takaisin otsikoihin

 


Vapaa-ajattelijain jäsenmäärä laskee (Pohjalainen 6.11.2007)

Tässä lehdessä oli 13.10. oikein hyvä Laura Lehtisen juttu kirkosta eroamisesta ja vapaa-ajattelijoista. Pieniä lisäyksiä ja tarkennuksia:

Vaasan Vapaa-ajattelijat ry:n hautausmaa-alue vuokrattiin Vaasan kaupungilta 1951, perustamislupa hautausmaalle saatiin opetusministeriöltä 23.10.1953, ja se otettiin käyttöön 1956. Maata on kutsuttu Kullervon hautausmaaksi Kullervo Taijalan, ensimmäisen sinne haudatun vainajan mukaan.

Kaupallisen, helsinkiläisen Pro-Seremoniat Oy:n (Prometheus-seremoniat Oy) palveluksia ei ole tarvittu Vaasassa. Uskonnottomat hautauspuheet on tosiaan pitänyt vaasalainen Pentti Suksi.

Vapaa-ajattelijain liitto ry:n jäsenyhdistysten määrä on laskenut 28:sta 27:ään, kun yksi ateistiyhdistys on erotettu liitosta. Asiassa on menossa oikeudenkäynti Helsingin käräjäoikeudessa. Vapaa-ajattelijain liiton tiedottaja on mollannut ateisteja lehdistössä. Useiden vapaa-ajattelijayhdistysten toiminnan määrä on lähellä nollaa. Pohjois-Savon vapaa-ajattelijoiden maksavien jäsenten määräkin oli 0 vuonna 2006.

Pääkaupunkiseudulla ateisteja edustaa Pääkaupunkiseudun ateistit ry.

Vapaa-ajattelijain liitolla ei ole 2000 maksavaa jäsentä. Jäsentilaston (2006) mukaan maksavia jäseniä oli 1397. Vuoteen 2002 verrattuna jäsenmäärä laski 82 jäsenellä eli 5,5 prosenttia. Kehitys oli samansuuntaista kuin kirkossa.

Pentti Suksi kutsuu itseään panteistiksi. Panteismin ja ateismin välillä ei ole ristiriitaa. Suomen ainoa vapaa-ajattelijoista ja ateisteista kriittisiä uutisia julkaisevan kotisivun osoite on www.ateistit.fi.

Kimmo Sundström
Vantaa