VAPAA-AJATTELIJAIN LIITON SÄÄSTÖJÄ JA PÄÄSTÖJÄ (14.2.2009)

Vähiä käyttövarojaan sureva Vapaa-ajattelijain liitto ry keksi säästää varojaan yllättävässä paikassa. Kun uudet säännöt jätettiin 1.12.2008 tarkastettaviksi ja rekisteröitäviksi yhdistysrekisteriin, lomakkeen ennakkotarkastusta koskevaan kohtaan pantiin rasti sen merkiksi, että ”Sääntöjen ennakkotarkastus on suoritettu.” (Päinvastainen on totta.) Puheenjohtaja Jussi Niemelä totesi: ”Vakuutan, että … ilmoitetut tiedot ovat oikeat.” Samalla maksettiin 15 euron maksu, kun ennakkotarkastamattomien sääntöjen kohdalla oikea maksu on 60 euroa. 

Uudet säännöt käsitellyt yhdistysrekisterin lakimies Riitta Lae oli samaa mieltä kuin Niemelä: säännöt on ennakkotarkastettu. Huomaamatta jäi, että ennakkotarkastus suoritettiin vuonna 2005, eivätkä kyseessä olleet samat säännöt. Tuolloin tarkastetut susisäännöt merkittiin rekisteriin 18.1.2006. Kun sutta ja sekundaa tehdään, sitä on myös alinomaa korjattava. 

Vuonna 2008 hyväksyttiin jälleen uudet säännöt (susikohdat jäivät tosin korjaamatta). Vuonna 2005 tapahtunut ei kuitenkaan luonut oikeutta maksualennukseen vuonna 2008 hyväksyttyjen sääntöjen tarkastuksen osalta. 

Kokonaan uusien sääntöjen hyväksyminen yhdistysrekisterissä kestää nykyisin noin neljä kuukautta. Riitta Lae selvitti homman joulukuussa kymmenessä päivässä. Liitto sai nopeaa palvelua ja 75 prosentin maksualennuksen! 

Perusteettomia laskuja taas liikkeellä 

Liiton toimisto lähetti viime talvena perusteettomia laskuja, josta arvosteltiin toimistonhoitaja Paula Vasamaa. Arvostelulla ei ollut vaikutusta. Samanlaisia perusteettomia laskuja on taas liikkeellä. Niissä vaaditaan laskun saajaa maksamaan eräpäivään mennessä Vapaa Ajattelija –lehden vuosikerta 2009, vaikka laskun saaja ei ole lehteä tilannut, eikä muutenkaan ole liiton asiakas. Laskuissa on ilmoitettu yliaikakoron määräksi 10 prosenttia. Yhteyshenkilö on Jane Herold. 

Kun Jane Herold on liiton uusi, tukityöllistetty työntekijä, Paula Vasaman olisi tullut opastaa häntä pidättäytymään perusteettomien laskujen lähettämisestä, eikä saattaa uutta työntekijää samaan asemaan kuin missä Vasama jo on. 

Perusteettomia laskuja ei tule maksaa. Niiden lähettäminen on vilpillinen keino hankkia lisää rahaa liitolle. Perusteettomat laskut voi panna paperikoriin tai toimittaa poliisille. 

Kimmo Sundström


Pääsivu Tiedotteet Palvelut Lehdet Uutisia ja artikkeleita
Kirkosta eroaminen Mitä uutta?