PÄÄKAUPUNKISEUDUN ATEISTIT RY TIEDOTTAA

Vuosikertomus Pääkaupunkiseudun ateistit ry:n EU-elintarvikejakelusta vuonna 2005

Pääkaupunkiseudun ateistit ry (PAT) osallistui vuonna 2005 EU-elintarvikkeiden jakeluun vähävaraisimmille henkilöille Suomessa. Jakeluvaiheita oli kaksi, yhdistys osallistui molempiin. Ensimmäinen jakeluvaihe toteutettiin 28.4.2005-26.5.2005. Jakelutapahtumat järjestettiin torstaisin 28.4., 12.5. ja 26.5., jonka jälkeen jakelu keskeytettiin jaettavien elintarvikkeiden loputtua.

Asiaa koskevia uutisia ja menovinkkejä julkaisivat ainakin Metro-lehti, Alueuutiset, Helsingin Uutiset, Kansan Uutiset, Kalliolainen ja YLE:n aikainen.

Toinen jakeluvaihe toteutettiin 15.9.2005-6.10.2005. Jakelutapahtumia järjestettiin torstaisin 15.9., 22.9., 29.9. ja 6.10., jonka jälkeen yleiset jakelutapahtumat keskeytettiin elintarvikkeiden vähäisyyden takia.

Avunsaajia ei vaadittu esittämään dokumentteja vähävaraisuudestaan, mutta useat avunsaajat esittelivät niitä omatoimisesti. Menovinkeissä, tiedotteissa, opasteissa ja kaikessa muussakin tiedottamisessa kerrottiin aina, että apu on suunnattu vähävaraisille ihmisille. Monet avunsaajat myös kertoivat millä perusteella he olivat tulleet apua hakemaan. Yleinen syy tuntui edelleen olevan työttömyys, mutta myös riittämättömiä eläkkeitä, opiskelijoiden ankeaa rahatilannetta, suuria sairauskuluja taloudellisen ahdingon syynä jne. esitettiin avun hakemisen vaikuttimeksi. Muutama henkilö sanoi myös olevansa täysin tuloton eli heillä ei ollut työtä (eikä aina asuntoakaan), eivätkä he saaneet mitään etuisuuksia tai tulonsiirtoja julkiselta vallalta.

Kaikki elintarvikkeet jaeltiin loppuun vuoden 2005 aikana. Jakeluun osallistui PAT:n jäseniä, Helsingin Vapaa-ajattelijat ry:n jäseniä sekä henkilöitä, jotka eivät olleet minkään vapaa-ajattelija- tai ateistiyhdistyksen jäseniä. Myös Elokolon vapaaehtoiset auttoivat jakelussa. Yhdistys on hakenut avustusta jakelukustannusten peittämiseen Vapaa-ajattelijain liitolta, mutta liittohallitus on aina hylännyt hakemukset. Joulukuussa 2005 liittohallitukselle osoitettua apuhakemusta ei käsitelty liittohallituksen joulukuun kokouksessa ja sen käsittely on siirtynyt vuoden 2006 helmikuun kokoukseen.

Keväällä elintarvikkeita ei enää pyritty jakelemaan Vapaa-ajattelijain liitto ry:n toimistosta (Neljäs linja 1, Helsinki) käsin, koska 12.6.2005 asti pääsihteerinä toiminut Juha Kukkonen ja toiminnanjohtaja Paula Vasama olivat vastustaneet vapaa-ajattelijoiden elintarvikejakelua. Jakelu järjestettiin Elämäntapaliitto ry:n ylläpitämässä Elokolossa, Toinen linja 31. Elämäntapaliitto on toimiva ja yhteistyökykyinen järjestö. Sen omaankin toimintaprofiiliin soveltuu hyvin EU-elintarvikejakelu. PAT sai tästä järjestöstä hyvän yhteistyökumppanin.

Elintarvikejakelusta tiedottamista ei enää vaikeuttanut Vapaa-ajattelijain liitto ry:n sensuuri. PAT:n oma kotisivu (www.ateistit.fi) tiedotti aina hyvin asioista.

PAT sai elintarvikkeita jaettavakseen 2046 kiloa. Kuluneena vuonna jaeltiin seuraavia elintarvikkeita: vehnäjauho, sämpyläjauho, puurohiutale, makaroni, näkkileipä, hapankorppu ja maitojauhe. Joskus aiemmin jaettavina olleita naudanlihasäilykettä tai mannasuurimoita ei valitettavasti saatu jaettavaksi vuonna 2005. Pieni määrä mannasuurimoita oli kuitenkin siirtynyt edelliseltä vuodelta jaettavaksi ja nämä elintarvikkeet jaeltiin loppuun vuonna 2005.

Avunsaajia oli ensimmäisessä jakeluvaiheessa 193 (avunsaajien ruokakuntien jäsenten yhteenlaskettu lukumäärä 404) ja toisessa jakeluvaiheessa 130, (avunsaajien ruokakuntien jäsenten yhteenlaskettu lukumäärä 262), yhteensä 323 henkeä (avunsaajien ruokakuntien jäsenten yhteenlaskettu lukumäärä 666). Näiden vaiheiden jälkeen jaeltiin loput elintarvikkeista s.e. avunsaajien lukumääräksi tuli yhteensä 334 henkeä ja avunsaajien ruokakuntien jäsenten yhteenlasketuksi määräksi 711. Luvuissa on jonkin verran päällekkäisyyttä, koska sama avunsaaja on voinut hakea elintarvikeapua useamman kuin yhden kerran. Yleisten jakelutapahtumien lisäksi elintarvikkeita jaettiin jonkun verran myös suoraan varastolta avunhakijoille.

Tukiohjelman toteutus ainakin PAT:n osalta sujui hyvin. EU-elintarvike apu oli edelleen tarpeen ja avunhakijoita riitti. Tarve on kuitenkin selvästi pienentynyt ainakin sillä alueella, jossa PAT on toimeenpannut jakelutapahtumat. Kun jakelu alkoi vuonna 1996 tarve sille oli kova, elintarvikkeet loppuivat yleensä kesken ja avunsaajat olivat siitä vihaisia. Tällaista ei enää tapahdu.

Pääkaupunkiseudulla ei ole muita ateisti- tai vapaa-ajattelijayhdistyksiä, jotka osallistuisivat EU-elintarvikejakeluun. Lähin tällainen jakelu tapahtuu Järvenpäässä Järvenpään Vapaa-ajattelijat ry:n toimesta.

Kimmo Sundström
Pääkaupunkiseudun ateistit ry
vpj, EU-elintarvikejakeluvastaava


Pääsivu Tiedotteet Palvelut Lehdet Uutisia ja artikkeleita
Kirkosta eroaminen Mitä uutta?