VAPAA-AJATTELIJAIN LIITON LIITTOVALTUUSTO TÄYDENSI HALLITUSTA (22.11.2009)

Vapaa-ajattelijain liiton Helsingissä 21.11.2009 kokoontunut liittovaltuusto (LV) täydensi liittohallituksen (LH) tyhjiksi jääneitä paikkoja. Valinnat eivät sujuneet yksituumaisesti vaan selviä ryhmittymiä oli havaittavissa. 

LH oli kiirehtinyt jo aiemmin syksyllä kirjaamaan Timo Mykrältä vapautuneelle hallituksen varsinaisen jäsenen paikalle Heljä Pekkalinin. 8.8.2009 hallitus oli valinnut Pekkalinin liiton taloudenhoitajaksi, joten hänellä oli hallituksen enemmistön kannatus. Pekkalin on toiminut Pohjois-Kymen Vapaa-ajattelijat ry:n (46295) puheenjohtajana vuosina 1998-2002 ja vuoden tauon jälkeen uudelleen vuodesta 2003 lähtien. Hänen yhdistyksensä oli ehdottanut häntä liittohallituksen varsinaiseksi jäseneksi, minkä puheenjohtaja Olavi Korhonen kertoi kokoukselle. Nyt paljastui, ettei Pekkalinilla ollutkaan kannatusta liittovaltuustossa. Kukaan valtuutettu ei ehdottanut häntä valittavaksi tai kannattanut em. yhdistyksen tekemää ehdotusta. 

Liittovaltuutettu Martti Vaattovaara ehdotti varsinaiseksi jäseneksi Tauno Lehtosta, joka on Turun Vapaa-ajattelijat ry:n (116750) puheenjohtaja. Hän on toiminut tuon yhdistyksen puheenjohtajana jo 1980-luvulla ja viimeksi vuodesta 2007 lukien. Lehtonen oli jo nykyhallituksessa helsinkiläisen Robert Brotheruksen varajäsen. Hän on kukkosviisikon jäsen ja liiton hajottaja. 

Toinen ehdokas oli Länsi-Uudenmaan ateistit ry:n (125867) sihteeri Teuvo Moisa. Häntä ehdotti liittovaltuutettu Janne Vainio. 

Kolmas ehdokas oli Sirkka Vadén Tampereen vapaa-ajattelijat ry:stä (42806). Häntä ehdotti samaan yhdistykseen kuuluva Teuvo Kantola. 

Vaali toimitettiin suljettuna lippuäänestyksenä. Tulos: Lehtonen 6 ääntä, Vadén 4 ja Moisa 1 ääni. Lehtonen tuli valituksi. Samalla hänen varapaikkansa vapautui täytettäväksi. 

Ennen varsinaisen jäsenen vaalia oli saanut tehdä ehdotuksia myös varajäsenen paikan täyttämiseksi. Tällöin oli tehty vain Martti Vaattovaaran ehdotus; hän ehdotti Paula Vasamaa varajäseneksi. Vasama on liiton entinen pääsihteeri, entinen toimiston- ja taloudenhoitaja, entinen toiminnanjohtaja, entinen talousvaliokunnan ja Vapaa Ajattelija –lehden toimitusneuvoston jäsen, joka sai potkut toimestaan 12.5.2009. Myös hän on liiton hajottajia. 

Nyt kokouksessa syntyi kiista siitä voidaanko ehdotuksia ehdokkaista vielä tehdä. Puheenjohtaja Olavi Korhonen ei ratkaissut kiistaa, vaan se ratkaistiin äänestyksellä: 6 ääntä sen puolesta, ettei lisää ehdokkaita enää voinut ehdottaa, 4 ääntä sen puolesta, että lisää ehdokkaita saa edelleen nimetä ja 1 tyhjä ääni. Tästä seurasi, että Vasama ainoana ehdokkaana tuli valituksi Lehtoselta vapautuneelle varajäsenen paikalle. 

Valitut ovat vanhaa kierrätystavaraa. Tapaus on taas esimerkki siitä, ettei uusia voimia haluta päästää mukaan liiton toimintaan. Kun henkilö jossakin kokouksessa jätetään valitsematta, niin vanhat kähmykaverit työntävät hänet taas seuraavassa kokouksessa sisään. 

Vasaman aatteellinen tulevaisuus 

Tulos oli yllätys. Ei tiedetty, että Vasama olisi suostuvainen jatkamaan missään liiton luottamustoimessa. Hänhän on juuri virittelemässä kannetta irtisanomisestaan entistä työnantajaansa vastaan. Jorma Snellmanin varajäsenenä kokoukseen osallistunut Karkkilan Vapaa-ajattelijat ry:n (53097) Ulla Kindstedt kuitenkin vakuutti, että Vasaman varajäsenehdokkuudelle on tämän suostumus. 

LH:n enemmistön luottamusta Vasamalla ei ole. Nyt hänestä tuli Robert Brotheruksen henkilökohtainen varajäsen. Brotherus ei ole vuosikausiin ollut hyvissä väleissä Vasaman kanssa. Vasaman uusi asema luo Brotherukselle vaikuttimen koettaa saapua itse jokaiseen hallituksen kokoukseen. 

LH:n omassa sähköpostiringissä ovat vain hallituksen varsinaiset jäsenet. Jos Brotherus on aktiivinen eikä varajäsentä tarvita, Vasaman valinnalla ei tarvitse olla mitään merkitystä. Hän ei myöskään pääse tutustumaan liittohallituksen asiakirjoihin. Vasama voi jäädä seinäkaktukseksi seuraavaan liittokokoukseen saakka. 

Vasama tunnetaan oman etunsa perään katsovana henkilönä. ”En minä ilmaiseksi mitään tee” on yksi hänen tunnetuista lausahduksistaan. Nyt kun palkkatyö liitossa on päättynyt, vallitsee käsitys, ettei hänellä ole mitään aatteellista tulevaisuutta vapaa-ajattelijaliikkeessä eikä hän sellaista kaipaakaan. Ateistiyhdistyksiin hän ei pyrkine eikä häntä sellaisten jäseneksi hyväksyttäisikään. 

Neljän tunnin kokous 

Tämänkertainen LV:n kokous kesti alle neljä tuntia, harvinaisen vähän. Tähän kokousaikaan sisältyi vielä ruokailu sekä Jori Mäntysalon raportti kirkostaeroamispalvelusta. Mäntysalon raportissa ei ollut mitään kummempaa uutta. 

Syy lyhyeen kokoukseen oli se, että Ravintola Vltavan kokoustila oli varattu vain kello 17 asti. Kokousaikaa olisi tarvittu vähintään tunti lisää. Esityslistan lopusta ainakin asiakohdat ”liiton toimintojen uusjako” sekä liittohallitukselle ja –valtuustolle tulleet kirjeet ja vastineet siirrettiin seuraavaan sääntömääräiseen kevätkokoukseen. LV:n kokoukset ovat lähes aina venyneet ylen pitkiksi, mutten muista, että asioita olisi jouduttu siirtämään arviolta viiden kuukauden päähän. 

Toimintasuunnitelma ja talousarvio hyväksyttiin lähes LH:n ehdottamassa muodossa. Joitakin pienempiä eriä siirrettiin kohdasta toiseen. Liittomaksuksi päätettiin ehdotettu 10 euroa. 

Paula Vasamaa ei kokouksessa haukuttu. Sen sijaan entistä liiton puheenjohtajaa Erkki Hartikaista muistettiin vielä haukkua, kun tämän ehdotuksesta oli pyydetty kallis konsultti laivaseminaariin vuonna 2004. Laivaseminaari ja Tallinnan matka järjestettiin 13.-14.3.2004 ja se oli tarkoitettu vain LH:n ja LV:n jäsenille. Siihen osallistui n. 30 henkeä. Seminaarissa käsiteltiin liiton toimintaa ja ihmissuhteita tarkoituksena maltillistaa riitoja. Tulokset eivät olleet häikäiseviä. Seminaarista ei myöskään kirjoitettu Vapaa Ajattelijassa mitään. 

Kimmo Sundström


Pääsivu Tiedotteet Palvelut Lehdet Uutisia ja artikkeleita
Kirkosta eroaminen Mitä uutta?