JONI VALKILA USKONTOJEN UHRIEN TUEN PUHEENJOHTAJAKSI (5.9.2009)

Uskontojen uhrien tuki UUT ry:n sääntömääräinen vuosikokous pidettiin 4.9.2009 Helsingissä, Töölön kirjaston Mika Waltari -salissa alkaen kello 16.15. Läsnä oli toistakymmentä jäsentä, myös pääkaupunkiseudun ulkopuolella asuvia. Myös vapaa-ajattelun uhrien määrä osanottajien joukossa oli kasvanut. 

Kokous käsitteli sääntömääräiset asiat sekä keskusteli yhdistyksen tulevaisuudesta. 

Tapahtuneesta toiminnasta todettiin, että vertaistukiryhmät ovat jatkaneet toimintaansa ainakin Helsingissä ja Turussa. Yhdistyksen auttavaan puhelimeen tulee pari puhelua päivittäin. 

Yhdistyksen perustajajäsen, entinen pitkäaikainen puheenjohtaja ja nykyinen kunniapuheenjohtaja Terttu Forsell (entinen Maljanen) kertoi toimineensa edelleen aktiivisesti yhdistyksen asian puolesta. Hän on kuluvana vuonna ollut kolmesti luennoimassa, osallistunut rauhanyhdistysten (lestadiolaisia) entisten jäsenten kokoukseen ym. Hänestä on juttua myös tässä

UUT ei ole viime aikoina saanut julkisia avustuksia. Tilikauden tulos oli n. 170 euroa miinuksella. Jäsenmaksuja yhdistys keräsi yli 700 euroa ja kirjamyynnistä hieman lisätuloja. Kulutkin ovat pieniä, koska kaikki työ tehtiin vapaaehtoisvoimin. 

Hyväksytty talousarvio ohjaa noin 2/3 tuloista vertaistukitoimintaan, loput menevät tiedotukseen ym. Jäsenmaksun suuruudeksi päätettiin 20 euroa varsinaisilta jäseniltä ja 10 euroa kannattajajäseniltä. 

Eniten uskontojen uhreja UUT:n toimintaan tuottaa Jehovan todistajat. Kokouksessa kuultiin uutinen, että etupäässä näiden tueksi on perustettu uusikin yhdistys, Toipumisapu Kartetut ry. Yhdistys saa apua ruotsalaiselta Hjälpkällan-yhdistykseltä, jonka toiminta on laajentunut Ruotsissa nopeasti. Hjälpkällan tähtää yhteispohjoismaiseen toimintaan. 

Uuden hallituksen jäsenyyttä kohtaan oli kiinnostusta. Uudeksi puheenjohtajaksi valittiin Joni Valkila. Lisäksi hallitukseen tuli sääntöjen sallima enimmäismäärä eli viisi muuta jäsentä. Hallitusjäsenistä naisia on kaksi, miehiä neljä. 

Yhdistys on edelleen tarpeellinen. Jäsenmaksutuloilla pyöritetään perustoimintaa. Yhteydenottoja tulee puhelimitse jatkuvasti. Vertaistukiryhmän kokoontumispäiviksi Helsingissä päätettiin tiistai 20.10.2009 ja torstai 19.11.2009. Aiemmin vanhoillislestadiolaisuutta koskenut alustus keräsi suuren yleisön ja myös tänä syksynä kuullaan uusi alustus tästä aihepiiristä. 

Osanottajat olivat havainneet myös Laura J. Rantasen laatiman, Vapaa-ajattelijain liiton puheenjohtaja Jussi K. Niemelän haastattelun (Vihreä Lanka 14.8.2009; luettavissa Jumalaton-verkkolehdestä). Siinä Niemelä kertoo mitä ajattelee: Vapaa-ajattelijain liitto ”on pahin hörhölahko, johon olen elämäni aikana ajautunut”. Hän kammoaa ”ryhmähenkeä, joka tylsistyttää ihmisten oman ajattelun ja kriittisyyden”. Jos Niemelä olisi liiton työntekijä, vajaa-ajattelijahörhöt olisivat antaneet hänelle kirjallisen varoituksen tai jopa irtisanoneet hänet väärien ja imagonvastaisten ajatusten julkilausumisesta. Tietenkin lausuma on yleistys. Se kielii Niemelän anarkistisesta taiteilijasielusta, mutta monia hörhölahkon piirteitä liiton toiminnassa ei voi kieltää. Huumoria Niemelän lausuma ei ollut. Sitten, kun Niemelä on savustettu ulos liitosta, hän voisi tulla pitämään UUT:hen esitelmän tuosta hörhölahkosta. 

Kimmo Sundström


Pääsivu Tiedotteet Palvelut Lehdet Uutisia ja artikkeleita
Kirkosta eroaminen Mitä uutta?