HILLA POHTII USKONTOJA (1.11.2008)

Paasio, Ulla ja Löfgren, Kaarina (2008) Hilla pohtii uskontoja, nid., 18 sivua, kuvitettu, omakustanne, 2. painos, Turku. 

Hilla pohtii uskontoja on isokokoinen (21x30 cm), monin värikuvin kuvitettu elämänkatsomuskirja pienille ja juuri kouluun menneille lapsille. Siinä Hilla pohtii isosiskonsa ja –veljensä kanssa mm. Jumalaa, enkeleitä, leppäkerttuja, jälleensyntymistä, nirvanaa, fossiileja jne. 

Äiti kertoo lapsilleen lisää suurimmista uskonnoista, kristinuskon lisäksi juutalaisuudesta, islamista, hinduismista, buddhalaisuudesta, muistakin uskonnoista. 

Kirjassa on skeptinen pohjavire; lasten äiti on agnostikko, isä ateisti, täysin ”uskomaton”. Eksplisiittisesti kirja on relativismin kannalla: ”Kaikkien näkemykset uskonnoista ja uskonnottomuudesta ovat kumminkin yhtä oikeita tai vääriä.” Lapset saavat valita uskontonsa kuten haluavat. 

ganesha

Shivan ja Parvatin monikätinen, norsupäinen lapsi, Ganesha, on esitetty siivoojana, joka imuroi, järjestelee tavarat, huiskuttelee pölyt ja tyhjentää paperikorin tehokkaasti. Kuvien vakiomaskottina on vihreä, veikeä sammakko. 

Muusta kuin kristillisestä lähtöajatuksesta kirjoitetut lastenkirjat ovat harvinaisuuksia. Kirja täyttää osaltaan tätä aukkoa. 

Kimmo Sundström 

P.S. Uutisen kirjoittaja suomensi vuonna 1986 kaksi ateistista lastenkirjaa: Ateisti kertoo lapselleen jumalista (Chris Brockman, kuvittanut Anna Cammisotto) sekä Ateismin aapinen (Madalyn Murray O´Hair, kuvittanut Joe Kirby)


Pääsivu Tiedotteet Palvelut Lehdet Uutisia ja artikkeleita
Kirkosta eroaminen Mitä uutta?