SANAL EDAMARUKU VIERAILEE SUOMESSA (24.11.2008)

Kansainvälisesti tunnetuin intialainen nykyrationalisti Sanal Edamaruku on jälleen tullut vierailulle Suomeen. Vierailun päävaikutin oli Helsingissä 14.-16.11.2008 pidetty Darwin-symposio, jonka teemana oli maailmankuvien kamppailu. Edamaruku piti symposion kolmantena päivänä esitelmän aiheenaan tieteellisen mielenlaadun edistäminen Intiassa. 

Sanal Edamaruku (vas.) vastaili Jussi K. Niemelän kysymyksiin esitelmänsä jälkeen Darwin-symposiossa.

Edamaruku (s. 1955) on lähtöisin Keralan osavaltiosta, mutta on jo pitkään asunut New Delhissä, jossa IRA:n (Indian Rationalist Association; per. 1949 Madrasissa, nykyisin Chennai) päämaja sijaitsee. Jo hänen isänsä Joseph Edamaruku (7.9.1934-29.6.2006) oli Intiassa hyvin tunnettu lehtimies, kirjailija ja rationalisti. Tämän kirjoittaja tapasi molemmat Edamarukut New Delhissä tammikuussa 1990. 

Joseph Edamaruku oli IRA:n puheenjohtajana 1995-2005, ja nykyisin Sanal Edamaruku on samassa tehtävässä. 

Sanal Edamaruku on myös Rationalist Internationalin (RI) puheenjohtaja ja Indian Atheist Publishers (per. 1979) kustantamon perustaja. RI järjestää mm. kongresseja. Edamaruku kertoo, että vuonna 1995 Delhissä järjestetty ensimmäinen kongressi kokosi 300 edustajaa 28 maasta. RI perustettiin tämän kongressin yhteydessä. Vuonna 2000 järjestettiin toinen kongressi Trivandrumissa, Keralassa ja vuonna 2002 kolmas New Delhissä. 

RI tarjoaa ystävällismielisen areenan rationalisteille, ateisteille, vapaa-ajattelijoille, sekularisteille, skeptikoille, humanisteille ja muille uskonnottomien ajatusvirtausten ja yhteiskunnallisten liikkeiden edustajille. Seuraava kongressi pidetään joulukuussa 2009 joko New Delhissä tai Keralassa. 

Indian Atheist Publishers syntyi siten, että Edamaruku panttasi pankille suuren määrän omaa omaisuuttaan saadakseen lainan kustantamon käynnistämiseksi. Nyt kustantamo on julkaissut kaikkiaan jo yli 3000 julkaisua. Intiassa ihmiset lukevat paljon kirjoja. Kustannustoiminta on voitollista. Vaikka Edamaruku omistaa teknisesti kustantamon itse, hän lahjoittaa tuotoista 70 prosenttia järjestötyöhön. Joseph Edamarukun kirjoituksista tulevat tekijänpalkkiot on myös ohjattu RAI:lle. 

Uutiskooste ilmestyy seitsemällä kielellä 

RI rahoittaa ja julkaisee Rationalist International Bulletin –tiedotuslehteä, jonka uutiskooste ilmestyy seitsemällä kielellä: englanniksi, espanjaksi, ranskaksi, saksaksi, venäjäksi, puolaksi ja suomeksi. Nämä ovat tilattavissa maksutta. 

Suomalaista uutiskoostetta ovat olleet laatimassa ainakin Teksasissa, USA:ssa asuva Asta Leppänen sekä suomalaiset Timo O. Karjalainen, Joni Pelkonen ja Petri Sakkinen. Leppänen on ilmoittanut vetäytyvänsä koordinaattorin tehtävästä, ja seuraavan koosteen koordinaattorina on Karjalainen. 

IRA hallinnoi New Delhissä Rationalistikeskusta (Rationalist Centre), jonka järjestö hankki isolla rahalla vuonna 2006. Se on uudenaikainen rakennus, josta ohjataan järjestön toimintaa 20 työntekijän voimin. Siellä on hyvät seminaaritilat yms. 

Uusi strategia 2000: mukaan valtavirtaan 

Intia maallistuu vauhdilla. Vuonna 2000 rationalistit miettivät strategiansa uusiksi. He olivat olleet valtavirran kriitikkoja, yhteiskunnan marginaalissa ja suunnanneet suuren osan toiminnastaan vain omille jäsenilleen tai jo muutoin maallistuneille sympatisoijille. Sitten he päättivät kokeilla onnistuisivatko he pääsemään mukaan yhteiskunnan valtavirtaan ja vaikuttamaan omalta osaltaan siihen. Seurasi valtava menestys! Valtavirran mediaväkikin kertoi, että rationalisteja oli jo odotettu. Rationalismin valistussanoma ja taikauskon vastainen medianäkyvyys kohosi valtaviin mittoihin. Edamaruku sanoo esiintyneensä ainakin 200 televisio-ohjelmassa vuosina 2006-2007. 

Myös viikkolehti Outlook India pyysi Edamarukua kirjoittamaan sekä yksityishenkilönä että IRA:n puheenjohtajana neljä kolumnia kuussa englanniksi ja hindiksi. Edamaruku ei sanonut voivansa kirjoittaa näin paljon, mutta lupasi kirjoittaa kaksi kolumnia kuussa. 

BJP ja rationalistit 

Kun BJP (Bharatiya Janata Party, Intian kansanpuolue), suuri hindunationalistinen puolue, pääsi hallitusvaltaan Intiassa, rationalistit pelkäsivät, että heidän toimintansa kielletään ja heidät ajetaan maanpakoon. Mutta mitään pahaa ei tapahtunut! Osoittautui, että äärilinjan hindunationalisteja olikin vain vähän; puolue maltillistui päästyään itse vallankahvaan. 

Tietysti puolue kuitenkin tukee hinduja. Väkivaltaisuuksia tapahtuu suhteellisen harvoissa paikoissa, mutta esim. Orissan osavaltiossa hindut ja kristityt ovat ottaneet yhteen. Maolaiset puolestaan harjoittavat aseellista toimintaa joissakin paikoissa ja ovat tehneet yhteistyötä myös kristittyjen kanssa Orissassa. Maolaisilla on paljon aseita, miinoja, panssarivaunujakin. Kashmirissa maolaiset taas tekevät yhteistyötä muslimien kanssa. He haluaisivat perustaa kommunistisen valtion. Mutta se tuskin onnistuu, sillä Intia on myös hyvin vahva sotilasvalta. 

Tämänkertaiseen, melkein kahden viikon mittaiseen, vierailuun liittyy myös visiitti Virossa. Siellä Edamaruku ei ollut koskaan aiemmin käynyt. 

Kimmo Sundström 


Pääsivu Tiedotteet Palvelut Lehdet Uutisia ja artikkeleita
Kirkosta eroaminen Mitä uutta?