Pääkaupunkiseudun
vapaa-ajattelijat ry

 

AAMULEHTI JULKAISI ARVION RAIMO TOIVOSEN KIRJASTA (24.3.2001)

Aamulehti on julkaissut 24.3.2001 Pertti Hemánuksen kirja-arvion vapaa-ajattelija Raimo Toivosen kirjoittamasta ja kustantamasta kirjasta Papit kansalaissodassa (2000). Kirja oli ylivoimaisesti eniten myyty ateistinen kirja viime vuonna. Kolmelle palstalle taitetun arvion laajuus on noin 58 palstasenttiä.

Arvioissa moititaan kirjoittajan kirjoitustaitoa. Lisäksi arvioija esittää oman tulkintansa "aidosta vapaa-ajattelijasta", mitä Toivonen hänen mielestään ei ole. "Aitoa ateistia" ei kuulemma papisto kiinnosta. On huvittavaa, että "aito ateisti" tai "tosi kristitty" ovat termejä, joita aina käytetään, kun todellisuus närästää.

Hemánus pitää "paljastavana" sitä, että kirjailija kirjoittaa "jumala" ja "Jehova". Mitä tämä paljastaa? Senkö, että yleisnimet kirjoitetaan suomenkielessä pienellä ja erisnimet isolla alkukirjaimella? Kirjailija ei kirjoitakaan johdonmukaisesti huonosti?

Pertti Hemánus vaikuttaa ärsyyntyneeltä. Hän kirjoittaa aika paljon siitä mitä teoksesta puuttuu. Hemánuksen mukaan Väinö Linnan teoksessa Täällä Pohjantähden alla on avain siihen miten Suomi kesti punaisten aloittaman sodan. Lihava viljelijä estää punikin teloituksen, koska tämä on ainoa mies, joka osaa käyttää viljelijän sahan koneita. Sisältyykö tähän moraalinen opetus? Ymmärrän asian niin, että oli moraalisesti oikein ampua voittajien kannalta katsoen hyödyttömät ihmiset. Sitten Hemánus kysyy mitä nyky-Suomi tarjoaa pitkäaikaistyöttömille. Heidän asiansa on tehnyt Hemánuksen surulliseksi. Onko tämä vihjaus? Pitäisikö työttömät jo ampua?

Hemánuksen arvio kannattaa lukea siksi, että se on arvoituksellinen ja suuren päivälehden julkaisema.

Papit kansalaissodassa (2000) kirjan voit tilata kirjeitse yhdistyksemme kautta hintaan 130 mk + postimaksu.

Kimmo Sundström
puheenjohtaja
Pääkaupunkiseudun vapaa-ajattelijat ry


Pääsivu Tiedotteet Palvelut Lehdet Uutisia ja artikkeleita
Kirkosta eroaminen Mitä uutta?