VAPAA-AJATTELIJAIN LIITTO KOETTAA KERÄTÄ MAINOSRAHAA (4.3.2009)

Päivitetty 11.3.2009

Heikosti talouttaan viime vuodet hoitanut Vapaa-ajattelijain liitto ry koettaa rahoittaa mainoskampanjansa keräämällä varoja yleisöltä. Liitto jätti ulkomainonnan rahoittamista koskevan keräyslupahakemuksen Etelä-Suomen lääninhallitukselle 30.1.2009 ja lupa myönnettiin 2.3.2009 (nro OKH159A). Lupa on voimassa koko maassa Ahvenanmaata lukuun ottamatta 31.1.2010 asti. 

Liitto aikoo mainostaa toimintaansa ja aatettaan. Se vetoaa yleisöön Internet-sivujensa ja tekstiviestien välityksellä rahan saamiseksi. 

Lupa liittyy liittohallituksen suunnittelemaan ”ateistibussikampanjaan”. Kampanjavastaavana on tamperelainen teknologiaosaaja Otto Chrons. Hän ei ole liiton eikä Tampereen vapaa-ajattelijat ry:n luottamushenkilö. 

Britanniassa toteutettiin ”ateistibussikampanja” siten, että ateistit ostivat mainostilaa bussien kyljistä. Siellä bussimainoksia oli n. 800 ja lisäksi kampanjaan kuului kiinteitä mainoksia. Kampanja oli näkyvä ja sai paljon julkisuutta ulkomaita myöten. Maailmankuulu evoluutiobiologi Richard Dawkins tuki kampanjaa. 

Vastaavia kampanjoita toteutettiin ja suunniteltiin joissakin muissakin maissa. Suomessa uutisoitiin ainakin Espanjan ateistien mainoskampanja kuvien kera. Kampanja oli suppea. Barcelonassa bussimainokset olivat katalaaninkielisiä (”Probablement Déu no existeix. Deixa de preocupar-te i gaudeix la vida.”). Myös espanjankielisiä mainoksia nähtiin. Mainosteksti on kopioitu Britannian vastaavasta kampanjasta (There's probably no God. Now stop warrying and enjoy your life. – Jumalaa ei todennäköisesti ole – lakkaa siis murehtimasta ja nauti elämästä.) Viimeksi Suomessa uutisoitiin, että Sveitsin ateistit suunnittelivat samantapaista kampanjaa. 

Bussimainonta maksaa. Jos vapaa-ajattelijat saavat vain vähän rahaa, he voisivat koettaa ostaa yhden kiinteän mainoksen Koskelan varikon pihalla seisovan vanhan raitiotievaunun kyljestä. Varikon ohi kulkee voimakas liikenne, koska siitä alkaa Lahden moottoritie. Näin vapaa-ajattelijat saisivat paljon mainosta vähällä rahalla. Vai vippaako Otto Chrons itse vähän rahaa vapaa-ajattelijoille? Vuonna 2006 Chronsin ansiotulot olivat n. 60.000 euroa ja pääomatulot n. 1.750.000 euroa. 

Rahankeräyslupa maksaa 120 euroa. Tilitys on tehtävä 31.7.2010 mennessä. 

Kimmo Sundström


JK. Italian Rationaalisten ateistien ja agnostikkojen liitto (Unione degli Atei e degli Agnostici Razionalisti, UAAR), kertoi tammikuun alkupuolella, että ateistibussikampanja alkaa Genovassa helmikuussa. Sen iskulauseina ovat: ”Huonot uutiset ovat, ettei Jumalaa ole olemassa. Hyvät uutiset ovat, ettemme tarvitse häntä.” Kampanjan sanotaan maksaneen 7.000 euroa ja varat saatiin lahjoituksina. Sekä Genovan pormestari että kaupungin liikennelaitoksen johtaja suhtautuivat kampanjaan myönteisesti. Kampanjaan on lahjoitettu varoja yli 30.000 euroa. 

Britannian humanistiyhdistyksen (British Humanist Association, BHA) ateistibussikampanjan varainkeräys onnistui hienosti. Tavoite oli 5.500 puntaa ja tulos 11.3.2009 mennessä 152.086,30 puntaa. Keräys jatkuu 11.4.2009 asti, ja kaikki varat menevät ateismin mainostamiseen. 

Ateistibussikampanjoita on myös Saksassa (Köln, München ja Berliini) ja Kanadassa (Toronto, Calgary ja Montreal). Montrealissa kampanja on ranskankielinen. Tähän mennessä lahjoitusvaroja on kerätty 46.000 dollaria. 

Espanjassa ateistibussikampanjan takana on useita järjestöjä, mutta pääjärjestäjät ovat barcelonalaiset Ateistien ja vapaa-ajattelijain liitto (Unión de Ateos y Librepensadores, UAL) sekä Katalonian ateistit (Ateus de Catalunya). Barcelonassa kampanja alkoi 12.1.2009 kahdella bussilinjalla. Avauspäivänä lahjoituksia saatiin yli 1.000 euroa. Kampanja maksoi 2.000 euroa. 

Madridissa 26.1.2009 alkaneen kampanjan järjesti Madridin ateistien ja vapaa-ajattelijain yhdistys (Asociación Madrileña de Ateos y Librepensadores, AMAL). Kampanja kesti kuukauden. Mainosbusseja oli linjoilla 3 ja 5 ja kampanja maksoi 3.800 euroa. Lahjoituksia saatiin yli 30.000 euroa. 

Kampanja on toteutettu myös Málagassa. 

Espanjan ateistit odottavat, että lisää ateistibusseja saadaan liikenteeseen myös Sevillan ja La Coruñan kaupungeissa. 

Zaragozassa kampanjan käynnistämisessä on ollut vaikeuksia, koska paikallinen liikennelaitos (Tuzsa) on vitkastellut vastauksen antamisessa siihen hyväksyykö se kampanjan vai ei. Valenciassa kampanjan piti alkaa 6.3.2009 linjoilla 1 ja 71, mutta sielläkin kampanja joutui vitkuttelun ja paikallisten poliitikkojen kissanhännän vedon kohteeksi.


Pääsivu Tiedotteet Palvelut Lehdet Uutisia ja artikkeleita
Kirkosta eroaminen Mitä uutta?