PUHEENJOHTAJA NIEMELÄ VIERAILI LAPIN YHDISTYKSISSÄ (30.3.2009)

Vapaa-ajattelijain liiton puheenjohtaja Jussi K. Niemelä suuntasi uusimmat yhdistysvierailunsa Lappiin. Siellä on tätä nykyä kaksi liiton toimivaa jäsenyhdistystä, Kemin Vapaa-ajattelijat ry (per. 1937) ja Luoteis-Lapin Vapaa-ajattelijat ry (per. 1996) Kolarin kunnassa. Matkakohteena oli myös Rovaniemi, jossa 16.11.2006 perustettu Rovaniemen Vapaa-ajattelijat on saamassa sääntöasiansa kuntoon. Rekisteröinnin jälkeen se on hakeutumassa liiton jäsenyhdistykseksi. 

Vierailujen yhteydessä Niemelä esitelmöi aiheinaan uskonnonvapauslaki (6.6.2003/453) ja yhdenvertaisuuslaki (20.1.2004/21). 

Viime kesäkuun liittokokouksen jälkeen Niemelä, usein yhdessä toiminnanjohtaja Paula Vasaman kanssa, on vieraillut jo monissa liiton jäsenyhdistyksissä. Hänet valittiin liiton puheenjohtajaksi Vasaman myötävaikutuksella. Vielä syksyllä he olivat ylimmät ystävät ja kiersivät tutustumassa paikallisyhdistysten aktiiviväkeen. Nyt heidän välinsä ovat vähän viilenneet ja Niemelä oli lähtenyt matkaan yksin. Hän on vieraillut ainakin näissä yhdistyksissä: Vuoksenlaakson (Imatra), Keski-Uusimaa (Järvenpää), Karkkila, Kotka, Lahti, Porvoo, Raisio, Tampere ja Turku. 

Rovaniemellä 

Matkan ensimmäinen kohde oli Rovaniemi, jossa oli 17.3.2009 alkaen kello 17 järjestetty yleisötilaisuus opiskelijain suosimassa Kahvila Kauppayhtiössä (Valtakatu 24). Tilaisuutta oli tullut seuraamaan myös Pertti Periniva Kemistä kolmen muun vapaa-ajattelijan kanssa. Läsnä oli myös paikallisen yhdistyksen perustavassa kokouksessa puheenjohtajaksi valittu Saara Hartzell. Myös joitakin uusia henkilöitä oli läsnä ja tulossa mukaan yhdistyksen toimintaan. 


Kahvila Kauppayhtiö.

Rovaniemen Vapaa-ajattelijat sai 7.1.2009 yhdistysrekisteristä välipäätöksen rekisteröintihakemukseensa. Liittohallitus käsittelee yhdistyksen asiaa seuraavassa kokouksessaan 4.4.2009 ja sen jälkeen yhdistys voitaneen rekisteröidä. Tämän jälkeen se hyväksyttäneen liiton jäsenyhdistykseksi. 

Perustavassa kokouksessa yhdistyksen sihteeriksi valittu Simo Hämäläinen ei ollut paikalla, ei myöskään hallituksen jäseneksi valittu Kari Puolakka. Tilaisuuden vetäjänä toimi liittovaltuuston jäsen Martti Vaattovaara. Kaiken kaikkiaan tilaisuus keräsi tusinan verran aiheesta kiinnostuneita. 

Esitelmöinnin lisäksi Niemelä haastatteli paikallisia ihmisiä. Sen satoa saamme lukea myöhemmin Vapaa Ajattelijasta, sarjassa Vapaa-ajattelun kasvot lähikuvassa, joka alkoi numerossa 1/2009. Myös valokuvia on luvassa. 

Kolmen tunnin tilaisuuden jälkeen Vaattovaara käänsi autonsa nokan Kolaria kohti. 

Kolarissa 

Keskiviikkona 18.3.2009 kello 15 ohjelma jatkui Luoteis-Lapin Vapaa-ajattelijat ry:n kevätkokouksella Osuuspankin kokoushuoneessa. Tätä seurasi kello 17 yhdessä Kolarin kansalaisopiston kanssa järjestetty yleisötilaisuus Kolarin valtuustosalissa. Läsnä oli 11 henkeä, ja Niemelän aiheet olivat samat kuin Rovaniemellä. Hän oli sitä mieltä, että uskonnonvapauden toteutumisen ja valtiokirkon olemassaolon välillä vallitsee ristiriita. 

Puhuttiin myös Lähi-idän konflikteista juutalaisen Israelin ja palestiinalaisten välillä. Yleisö oli aika Israel-kriittistä. Niemelä kuitenkin selitti, että Israelin valtio on ainoa alueen demokratia, jossa on vaaleilla valittu parlamentti, oppositio jne. Uskonnot ovat osa konfliktia. 

Tilaisuuksien päätyttyä Niemelä matkasi junalla Kemiin, jossa odotti yösija Hotelli Palomestarissa. 

Kemissä 

Pertti Periniva, hänkin Vaattovaaran lailla liittovaltuuston jäsen, oli järjestänyt yhdessä Kemin Työväenopiston kanssa yleisötilaisuuden Kemin Kulttuurikeskuksen pieneen auditorioon kello 17. Täällä yleisömäärä nousi melkein kahteenkymmeneen. Taas puhuttiin uskonnonvapaudesta ja yhdenvertaisuudesta. Niemelä kertoi, että vapaa-ajattelijat tekevät yhteistyötä uudistusmielisten muslimien kanssa. Nämä ovat yhdenvertaisuuden kannalla, hän sanoi. 

Yleisötilaisuuden jälkeen Kemin yhdistys on saanut ainakin yhden uuden jäsenhakemuksen. 

Puhelin pirisee 

Muun ohjelman lomassa Niemelä vastaili tiheästi toimittajien kysymyksiin koskien uskonnotonta bussimainoskampanjaa, jonka liitto ja Suomen Humanistiliitto hiljan käynnistivät. Kampanjassa on menossa varainkeräysvaihe. 12.000 euron tavoitteesta on saavutettu vähän yli puolet. 

Lehdet kirjoittavat 

Yleisötilaisuuksien tiedotusta oli hoidettu etukäteen Vaattovaaran ja Perinivan voimin. Oululainen Kansan Tahto julkaisi jo 17.3.2008 jutun, jossa kerrottiin bussimainoskampanjasta ja Niemelän tulevasta vierailusta Kemissä. 

Lauantaina 21.3.2009 Pohjolan Sanomat julkaisi toimittaja Pirjo Hedmanin laatiman viisipalstaisen kuvajutun Niemelästä. Siinä kerrotaan vapaa-ajattelijain tavoitteeksi kirkon ja valtion ero. Samalla Niemelä kertoo itsestään, miten joutui kirkon jäseneksi ja pakkorippikouluun. Vapaa-ajattelu on hänen mukaansa pasifistinen virtaus konfliktien riivaamassa maailmassa. 

Naisia on vapaa-ajattelijain jäsenistä alle kolmannes. Naistoimittaja oli huomannut, ettei liiton liittohallituksessa tai –valtuustossa ole ainoatakaan naista varsinaisena jäsenenä. Niemelä haluaisi löytää pätevät naiset ja korjata epäsuhdan. Liiton yhdistysten jäsenmääräksi Niemelä kertoo ”runsaat 1 600”, mikä tietäisi yli 160 jäsenen (n. 11 prosenttia) kasvua vuoteen 2007 verrattuna. Viime vuonna jäsentilasto (2007) julkaistiin 29.3., mutta tänä vuonna uutta jäsentilastoa (2008) ei toistaiseksi ole julkaistu. 

Luoteis-Lappi-lehti julkaisi 26.3.2009 toimittaja Milla Ollikaisen tekemän haastattelun Niemelästä. Hän päätyy siihen, että Niemelä puristaa iloa olostaan vastarannan kiiskenä. ”Vastustan kaikkia ajatuskontrollisysteemeitä”, sanoo anarkistiksi tunnustautuva Niemelä. ”Byrokraatit ovat ihmiskunnan vitsaus!” Nähtävästi vapaa-ajattelijain oma hautausmaa viimeisenä leposijana on liian sovinnainen valinta Niemelälle. Hän haluaa tulla haudatuksi ”Lapin susien vatsoihin”. 

Kimmo Sundström


Pääsivu Tiedotteet Palvelut Lehdet Uutisia ja artikkeleita
Kirkosta eroaminen Mitä uutta?