Nimi Pääkaupunkiseudun ateistit ry

Valtiovarainministeriön budjettiehdotus: ei valtionapua Vapaa-ajattelijain liitolle vuodeksi 2025 (27.11.2024)

Valtiovarainministeriön ehdotuksessa vuoden 2025 talousarvioksi ei ehdoteta määrärahaa Vapaa-ajattelijain liitto ry:lle (Poko; pohjoiskoreamaisuudesta). Tilanne on sama kuin viime vuonna. Näyttää huonolta. Vuoden 2023 joulukuussa eduskuntakaan ei lisännyt liitolle mitään määrärahaa ns. joululahjarahana. Koko vuosi 2024 on harjoiteltu omavastuisuutta.

Valtion yleisavustuksen tilannetta lähivuosina käsiteltiin laajemmin edellisessä vastaavassa kirjoituksessa Valtiovarainministeriön budjettiehdotus: ei valtionapua Vapaa-ajattelijain liitolle vuodeksi 2024 (8.9.2023). Nyt vaikuttaa siltä, että lasku useampien nykyistä liittohallitusta edeltävien liittohallitusten toiminnasta tulee maksuun. Maksaminen voi kestää koko vaalikauden. Se tarkoittaisi, ettei valtion yleisavustusta tule myöskään vuosiksi 2026 ja 2027.

Kuluva vuosi 2024 on myös siksi heikko, ettei Vapaa Ajattelija -lehti saanut edes kulttuurilehtitukea. Kun Poko vuonna 2019 jäi kokonaan ilman valtion yleisavustusta, kulttuurilehtitukea sentään myönnettiin silloin 2.000 euroa.

Onko 2.000 eurolla merkitystä? Minusta on. Vapaa Ajattelija -lehti on sentään ihan kelvollinen julkaisu. Sitä ei myöskään tee kelvottomaksi se, että se on nykyisin ainoa uskonnottomien aikakauslehti. Kun uskovat saavat suuria valtion tukiaisia, olisi kohteliasta tukea Vapaa Ajattelijaakin jonkinlaisella avustuksella.

Liittovaltuusto nosti liittomaksua vaivaisella eurolla 13 euroon vuodeksi 2025. Tämä toisi 1 301 jäsenmäärällä (31.12.2023) 1.301 euroa lisätuloja liitolle. Siihenkin nähden 2.000 euroa on huomattava summa.

Liittomaksua olisi tullut korottaa paljon enemmän. Mutta jäsenyhdistykset haluavat elää liiton kustannuksella, ja Poko haluaa elää veronmaksajien tuella. Tukiriippuvuudesta on vaikea irtautua. Vajaa-ajattelijat ovat tunnetusti myös hyvin saitoja, eikä liitto saa heiltä lahjoituksia.

Pidän Vapaa Ajattelijaa jäsenistön materiaalisena pääjäsenetuna ja jäsenistön pitovoimana. Ajattelin, että liittohallitus leikkaa ensin jostakin muusta. Mutta se ilmoittikin, että ensi vuonna ilmestyy vain yksi tavanomainen lehden numero ja toinen numero ilmestyy entiseen tapaan Voima-lehden liitteenä. Tänä vuonna ilmestyy vielä kolme tavallista numeroa ja Voima-lehden liitteenä oleva numero. Romahdus on suuri. Jäsenmäärä kasvoi 44 jäsenellä vuonna 2023. Nyt oletan, että se kääntyy takaisin laskuun. Suuri osa jäsenistöstä lukee vain liiton lehteä eikä ota muuten osaa toimintaan. Heihin lehteen kohdistuva leikkaus iskee ankarimmin.

Kimmo Sundström