JÄSENASIAT TAKKUAVAT HELSINGIN VAPAA-AJATTELIJOISSA (14.10.2008)

Helsingin Vapaa-ajattelijat ry (HVA) on saanut vuoden 2007 lokakuun jälkeen yli sata jäsenhakemusta. Viimeistä edellisen kerran uusia jäseniä hyväksyttiin yhdistykseen lokakuussa 2007. Sitten tuli tauko. Seuraavan kerran uusia jäseniä hyväksyttiin yhdistykseen hallituksen tuoreimmassa kokouksessa 24.9.2008. Hyväksytyksi tuli seitsemän jäsenhakijaa; yli sata jäsenhakemusta odottaa edelleen ratkaisua. 

Vapaa-ajattelijain liiton sähköpostikeskustelulista Kinatorilla on puitu HVA:n jäsenasioita. HVA:n hallituksen jäsen Paula Vasama kertoo, että yhdistyksen puheenjohtaja Juha Kukkonen on ”vastannut” jäsenasioista 24.9.2008 saakka. Vasama kertoo useasti arvostelleensa jäsenasiain hoitamista kertoen, ettei Kukkonen ole lähettänyt jäsenhakijoille jäsenmaksulomaketta, jolla jäsenmaksun voi maksaa. Lomakkeiden lähettäminen siirrettiinkin 24.9.2008 Vasaman tehtäväksi. Hän lupaa lähettää ne lähiaikoina. 

Vasaman mukaan jäsenmaksun maksaminen on ehto jäsenyydelle. Hän sanoo, että myös Kukkonen on ”korostanut” sitä, ettei jäsenhakemusta hyväksytä, ellei jäsenmaksua ole maksettu. 

Yhdistyksen säännöissä tällaista ehtoa ei ole. Ehto on erikoinen, koska jäsenmaksua maksavat yhdistyksen jäsenet. Ennen jäsenyyttä maksettua maksua pitäisi kai kutsua kynnysrahaksi. Sen suorittaminen katsottaisiin jäsenmaksun maksuksi sen jälkeen, kun hakijasta on tullut yhdistyksen jäsen. 

Miksi asia on laiminlyöty, kuka on syypää jne., siitä HVA:n varapuheenjohtaja Esa Ylikoski ja Vasama ovat vaihtaneet kiistaväritteisiä puheenvuoroja Kinatorilla. Mitään uutta tämä ei ole. Vaikka HVA on liiton rikkain ja nykyisin myös jäsenmäärältään suurin yhdistys, monenlaiset riidat ja sähläykset yhdistyksen rutiiniasiainkin hoidossa ovat jatkuneet pitkään. Tällä kertaa syntipukkia ei ole vielä löydetty yhdistyksen ulkopuolelta. 

Useampi jäsenhakija on valittanut, että jäsenhakemusten käsittely kestää kohtuuttoman kauan. Vanhimmat hakemukset voivat nyt olla siis noin vuoden vanhoja. Normaalisti jäsenhakemuksia ratkaistaan jäsenyhdistyksissä sitä mukaa kuin niitä tulee, enintään muutaman kuukauden välein. 

Vaatimus jäsenmaksun maksamisesta etukäteen liittyy Vapaa Ajattelija –lehden saamiseen jäsenetuna. Liitto ei haluaisi lähettää lehteä jäsenille, jotka laiminlyövät jäsenmaksun maksamisen. Tämäkin on ymmärrettävää. Yhtä selvää on, ettei jäsenmaksuja enemmälti tipu, jos edes jäsenmaksulaskuja tai tilisiirtokortteja ei vaivauduta lähettämään. Vuoden aikana innostus saattaa lopahtaa – tai sitten jäsenhakija hakeutuu esim. ateistiyhdistyksen jäseneksi.

Kimmo Sundström


Pääsivu Tiedotteet Palvelut Lehdet Uutisia ja artikkeleita
Kirkosta eroaminen Mitä uutta?