POTKUJUHLAT VAPAA-AJATTELIJAIN LIITOSSA JATKUVAT (14.4.2010)

Liittohallitus purki liiton ainoan tukityöllistetyn, toimistotyöntekijä Niina Liljanderin määräaikaisen työsuhteen kokouksessaan 13.3.2010. Työsuhde päättyi heti. Taloudenhoitaja Heljä Pekkalinin ja puheenjohtaja Jussi K. Niemelän allekirjoittama purkamisilmoitus annettiin työntekijälle 15.3.2010. 

Potkutahti on kiihtynyt, edellinen työntekijä, toiminnanjohtaja Paula Vasama-Everest-Phillips, irtisanottiin 12.5.2009. Tämä irtisanominen johti oikeustoimiin liittoa vastaan. Oikeudenkäynti alkaa Helsingin käräjäoikeudessa 23.8.2010. 

Työsuhdeasiaa koskevassa oikeudenkäynnissä liittoa avustaa asianajaja Ilpo Moisala. Hän oli laatinut nytkin työsuhteen purkamisilmoituksen. Liljander allekirjoitti sen, vaikka asia häntä vähän kadutti jälkeenpäin. 

Liljander aloitti työnsä lokakuussa 

Kun liitto oli ilmoittanut työvoimaviranomaisille sopivan työpaikan, työttömänä ollut Liljander sai työhönosoituksen. Pian liiton taloudenhoitaja Heljä Pekkalin kutsui hänet työhaastatteluun liiton toimistoon. Haastattelijoina olivat Pekkalin, toimistosihteeri Jane Herold ja liittohallituksen jäsen Robert Brotherus. 

Lopputulos oli myönteinen. Noin viikon kuluttua haastattelusta Liljander aloitti työnsä liitossa 19.10.2009. Toimistosihteeri Herold oli samoin tukityöllistetty ja oli lopettamassa vuoden kestänyttä työsuhdettaan liitossa. Hän opasti Liljanderia toimiston töissä viikon ajan kunnes hänen työsuhteensa päättyi 26.10.2009. 

Liljander teki toimistosihteerin töitä, mm. hoiti jäsenrekisteriä, postitusta ja kaikkia toimiston juoksevia töitä. Hänellä oli kirjallinen työsopimus ja liiton puheenjohtaja Jussi K. Niemelä oli hänen esimiehensä. Liljanderista ei kuitenkaan tehty liiton nimenkirjoittajaa. Vasama oli ollut liiton määrätty nimenkirjoittaja. Liljanderilla ei myöskään ollut liiton pankkitilien käyttöoikeutta. Maksuasiat hoiti taloudenhoitaja Pekkalin. 

Liljanderin työsuhteen piti kestää vuoden eli lokakuuhun saakka. Nyt se jäi vajaan viiden kuukauden mittaiseksi. 

Liljander liittyi Helsingin Vapaa-ajattelijat ry:n jäseneksi syksyllä 2009 ja aikoo ainakin tänä vuonna maksaa jäsenmaksunsa. Työsuhteen purkaminen ei johda oikeustoimiin liittoa vastaan. 

Työ talven aikana 

Syksyllä Liljander otettiin aluksi hyvin vastaan. Hänellä oli ihanteellinen työmatka Siilitieltä metrolla Hakaniemeen ja hän ajatteli, että Pekkalin ja Niemelä ovat ihania ihmisiä. Myös liitossa oltiin tyytyväisiä. Kerrottiin, että Liljanderin työsuhdetta varmasti jatkettaisiin vuoden kuluttua. 

Toisaalta tehtiin selväksi keitä mollataan ja keitä piti varoa. Mollattuja olivat Paula Vasama ja tämän täti, liittoneuvoston jäsen Jorma Snellmanin henkilökohtainen varajäsen, Ulla Kindstedt. Kindstedt oli aiemmin protestoinut liitolle Vasaman irtisanomista. 

Tämä loi kuvaa siitä, että liiton toiminnassa oli jotakin salakähmäistä ja sitä vaivasi riitaisuus. 

Vuoden 2010 puolella Liljanderin työssä alkoi taloudenhoitaja Pekkalinin mielestä olla yhtä ja toista huomautettavaa. Työtehtäviä ei varsinaisesti annettu Liljanderille vaan hän teki kaikkea vastaan tulevaa työtä toimistossa. Joskus huomautukset eivät Liljanderin mielestä olleet aiheellisia ja ne esitettiin tökerösti. 

Hän ei etukäteen aavistanut potkuja, ne tulivat yllätyksenä. Jälkeenpäin hän ymmärtää, että hänen paikalleen oli jo pidemmän ajan haluttu imatralainen Joni Pelkonen. 

Joni Pelkonen Liljanderin tilalle 

Joni Pelkonen toimi Vapaa-ajattelijain liiton Vuoksenlaakson yhdistys ry:n (48847; per. 9.11.1945) sihteerinä vajaan vuoden. Hän oli aluksi Lappeenrannan ja ympäristön Vapaa-ajattelijat ry:n (69146; per. 11.2.1956) jäsen, mutta hakeutui sitten Vuoksenlaakson yhdistyksen jäseneksi. Hänen toimintaansa Vuoksenlaakson yhdistyksessä ei oltu tyytyväisiä. Pelkonen valittiin sihteeriksi kevätkokouksessa 2009 ja jo syyskokouksessa 31.12.2009 sihteeriä taas vaihdettiin. Pelkosen tilalle valittiin Hannes Koivumäki, joka oli ollut sihteerinä myös ennen Pelkosta. 

Sittemmin Pelkonen erosi Vuoksenlaakson yhdistyksestä ja liittyi Helsingin Vapaa-ajattelijoihin. 

Pelkonen on Jussi K. Niemelän kavereita ja vihreitä puoluetovereita. Hän on kirjoittanut liiton sähköpostilista Kinatorille ja suomentanut tekstejä Rationalist International -bulletiinista. 

Pelkonen valittiin liiton uudeksi tukityöllistetyksi Liljanderin jälkeen. Hän aloitti työnsä 19.3.2010. 

”Toimistotyöntekijä vaihtui” 

Niina Liljanderista ei julkaistu mitään haastattelua, uutista tai valokuvaa liiton lehdessä. Hänen työsuhteensa alkamispäivästäkin liitto tiedotti vasta vuoden 2010 puolella. Tapaturman vuoksi Liljanderia ei nähty myöskään syksyn liittovaltuuston kokouksessa 21.11.2009. 

Työsuhteen päättyessä kerrottiin ainoastaan, että ”toimistotyöntekijä vaihtui”. Tämä tuo mieleen 1920-luvun neuvostoliittolaiset valokuvat, joista epähenkilöiden kasvot oli raaputettu pois. 

Liiton ilmapiiri 

Liiton sisäpiiri-ilmastoa epäillään huonoksi. Liljanderin mielestä häntä ei kuitenkaan kiusattu työpaikalla, kuten useampia aiempia työntekijöitä. Vapaa-ajattelijain ajama asia on hänestä hyvä. Hän aikoo jatkaa Helsingin Vapaa-ajattelijain jäsenenä. 

Liljanderille jäi liitosta kuitenkin omahyväinen, tärkeilevä ja itseriittoinen kuva, johon liittyi muiden mollaaminen. Tämä ei vastannut hänen käsitystään vapaa-ajattelusta. 

Kimmo Sundström


Pääsivu Tiedotteet Palvelut Lehdet Uutisia ja artikkeleita
Kirkosta eroaminen Mitä uutta?