Nimi Pääkaupunkiseudun ateistit ry

PÄÄKAUPUNKISEUDUN ATEISTIT RY TIEDOTTAA:

Kotisivumme elää jälleen! (19.2.2023)

Olen yhdistyksemme verkkosivun uusi hoitaja.

Yhdistyksemme verkkosivun edellinen hoitaja Janne Vainio kuoli huhtikuussa 2021; ks. uutinen Janne Vainio on poissa (11.5.2021) [HTML]. Sivu jäi siksi päivittämättä maaliskuun 2021 loppupuolelta lähtien. Yhdistyksemme toimintakertomusten mukaan verkkosivujamme ovat hoitaneet Justus Sahlberg (ilmeisesti verkkosivun julkistamisesta 19.5.2000 alkaen lokakuun alkuun 2000 asti); Kalevi Korppi (ilmeisesti loppuvuoden 2000, sitten 30.10.2006 asti); Erkki Hartikainen (Kalevin sijaisena 1.11.–31.12.2006, sitten 2007 sekä 10.10.2008 asti); ja Janne Vainio (10.10.2008–24.3.2021).

Päätin Jannen kuoleman jälkeen ryhtyä itse kotisivumme hoitajaksi, mutta tietojeni, taitojeni ja aikani puutteen vuoksi en edennyt pitkään aikaan. Yritin viedä eri menetelmin kirjoitettuja uutisia aiempien uutisten HTML-pohjalle, mutta, kuten vuosikokouksessa tammikuussa 2022 kerroin, törmäsin tallennusmuunnoksissa "ääkkösongelmiin". Niistä lopulta selviydyin. Kesällä 2022 sain koodatuksi kaikki kertyneet kirjoitukset mutta koodia loppujen lopuksi ymmärtämättä. Syyskuussa 2022 olin ottamassa Enter ry:n neuvontatilaisuudessa selvää, vieläkö kauan sitten soveltamaani FTP-tiedostonsiirtotoimintoa edelleen käytetään pöytä- ja palvelinkoneiden välillä. Siinä kysymyksessä en apua saanut, mutta sen sijaan tiedon, että Helsingin työväenopistossa oli juuri alkamassa kurssi verkkojulkaisun perusteista aiheina HTML5 ja CSS. Paljastui, että kotisivumme oli laadittu vanhalla merkintäkielellä HTML 4 ja siihen sopineella CSS-tyylitiedostolla. Niihin minun ei siten ollut aiheellistakaan enempää perehtyä. Laadin uuden lyhyen tyylitiedoston CSS:n ja pohjan vastaisiin HTML5:llä koodattaviin kirjoituksiin. Muutin aiemmin koodaamani kirjoitukset tämän uuden käytännön mukaisiksi. Mutta huomasin, että erinäiset useinkin päivitettävät indeksitiedostot olisi nekin syytä koodata HTML5:llä. Samalla niitä voisi tarkistaa ja linkkejä lisäämällä tehdä käyttökelpoisemmiksi. Sivujen ulkoasu oli syytä säilyttää. Ne oli myös koodattu jo alusta alkaen kapeapalstaisiksi ja siten myös pienillä näytöillä luettaviksi. Jo koodatessani minulla oli siten käsitys, miltä uudet sivut näyttäisivät älypuhelimen näytöllä. Etusivu oli kuitenkin syytä muuttaa kaksipalstaisesta yksipalstaiseksi ja tällöin korostaa linkkilistaa.

Kaikkien uusien sivujen verkotus oli sitten uusi opiskelun aihe ja viime vaiheen kerrallinen urakka. Ehdin hiukan vilkaista kotisivun hakemistoja palvelinkoneella.

Seuraavat indeksi- tai muut luettelosivut on uudistettu:

Etusivu
Mitä uutta (2011-)? [uudistettu osa]
Mitä uutta (1999–2010)? [uudistamaton osa]
Yhteystiedot
Tiedotteet
Toimintakertomukset [uusi osasto]
Jäseneksi liittyminen
Uutiset ja artikkelit [alla "U&A"]
Kantelut
Julkaisutoimintaa
Jouni Luukkaisen U&A-kirjoitukset
Kimmo Sundströmin U&A-kirjoitukset
Raimo Toivosen U&A-kirjoitukset

Etusivumme alku sisälsi kaksoislinkin Elämänkatsomustieto: Ilmaiset elämänkatsomustiedon oppikirjat Erkki Hartikaisen ateistiuutiset.fi-verkkosivulle. Mutta Erkki Hartikainen (24.6.1942–11.7.2021) kuoli hiukan Jannen Vainion kuoleman jälkeen ja yhdistyksemme jouduttua ongelmiin kotisivumme jäätyä päivittäjää vaille. Kyseinen verkko-osoite lakkasi aikanaan toimimasta, ja siksi se poistettiin uudelta etusivultamme. Mutta onneksi mainitut elämänkatsomustiedon oppikirjat löytyvät edelleen internetistä: Filosofia ja elämänkatsomustieto. Sikäli kuin tiedän, hän valmisteli nämä oppikirjat yhdessä Janne Vainion kanssa. Itselläni taas on arvokas Hartikaisen tunnettuja ja ansiokkaita ihmisoikeustaisteluita käsittelevä kansio; minulla oli kerran lainassa hänen aineistonsa, jonka kopioin ja luin.

Jouni Luukkainen
puheenjohtaja