaa yhteistuumin. Luterilaisten lisäksi paikkakunnalla on helluntailaisia, jotka ajavat ja puolustavat kristillisiä käytänteitä julkisissa laitoksissa. 

Tavoitteet 

Uuden puheenjohtajan pyrkimyksenä on aktivoida eritoten nuoria mukaan yhdistystoimintaan. Sen verran menestystä on jo ollut, että yhdistys löysi tekijän (Kristian Virtanen) verkkosivuilleen, joita aiemmin ei ole ollut. 

Tulevaisuuden suunnitelmissa on myös järjestää katsomusasioita koskeva paneelikeskustelu. 

Tähän mennessä yhdistys on pitänyt vain kaksi sääntömääräistä yhdistyksen kokousta vuodessa. Luoto haluaa, että kokouksia pidetään 4-6 vuodessa. 

Vielä hän toivoisi jonkinlaista mainostusta tai mainoskampanjaa yhdistyksen asian puolesta lehdissä ja paikallisradiossa. Asia vaatii vielä tuumailua, koska yhdistys on pieni eikä ainakaan maksettuun mainontaan ole paljon varoja. 

Maakuntamatkailuakin on suunnitteilla. Ylistaron ja Lapuan välillä on kylä, jonne vapaa-ajattelijat halajavat mennä. Kylän nimi on Raamattu. Toinen kyläkohde on Alajärven kunnassa. Sen nimi on Kuolema. 

Seinäjoen yhdistyksen kokonaisjäsenmäärä on 33 ja vuonna 2009 maksaneita jäseniä oli 17. Lähes kaikki uudet jäsenhakemukset tulevat liiton verkkosivun välityksellä. Maksaneiden jäsenten määrä on viime vuosina kasvanut (ks. tarkemmin jäsentilasto). 

Toimitusneuvoston jäseneksi 

Nora Luoto aikoo kirjoittaa Vapaa Ajattelijaan. Numerossa 2/2010 julkaistiin hänen kirjoituksensa Lasten uskonnonvapaudesta. Jatkossa on tarkoitus kirjoittaa lehteen taajaan. 

Lehden päätoimittaja Jussi K. Niemelä ehdotti Luotoa jo lehden toimitusneuvoston jäseneksi ja sellaiseksi hänet valittiinkin. 

Kimmo Sundström


Pääsivu Tiedotteet Palvelut Lehdet Uutisia ja artikkeleita
Kirkosta eroaminen Mitä uutta?