VAPAA-AJATTELIJAIN LIITON HAUTAUSMAATOIMIKUNTA PURETTIIN (17.4.2010)

Liittohallitus päätti 13.3.2010 purkaa vasta kesällä 2009 nimetyn liiton hautausmaatoimikunnan. Toimikunta kokoontui viimeksi Ravintola Kairossa, liiton kesäpäivillä, jotka pidettiin 11.-12.7.2009 Kotkassa. Toimikuntaan kuuluivat mm. Erkki Hohenthal (Karkkilan Vapaa-ajattelijat ry; alun perin toimikuntaan kuului Karkkilasta Eino Huotari, mutta Hohenthal tuli hänen tilalleen) ja Pertti Periniva (Kemin Vapaa-ajattelijat ry) sekä varajäsenenä Timo Kyrö (Luoteis-Lapin Vapaa-ajattelijat). Toimikunnassa olivat tavallaan mukana kaikkien sellaisten hautausmaita ylläpitävien yhdistysten edustajat, joista oli osallistuja kesäpäivillä. Forssan ja Vaasan yhdistyksistä ei ollut osallistujia kesäpäivillä. 

Hautausmaatoimikunta oli ”liiton sisäinen” toimikunta, jota verhosi jonkinlainen salaperäisyys. Sen työtä eivät päässeet ulkopuoliset seuraamaan eikä se tiedottanut toiminnastaan mitään. Ylisummaan sen tarkoituksena oli ainakin yhtenäistää käytäntöjä vapaa-ajattelijahautausmailla. Se ei kuitenkaan saanut mitään aikaan. 

Kesäpäivillä pidetyssä palaverissa oli puhe myös jostakin koulutustilaisuuden järjestämisestä Kuusankoskella, mutta tilaisuuden laadusta ei ollut selvää käsitystä. Kenen tehtäväksi tilaisuuden organisoiminen aiottiin, jäi sekin epäselväksi. 

Liittohallitus purki toimikunnan kuulematta enemmälti sen jäseniä. Purkamisen syytä ei kerrottu. 

Tilalle perustettiin samalla uusi hautausmaatyöryhmä, johon nimettiin Anita Törn (Keski-Suomen Vapaa-ajattelijat ry), Heljä Pekkalin (Kouvolan Vapaa-ajattelijat ry) ja Anneli Laakkonen (Kotkan Vapaa-ajattelijat ry). Ensimmäinen työryhmän kokous pidettiin Kuusankoskella 29.3.2010. Liittohallitus ei kertonut mitkä ovat hautausmaatyöryhmän tehtävät. 

Vanhan toimikunnan purkamisen taustasyinä epäillään olevan myös henkilöihin liittyviä seikkoja. 

Liiton työryhmät 

Erilaisten työryhmien perustaminen on liittohallituksen keino pyrkiä asiain valmisteluun jo ennen liittohallituksen kokouksia. Lisäksi hallitus pyrkii saamaan valmisteluun mukaan enemmän jäsenyhdistysten aktiiveja. Arvostelua on tosin kuulunut siitä syystä, ettei liittohallitus ole kelpuuttanut kaikkia halukkaita hakijoita työryhmiin eikä kertonut torjunnan syistä. 

Työryhmiin on valittu useita liiton hajottajia, mutta jonkun verran myös oppositioon kuuluvia henkilöitä ja lisäksi aivan uusia henkilöitä. Edellä mainittu Hohenthal ei osallistunut liiton hajottamispäätösten tekoon. Periniva puolestaan vastusti hajottamista liittovaltuustossa. 

Anneli Laakkonen ja Heljä Pekkalin kannattivat hajottamista liittohallituksessa. Anita Törn ei ole ollut liiton luottamustoimissa. Hänen yhdistyksensä, Keski-Suomen Vapaa-ajattelijat ry:n, entinen puheenjohtaja Marko Koivuniemi ja hänen hallitustoverinsa Kari Pasanen ovat liiton hajottajia (hajottajista tarkemmin linkki). 

Karkkilassa ja Kemissä on vanhat vapaa-ajattelijain hautausmaat. Näiden yhdistysten edustajien poisjääminen hautausmaatyöryhmästä herättää kysymyksiä. Hallitus ei tosin kertonut pääseekö työryhmään mukaan myöhemmin. 

Yhdistykset ylläpitävät hautausmaita 

    Keski-Suomen Vapaa-ajattelijain hautausmaa Jyväskylässä, Seppälänkankaalla. Hautausmaan koko on 36x13,89 metriä ja pinta-ala 500,04 m². Maa on aidattu tervatulla lauta-aidalla ja sinne johtaa valkoinen puuportti. Maalle on haudattu yhden vainajan tuhka. Hautausmaan on suunnitellut Jarmo Väisänen.

Vapaa-ajattelijain liitto ei itse omista eikä ylläpidä hautausmaita. Hautausmaat ovat jäsenyhdistysten hoidossa. Liittoon kuuluvien jäsenyhdistysten hautausmaita on Forssassa, Jyväskylässä, Kajaanissa, Karkkilassa, Kemissä, Kolarissa, Kotkassa, Kuusankoskella ja Vaasassa, yhteensä yhdeksän hautausmaata. Näistä hautausmaista vanhin on Kotkan hautausmaa ja nuorin Jyväskylän hautausmaa. 

Kimmo Sundström


Pääsivu Tiedotteet Palvelut Lehdet Uutisia ja artikkeleita
Kirkosta eroaminen Mitä uutta?