Nimi Pääkaupunkiseudun ateistit ry

Uskontojen uhrien tuki UUT piti vuosikokouksensa (3.12.2024)

UUT piti vuosikokouksensa etäkokouksena 30.11.2024 kello 13.00–14.45. Yhdistyksen jäsenmäärä on ”noin 410”, kokoukseen otti osaa 13 jäsentä.

Asialistalla oli muun muassa hallituksen täydentäminen. Se tapahtui nyt hallituksen valitseman kolmijäsenisen vaalitoimikunnan valmistelun pohjalta. Kokouksen päätöksen perusteella toimikunta todettiin tarpeelliseksi, mutta vastedes sen nimittää yhdistyksen kokous. Tämän katsottiin lisäävän avoimuutta.

Toiminnanjohtaja Joni Valkilan esityksestä kokouspuheenjohtajaksi valittiin yhdistyksen puheenjohtaja Pia Puolakka ja sihteeriksi vertaistukitoiminnan koordinaattori Iina Gummerus.

Talousarvio vuodeksi 2025

UUT oli hakenut vuosiavustukseensa korotusta STEA:lta (Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus) vuodelle 2024 (haettu summa 182.000 euroa), muttei ollut sitä saanut. STEA on ilmoittanut leikkaavansa investointejaan ja suurempien järjestöjen avustuksia vuonna 2025. Mahdollisesti leikkaukset eivät koskisi UUT:tä, koska se on pieni järjestö. Nyt avustusta haettiin 155.840 euroa. Syyskokouksessa Valkila arvioi, että avustusta saataisiin todennäköisesti 151.043 euroa, mikä on STEA:n avustussuunnitelman mukainen summa. Näin kävikin, kun STEA:n avustussuunnitelma julkaistiin 3.12.2024.

Kaikista UUT:n tuloista avustus on 95,0 prosenttia. UUT on täysin riippuvainen julkisesta tuesta. Se odottaa saavansa jäsenmaksuja 4.000 euroa, samoin lahjoituksia 4.000 euroa. Esimerkiksi pääomatuloja UUT:llä ei ole, ei myöskään säästövaroja tai myytävää omaisuutta. Saatujen lahjoitusten määrä voi vaihdella vuosittain paljon. Esimerkiksi vuonna 2018 lahjoituksia saatiin 25.015 euroa. Takavuosina on ollut muutamia lahjoittajia, joilta on saatu lahjoituksina tuhansia euroa. Nyt 4.000 euroa oli katsottu realistiseksi arvioksi.

Olen joskus aikaisemmin verrannut UUT:n ja Vapaa-ajattelijain liiton (Poko; pohjoiskoreamaisuudesta) toimintaa toisiinsa. Julkisen avustuksen määräksi saadaan nyt UUT:llä noin 368 euroa/jäsen ja Pokolla 39,78 euroa/maksava jäsen (2023) sekä 0,00 euroa/maksava jäsen (2024; valtion yleisavustus menetetty). Jäsenmäärät eivät ole vertailukelpoisia. Valkila kertoo, että vuodelta 2024 jäsenmaksunsa on voinut laiminlyödä ”ehkä 200 jäsentä”, mutta näistä osa on maksanut jäsenmaksunsa vuonna 2023. UUT:n vuosijäsenmaksu on 25 euroa/varsinainen jäsen, 10 euroa, jos on itse kokenut maksukykynsä heikentyneeksi sekä 25 euroa/kannatusjäsen.

Valtionavustusten vertailussa on ongelmia. Poko hakee avustusta opetus- ja kulttuuriministeriöltä, jolloin järjestön jäsenmäärä on yksi lukuisista avustuksen suuruuteen vaikuttavista seikoista. UUT taas saa rahoitusta sosiaali- ja terveysministeriön alaiselta STEA:lta. STEA ei edes kysy UUT:n jäsenmäärää eikä UUT:n toimintaa kohdisteta sen jäsenille vaan sen tulee olla avointa kaikille. Lukijan tulee ottaa tämä huomioon, vaikka molempien yhdistysten toiminta on yleishyödyllistä.

Tällä erää UUT:n toiminta on katsottu verrattomasti hyödyllisemmäksi kuin Pokon toiminta, mikä näkyy rahoituksen suuruudessa. Hengellinen väkivalta on iso ongelma, joka läpäisee yhteiskunnan. Jos laskisimme, mitä UUT:n rahoitus maksaa per kansalainen, tulos olisi 0,027 euroa, siis hyvin halpaa.

Alennetusta jäsenmaksusta UUT:n säännöt (6 §) määräävät näin: ”... Työttömille, opiskelijoille, eläkeläisille ja vähävaraisille varsinaisille jäsenille voidaan vahvistaa alennettu jäsenmaksu. ...” Alemman maksun maksaminen ei ole täysin subjektiivista. Itse olen maksanut aina korkeampaa jäsenmaksua, vaikka joskus olin työtön ja nyt olen eläkeläinen. Jäsenen tarkan aseman selvittäminen veisi liikaa aikaa hallinnolta. Käytännössä jäsenen rehellisyys ratkaisee, maksaako hän 25 euron vai 10 euron jäsenmaksun.

4.000 euron jäsenmaksukertymä on melko vähäinen verrattuna noin 410 jäsenmäärään. Sekin kertoo siitä, että mukana on jäseniä, jotka ovat laiminlyöneet jäsenmaksunsa maksamisen.

Valkilan mukaan UUT:n jäsenistä monet ovatkin taloudellisesti heikoilla. Tähän on vaikuttanut osittain lahkomenneisyys, johon voi liittyä yhteiskunnasta eristäytymistä ja koulutuskielteisyyttä, joka usein johtaa heikompaan taloudelliseen asemaan. Uskonyhteisöstä irtautuminen voi johtaa myös terveyden menettämiseen ja syrjäytymiseen, mikä sekin usein vaikuttaa henkilön taloudelliseen asemaan.

Henkilöstökulut ovat yhteensä 120.000 euroa eli 75,5 prosenttia kaikista tuloista.

Toimitilakulut ovat 16.000 euroa.

Toimintakuluja ovat esimerkiksi taloushallinto-, ohjelmisto-, työnohjaus- ja IT-kulut sekä palveluostot. Toimintakulut ovat yhteensä 20.000 euroa.

Toimintasuunnitelma julkaistaan täällä.

Talousarvio ja toimintasuunnitelma hyväksyttiin.

Jäsenmaksut

Jäsenmaksujen määrät päätettiin pitää ennallaan.

Hallituksen täydentäminen

Kaksi hallituksen jäsentä oli luopumassa paikoistaan. Kolme henkilöä oli ilmoittautunut halukkaiksi hallituksen uusiksi jäseniksi. Hallitukseen pyrkijöistä kaksi oli läsnä. He esittelivät itsensä kokoukselle. Yksi vaalitoimikunnan jäsen esitteli kolmannen hallitukseen pyrkijän. Vaalissa uusiksi hallituksen jäseniksi valittiin Anne Elisabet Belt (11 ääntä) ja Anniina Rousu (10 ääntä). He olivat myös vaalitoimikunnan suosittelemat ehdokkaat. Sääntöjen mukaan hallitus valitsee järjestäytymiskokouksessaan keskuudestaan yhdistyksen puheenjohtajan, sihteerin ja taloudenhoitajan.

Tilintarkastajaksi valittiin jatkamaan Nexia Oy.

Kokous oli hyvähenkinen ja asiallinen kestäen alle kaksi tuntia.

Kimmo Sundström

Lue myös
Uskontojen uhrien tuki UUT ry