Nimi Pääkaupunkiseudun ateistit ry

JANNE VAINIO ON POISSA (11.5.2021)

Pääkaupunkiseudun ateistit ry:n (PAT) pitkäaikainen verkkomestari Janne Mikael Vainio (s. 9.3.1966) kuoli 25.4.2021 veljensä Joona Vainion kotona. Hän oli kuollessaan 55-vuotias. Veli ilmoitti asiasta Facebookissa 27.4.2021.

Jori Mäntysalo tiedotti asiasta Vapaa-ajattelijain liiton keskustelulista Kinatorilla 30.4.2021. Lainaan pääosan Mäntysalon viestistä:

"Hän toimi liiton työntekijänä vuosituhannen alussa vuoteen 2005 saakka. Sen jälkeenkin hänet muistetaan mm. liittokokousten vakiokävijänä kesään 2017 saakka. Myös tällä keskustelulistalla pidempään olleet muistanevat hänen kirjoituksensa täällä.

Janne kirjoitti myös Vapaa Ajattelijaan aikanaan melko paljon. Itselleni parhaiten mieleen on jäänyt 'tiedonto'-uudissana, jolla hän selvitti uskon ja tiedon käsitteitä maailmankuvassa ennen ja nyt: "Uskonnon sijasta voitaisiin käyttää sanaa tiedonto kuvaamaan sellaista maailmankäsitystä, joka ei siihen uskovien mielestä ole uskon asia. Kristinusko oli tiedonnon asemassa keskiajalla, mutta luonnontieteitten renessanssi sekä valistusajan raamattukritiikki muuttivat sen nykyisin ymmärretyllä tavalla uskonnoksi, johon uskottiin tiedosta riippumatta."

Janne herätti myös ristiriitoja, kuten pidempään mukana olleet muistavat. Itse arvelen ymmärtäneeni häntä ehkä useimpia paremmin — voisin kuvailla hänen ajatteluaan "nörtin aivoiksi", vaikka hän ei koulutuksen tai työn puolesta tietokonenörtti ollutkaan."

Janne Vainion ura Vapaa-ajattelijain liitossa

"Kukkosslovakit" antoivat Janne Vainiolle potkut liiton työsuhteesta yli kaksi vuotta sen jälkeen, kun minun työsuhteeni oli laittomasti purettu 23.11.2003. Liittohallituksen silloinen kokoonpano on kerrottu edempänä.

Vainio oli työskennellyt vuosia liiton toimisto- ja järjestösihteerinä, Vapaa Ajattelija -lehden toimitussihteerinä ja lehden toimituksellisena päätoimittajana Erkki Hartikaisen puheenjohtajakaudella (20.6.1999–12.6.2005). Hän myös kirjoitti Vapaa Ajattelijaan. Näitä kirjoituksia muistetaan joskus vieläkin.

Vainion työsuhde päätettiin joulun tienoilla vuonna 2005 Robert Brotheruksen puheenjohtajakaudella (12.6.2005–15.6.2008). Joitakin viime tehtäviään Vainio hoiti vielä vuoden 2006 puolella. Potkujen syyksi sanottiin, että Vainio muka oli liian lähellä minua. Mikään laillinen irtisanomisperuste se ei tietenkään ole. Hän hoiti työasiat hyvin. Palkka oli pieni, mutten koskaan kuullut hänen valittavan sitä tai pyytäneen lisää palkkaa.

Vainio otti potkut buddhalaisella tyyneydellä, ei kannellut, ei käräjöinyt eikä valittanut potkuistaan.

Janne Vainion valokuva

Janne Vainio Uusien illassa Vanhalla ylioppilastalolla, Helsingissä, 23.9.2009 esittelemässä Akateemiset Liberaalit r.y.:tä.

Olin tuntenut Vainion 1980-luvulta alkaen, jolloin hän suoritti siviilipalveluksen Turussa. Tapasin hänet ensi kertaa Lohjalla 1980-luvulla, jolloin hän vieraili siellä jonkun naisystävänsä kanssa. Vainio oli jo tuolloin buddhalainen.

Vainio oli sataprosenttinen työntekijä työmarkkinoilla 2000-luvun alussa. Tietääkseni hän ei kuitenkaan päässyt mihinkään virkoihin, vaikka olikin suorittanut ylemmän korkeakoulututkinnon.

Vapaa-ajattelijain liiton kontolle jää hänenkin osaltaan kaltoinkohtelu, kärsimyksen lisääminen. Olisi ollut parempi, että hän olisi saanut tehdä kunnolla ja lojaalisti sitä työtä, minkä osasi ja mitä tahtoi tehdä. Osa-aikainen ja huonosti palkattu palkkatyö oli sekin parempi kuin ei työtä lainkaan. Tämäkin asema oli mahdollistunut siksi, että liiton taloudenhoitokaudellani (1.1.1988–23.11.2003) liitto vaurastui paljon ja saattoi palkata omin varoin lisätyövoimaa ohelleni.

Vapaa-ajattelun uhri

Vainiosta tuli vapaa-ajattelun uhri. Hän kävi joskus Uskontojen uhrien tuki UUT ry:n tilaisuuksissa kuten minäkin. Siihen aikaan niitä pidettiin Töölön kirjaston neljännen kerroksen Mika Waltari -salissa.

Liittokokousedustajana

Liittokokouksissa Vainio edusti viimeksi Helsingin yliopiston vapaa-ajattelijayhdistys Prometheus ry:tä. Yhdistys katsoi itsensä ateistiyhdistykseksi. Se ei kuitenkaan muuttanut nimeään ateistiyhdistykseksi kuten tekivät liiton jäsenyhdistykset Pääkaupunkiseudun vapaa-ajattelijat ry ja Länsi-Uudenmaan vapaa-ajattelijat ry. Yhdistys kuului liiton oppositioon eikä mennyt "kukkosslovakkien" eikä imagofasistien kelkkaan.

Demokratiassa tarvitaan aina oppositio. Sitä Vapaa-ajattelijain liitto ei ole ymmärtänyt.

Kotkan liittokokous 2002

"Kukkosslovakit" olivat hävinneet Kotkan liittokokouksen 8.–9.6.2002, vanha valta jatkoi liiton johdossa. Erkki Hartikainen valittiin toiselle puheenjohtajakaudelle. "Kukkosslovakit" saivat kuitenkin tosiasiallisen vallan liitossa jo vuoden 2002 lopussa tai viimeistään vuoden 2003 alussa. Moskovan puoluekoulun käyneen takinkääntäjä Tauno Lehtosen loikka "kukkosslovakian" puolelle muutti tällöin liittohallituksen voimasuhteet "kukkosslovakkien" hyväksi äänin 5–4.

Järvenpään liittokokous 2005

Muodollisesti kaiken vallan "kukkosslovakit" saivat Järvenpään liittokokouksessa 11.–12.6.2005. Heidän valtakautensa jatkui liitossa Lahden liittokokoukseen 9.–10.7.2011 asti. Silloin imagofasistit (ifat) syrjäyttivät heidät liiton kärkiryhmänä. Myös liiton puheenjohtajuus siirtyi Helsingistä Tampereelle. Imagofasistien valtakausi jatkui aina Jyväskylän liittokokoukseen 26.–27.9.2020 saakka. Jori Mäntysalo kuuluu imagofasisteihin. Hän myöntääkin sen.

Oulun liittokokous 2017

Viimeinen liittokokous, johon Vainio osallistui, oli Oulun liittokokous 10.–11.6.2017. Siellä liiton oppositio oli jo supistunut pieneksi. Sitä edustivat etupäässä Länsi-Uudenmaan ateistit ry ja Helsingin yliopiston vapaa-ajattelijayhdistys Prometheus ry. Muutamia hajaääniä oppositio sai muidenkin jäsenyhdistysten edustajilta.

Jäsenyhdistysten erottaminen 2018

Molemmat yhdistykset erotettiin liitosta vuonna 2018 yhdistyslain ja liiton sääntöjen vastaisesti, vailla toimivaltaa olevassa elimessä (liittovaltuustossa) ja ilman sääntöjen erotetulle suomaa vetoomisoikeutta. Sekä liittohallitus keväällä 2017 että itse liittokokous kesällä olivat hyväksyneet molempien yhdistyksien jäsenselvitykset vuodelta 2016 ja yhdistysten liittokokousedustajat.

Myöhemmin 2018 liitto syytti yhdistyksiä takautuvasti jäsenmäärillä "kikkailusta". Näyttöä väitteen tueksi ei esitetty. Ifoihin kuulunut liiton puheenjohtaja Kaj Torrkulla sanoi, että erottamiseen lähdettiin, kun siihen "tarjoutui tilaisuus". Mielivalta ei kuitenkaan tarvitse tilaisuutta, siihen on mahdollisuus joka päivä.

Yhdistysten erottamisen myötä Vainio joutui kokonaan Vapaa-ajattelijain liiton ulkopuolelle, koskei enää kuulunut mihinkään liiton jäsenyhdistykseen.

Opinnot ja työura ennen Vapaa-ajattelijain liittoa

Ylioppilaaksi Vainio pääsi Helsingin Yhtenäiskoulun lukiosta 1985.

Filosofian kandidaatin tutkinnon hän suoritti Helsingin yliopistossa. Pääopinnot olivat teoreettista filosofiaa ja uskontotiedettä, joiden lisäksi hän opiskeli sosiaalipsykologiaa, viestintää, tietojenkäsittelyä ja multimediaa. Pro gradu -tutkielmansa hän jätti tarkastettavaksi vuonna 2000.

Toimituksellista työtä Vainio oli tehnyt Tiikerin Silmässä, Suomi-lehdessä, Imagessa ja Liberossa.

Hän myös kirjoitti joskus pitkiäkin kirjoituksia liiton Kinatorille kuten Mäntysalo mainitsee. Niistäkin kuulee vielä silloin tällöin.

Janne Vainion tulo liiton töihin vuonna 2000

Vainio oli kuullut minulta, että liitossa olisi haettavana väliaikainen Vapaa Ajattelija -lehden päätoimittajan toimi. Hän oli kiinnostunut siitä. Toinen haussa oleva tehtävä oli osa-aikainen järjestösihteerin ja/tai rekisterinhoitajan tehtävä. Vainio oli periaatteessa kiinnostunut siitäkin, ainakin, jos päätoimittajaksi löydetään joku sopivampi henkilö (Vainion sähköpostiviesti Erkki Hartikaiselle 12.12.2000).

Vainio valittiin tilapäiseksi toimistosihteeriksi 16.12.2000 ja aloitti työt heti. Toimistosihteerillä oli ainakin kaksi työtehtävää: (1) jäsenrekisteriasiat; (2) EU-elintarviketuen hallinnointi. Vainion edeltäjän, Timo Meltin, palkkaus oli ollut 500 markkaa/kk. Vuoden 2000 ruuhkautuneiden tehtävien hoidosta Vainiolle maksettiin 1.500 markan korvaus ja 1.1.2001 alkaen 500 markkaa/kk (LH 16.12.2000). Työn oli määrä kestää 31.3.2001 asti.

Vainion työsopimusta jatkettiin 31.3.2001 jälkeen minun esityksestäni toistaiseksi voimassa olevana. Palkkaus korotettiin 500 markasta/kk 1.000 markkaan/kk (LH 31.3.2001, kohta 15).

Työtehtävät olivat 1.4.2001 alkaen: liiton toimistosihteerin tehtävät, jäsen- ja tilaajarekisterin hoito ja ylläpito, EU-elintarvikeasiain hallinnointi, taloyhtiöiden, joissa liitto omistaa huoneistoja, yhtiökokouksiin osallistuminen (Vainion osalta viisi yhtiötä), liiton myyntituotteiden laskutus, liiton esiteaineiston saatavilla pito ja lähettäminen sitä pyytäville, liiton toimistotarvikehankinnat, liiton toimiston näyteikkunan ja ilmoitustaulun hoito ja liiton arkiston hoito.

Vielä 1.11.2001 työtehtäviin lisättiin toimistoaikana (kello 9–17) toimistonhoitajan tehtävät (puhelimeen vastaaminen, asiakaspalvelu jne.) soveltuvin osin.

Vainio tuli töihin Timo Meltin seuraajana. "Kukkosslovakit" olivat hävinneet vuoden 1999 liittokokouksen. Juha Kukkoselle oli annettu lähtöpassit puheenjohtajan paikalta. Uudeksi puheenjohtajaksi valittiin Erkki Hartikainen. Kukkonen jengeineen alkoi voimakkaasti häiritä liiton toimintaa. Meltti kyllästyi siihen ja irtisanoutui kaikista tehtävistään syksyllä 2000.

Vainio tuurasi minua kesälomani ajan 2.7.–29.7.2001 (LH 22.9.2001, kohta 18.5).

Työtehtävät lisääntyivät 1.1.2002 lukien. Niihin lisättiin liiton järjestösihteerin tehtävät. Järjestösihteerin tehtäviä hoidettiin keskimäärin yksi työpäivä viikossa. Työntekijä palkattiin siis keskimäärin kahdeksi päiväksi viikossa (työsopimus 14.12.2001).

Palkkaus oli toimistosihteerin tehtävistä 2.000 markkaa/kk (336,38 euroa/kk) ja järjestösihteerin tehtävistä 1.800 markkaa/kk (302,74 euroa/kk) eli yhteensä 639,12 euroa/kk (työsopimus 14.12.2001). Liittohallitus päätti asiasta 9.12.2001.

Järjestötyön tehostamiseksi ehdotin 12.3.2002, että Vainio palkattaisiin vielä toiseksi päiväksi järjestötyöhön 1.4.2002 alkaen. 15 viikkotunnin työstä ehdotin palkaksi 613,62 euroa/kk, jolloin kokonaispalkka olisi 950 euroa/kk.

Liittohallituksessa Eino Huotari vastusti tätä sillä perusteella, ettei talousarviossa ole palkkaukseen tarvittavaa määrärahaa eikä lisätalousarviota ole tehty. Kukkonen kannatti Huotarin esitystä lisäten, ettei menoja voida vähentää lasten ja nuorten toiminnasta, koska Salon Seudun Vapaa-ajattelijat ry:llä on suunnitelma tällaisen leirin järjestämisestä (leiriä ei toteutettu).

Muutin esitystäni siten, että tarvittavat varat otettaisiin kohdasta Muut hallinnon kulut (varoja käytettävissä 2.850 euroa) tai jostain muusta kohdasta. Leila Närhinen ja Tauno Lehtonen kannattivat esitystäni niin, että Vainio palkattaisiin vain kolmeksi kuukaudeksi 1.4.2002 lukien (LH 23.3.2002, kohta 12).

Asiasta äänestettiin. Minut valittiin arvalla äänioikeutetuksi jäseneksi. Vainion palkkaamista kannattivat Erkki Hartikainen, Simo Järvinen, Tauno Lehtonen, Leila Närhinen ja minä. Sitä vastustivat Eino Huotari, Marko Koivuniemi, Juha Kukkonen ja Marko Lakkala. Vainio palkattiin yhdeksi lisäpäiväksi järjestösihteerin työhön.

Liitto teki Vainion kanssa useita työsopimuksia, joissa aina lisättiin uusia työtehtäviä. 1.9.2002 lukien hänet palkattiin keskimäärin kolmeksi päiväksi viikossa. Palkkaus oli toimistosihteerin tehtävistä 336,38 euroa/kk ja järjestösihteerin tehtävistä 613,62 euroa/kk eli yhteensä 950 euroa/kk (LH 7.9.2002, kohta 8; Vainio toimi kokouksen sihteerinä).

Vainio toimi sihteerinä myös liittovaltuuston kokouksessa 23.11.2002. Tällöin tamperelainen Jori Mäntysalo valittiin äänin 5–4 liittohallituksen uudeksi varajäseneksi niin ikään tamperelaisen Liisa Lahdenmäen tilalle.

Samoihin aikoihin "kukkosslovakit" kävivät kimppuuni Helsingin Vapaa-ajattelijat ry:ssä. Minut erotettiin yhdistyksestä 24.9.2002.

Vainio toimi Vapaa Ajattelijan päätoimittajana 2002 Erkki Hartikaisen toimiessa lehden vastaavana päätoimittajana (Toimintakertomus 2002).

Olin alkanut ottaa Kukkosen toiminnan takia vähitellen etäisyyttä liittoon ja jättäytynyt osa-aikatyöntekijäksi. Ainakin vuonna 2002 tilanne oli jo tämä (Toimintakertomus 2002).

Prometheuksen puheenjohtaja

Helsingin yliopiston vapaa-ajattelijayhdistys Prometheus r.y.:n (145882) puheenjohtajaksi Vainio merkittiin 1.11.2004.

Häntä välittömästi edeltävistä puheenjohtajista Juho Viljami Iso-Markku oli merkitty puheenjohtajaksi 30.11.2001 ja häntä seurannut Laura Anneli Vilva 1.8.2002. He olivat Prometheus-leirin tuki r.y.:ssä toimineita nuoria, joita "kukkoslovakit", erityisesti Eino Huotari ja Juha Kukkonen, olivat värvänneet yhdistykseen valtaamaan sen. Heidän innostuksensa vapaa-ajattelua kohtaan kesti vain muutaman vuoden. Sen jälkeen yhdistyksen johtoon palasivat Vainio ja muut oikeat ateistit.

Janne Vainion toiminta vuonna 2005 ja irtisanominen

Vainio oli hoitanut toimitussihteerin tehtäviä vuoden 2005. Käytännössä lähinnä hän vastasi Vapaa Ajattelija -lehdestä. Vuoden 2005 liittokokoukseen saakka päätoimittajana oli Erkki Hartikainen, liittokokouksen jälkeen liittohallituksen uusi puheenjohtaja Robert Brotherus.

Vainio auttoi myös liiton kotisivujen ylläpidossa.

Järvenpään liittokokous 2005

Järvenpään liittokokouksessa 11.–12.6.2005 turkulainen Hannu Raitanen ehdotti Janne Vainiota liiton puheenjohtajaksi tämän hyvän järjestötuntemuksen perusteella. Vaalivaliokunnan puheenjohtajaehdokas oli "kukkosslovakki" Robert Brotherus, jota myös hänen aateveljensä Marko Koivuniemi kannatti. Brotherus ei vaivautunut itse saapumaan kokoukseen. "Kukkosslovakit" vaativat äänekkäästi, ettei puheenjohtajia koskevia esittely- tai kannatuspuheenvuoroja saanut pitää, koska se muka olisi ollut epätasapuolista, kun Brotherus ei ollut läsnä.

Muita ehdokkaita ei ollut. Brotherus valittiin puheenjohtajaksi äänin 26–8 (Liittokokouksen pöytäkirja, kohta 15).

Selvitys toimimattomista jäsenyhdistyksistä

Syksyllä 2005 Vainio teki laajan selvityksen, jossa tutkittiin kaikkien vuonna 1979 tai sen jälkeen liittomaksuja liitolle maksaneiden jäsenyhdistysten tila. Työ oli hyvin tarpeellinen. Oli saatava varmuus siitä, mitä yhdistyksiä liittoon oikeasti kuului ja mitkä yhdistykset voitiin katsoa liitosta eronneiksi.

Kaikki liittomaksunsa laiminlyöneet yhdistykset olivat lopettaneet toimintansa. Liittohallitus katsoikin 6.11.2005 kaikki nämä yhdistykset eronneiksi liitosta. Ne eivät olleet maksaneet liittomaksuja vuodelta 2004 tai sen jälkeen.

Liittovaltuuston kokouksessa 27.11.2005 Vainio toimi sihteerinä.

Työsuhteen irtisanominen

Vainio työsuhde irtisanottiin päättyväksi 6.1.2006. Toimintakertomuksen mukaan se tapahtui "taloussyistä" (valhe). Oikea syy oli, että Vainio muka oli liian lähellä minua. Lomien takia Vainion työt loppuivat joulun aikoihin 2005, loppuaika oli lomapäiviä. Vainion irtisanomisen jälkeen liiton työntekijäksi jäi yksin Paula Vasama-Everest-Phillips (Toimintakertomus 2005).

Vasama oli palkattu seuraajakseni heti työsuhteeni laittoman purkamisen päivänä 23.11.2003. Jori Mäntysalo meni mukaan "kukkosslovakkien" pelikuvioihin ja oli valitsemassa Paula Vasamaa seuraajakseni. Kun Paula Vasama puolestaan irtisanottiin 12.5.2009, Mäntysalo pahoitteli sitä, että oli ollut sekä palkkaamassa että erottamassa tätä. Kaikki ei mennyt hänenkään mielestään parhaalla tavalla.

Listaan tähän tuonaikaisen hallituksen varsinaiset jäsenet, jotka oli valittu Järvenpään liittokokouksessa 12.6.2005:

Robert Brotherus, puheenjohtaja (Helsinki)
Jori Mäntysalo, pääsihteeri (Tampere)
Aki Räisänen (Kainuu)
Heljä Pekkalin (Kuusankoski)
Petri Karisma (Tampere)
Raimo Väisänen (Kotka)
Eino Huotari (Karkkila)
Erja Sallinen (Rauma, p.o. Satakunta)
Jorma Snellman (Karkkila)

Kävin Vainion kanssa keskusteluja monista muistakin asioista, jotka eivät liittyneet vapaa-ajatteluun. Vainio oli hyvä kuuntelija, mikä ei ole tavallista vapaa-ajattelijain joukossa. Keskustelimme muun muassa buddhalaisuuden ja anarkismin eri koulukunnista. Vainio oli hyvin perehtynyt niihin.

Kimmo Sundström

Lähteitä

Janne Vainion sähköpostiviesti Erkki Hartikaiselle 12.12.2000
Liittohallituksen pöytäkirja 16.12.2000
Liittohallituksen pöytäkirja 31.3.2001
Liittohallituksen pöytäkirja 22.9.2001
Liittohallituksen pöytäkirja 23.3.2002
Liittohallituksen pöytäkirja 7.9.2002
Liittovaltuuston pöytäkirja 23.11.2002
Liittovaltuuston pöytäkirja 27.11.2005
Järvenpään liittokokouksen pöytäkirja 11.–12.6.2005
Työsopimus Janne Vainio – Vapaa-ajattelijain liitto ry 14.12.2001
Vapaa-ajattelijain liiton toimintakertomus 2002
Vapaa-ajattelijain liiton toimintakertomus 2005