Yhdistyksen periaatteet

Syyspäivän tasauksena 23.9.1999, ateistien kansainvälisenä juhlapäivänä, perustettiin Helsingissä uusi, itsenäinen ja omavastuinen vapaa-ajattelijayhdistys, Pääkaupunkiseudun vapaa-ajattelijat (PKV).

Kesästä 2005 yhdistyksen toiminta on jatkunut nimellä Pääkaupunkiseudun ateistit ry (PAT).

Yhdistykseen voivat liittyä muutkin kuin pääkaupunkiseudulla asuvat ateistit.

Yhdistys pyrkii ottamaan jäsenikseen mieluimmin toiminnasta kiinnostuneita henkilöitä. Jokaisen jäsenen henkilökohtainen, toiminnallinen panos on paljon arvokkaampi kuin vähäinen jäsenmaksu. Jäsenistön kiinnostuksen kohdentuminen ratkaisee millaista yhdistyksen toiminta on.

Edullinen jäsenmaksu

Jäsenmaksu vuonna 2019 on 33 euroa aktiivijäseniltä ja 35 euroa kannattajajäseniltä. Yhdistys rahoittaa toimintansa toiminta- ja sponsorituotoilla, lahjoituksilla ja testamenteilla. Jäsenmaksuun sisältyy jäsenetuna Vapaa Ajattelija -lehti. Yhdistyksen pankkiyhteys on Rantasalmen Osuuspankki IBAN: FI90 5383 0420 0616 20, BIC: OKOYFIHH.

Pieni on kaunista

Pääkaupunkiseudun ateisteissa ajatellaan, että pieni on kaunista. PAT:n periaatteina ovat suvaitsevaisuus ja antiautoritaarisuus. Tärkeistä asioista päättävät jäsenet, mitään "Kukkoslovakiaa" ei rakennella.

Jos 90 prosenttia jäsenistä on passiivisia tai korkeintaan lukee Vapaa Ajattelijaa kotisohvallaan, jotain on pahasti vinossa. PAT:n kasvuun ovat vaikuttaneet konkreettinen toiminta ja ystävällinen ilmapiiri. Ne, joita kiinnostaa jatkuva kokouksissa kinaaminen, jäsenten mollaaminen, valehtelu, varastaminen ja veronkierto hakeutuvat muualle.

Tapakulttuuria tarvittaessa

Yhdistys pyrkii omaan toiminnallisuuteen, ei jäsentensä toiminnan rajoittamiseen. PAT on suvereeni toimintafoorumi kaikilla ateismin toimintalohkoilla. PAT ei pyri Prometheus-seremoniat Oy:n osakkaaksi, eikä sitä sido yhteistyösopimus, joka kielsi allekirjoittaneilta yhdistyksiltä seremoniapalveluiden tuottamisen ja välittämisen.

PAT välittää juhlapuhujatoimeksiantoja nimenanto- ja aikuistumisjuhliin, häihin ja hautajaisiin valtakunnallisen Uskonnottomat juhlapuhujat -yhdistyksen juhlapuhujille sekä muille yhdistys- ja harrastuspohjaista, ei-kaupallista puhujatoimintaa harrastaville juhlapuhujille. PAT tekee yhteistyötä Uskonnottomat juhlapuhujat -yhdistyksen kanssa sekä solmii yhteyksiä uusiin juhlapuhujiin.


Pääsivu Tiedotteet Palvelut Lehdet Uutisia ja artikkeleita
Kirkosta eroaminen Mitä uutta?