Nimi Pääkaupunkiseudun ateistit ry

Jori Mäntysalon junttalista Vapaa-ajattelijain liiton uudeksi hallitukseksi (7.9.2023)

Tamperelainen Jori Mäntysalo on Vapaa-ajattelijain liiton (Poko; pohjoiskoreamaisuudesta) keskeisimpiä vaikuttajia, joskaan hän ei ole tällä hetkellä liittovaltuuston eikä liittohallituksen jäsen. Vapaa Ajattelija -lehden toimituskunnan jäsen Mäntysalo on sekä uskonnonvapaus.fi-sivun webmaster. Mäntysalolla on pitkä, muutaman vuosikymmenen mittainen kokemus vapaa-ajattelijain järjestötyöstä sekä Tampereen vapaa-ajattelijat ry:ssä (TAVA) että Pokossa. TAVA:ssa hän toimi yhdistyksen puheenjohtajana Petri Karisman jälkeen 1.12.2015 alkaen kuusi vuotta. Pokossa tärkein asema oli pääsihteerin tehtävä yhden liittokokouskauden 12.6.2005–15.6.2008 ajan. Mäntysalo on kuitenkin koko ajan osallistunut liiton työhön erilaisten lausuntojen valmistelijana jne. sekä kirjoittanut ahkerasti Vapaa Ajattelija -lehteen. Hän on imagopolitiikan kannattaja ja tekee yhteistyötä valtiokirkon kanssa.

TAVA on Helsingin seudun vapaa-ajattelijat ry:n (HSVA) lisäksi Pokon toinen valtakeskittymä. Yhdistyksestä on valittu useita liiton puheenjohtajia viime vuosikymmeninä. Heistä ensimmäinen oli Taina Hollo (puheenjohtaja 10.6.1990–13.6.1993). Hollon jälkeen tamperelaiset imagofasistit murtautuivat liiton kärkeen Lahden liittokokouksessa 2011. Puheenjohtajan paikka siirtyi HSVA:lta TAVA:lle, ja puheenjohtajaksi valittiin Petri Karisma. Karisma uusi paikkansa seuraavallekin liittokokouskaudelle Tampereen liittokokouksessa 2014, mutta erosi kesken kauden 27.10.2016. Vasta seuraavassa liittokokouksessa 11.6.2017 Oulussa valittiin uusi puheenjohtaja, Kaj Torrkulla, hänkin TAVA:n jäsen (ks. Luetteloita (1.7.2007)).

Mäntysalo pyrkii liiton puheenjohtajaksi

Päättyneenä kesänä Mäntysalo ilmoitti pyrkivänsä liiton puheenjohtajaksi syksyn Helsingin liittokokouksessa. Muita vastaavia ilmoituksia en ole havainnut. Sellaisen tekeminen ei olisi terveellistä tekijälle. Pitkään pääsihteerinä, liittohallituksen jäsenenä ja Vapaa Ajattelijan päätoimittajana toiminut HSVA:n jäsen Esa Ylikoski on kertonut, ettei pyri liiton puheenjohtajaksi.

Nykyinen puheenjohtaja, HSVA:n jäsen Jape Lovén, valittiin puheenjohtajaksi Jyväskylän liittokokouksessa 27.9.2020 eikä näytä pyrkivän toiselle kaudelle.

Junttalistakäytäntö jatkuu

Liiton sääntöjen mukaan liiton jäsenyhdistysten liittokokoukseen valitut edustajat valitsevat tulevalle liittokokouskaudelle liittovaltuuston (päättävä elin) ja liittohallituksen (toimeenpaneva elin) jäsenet. Vuoden alussa jäsenyhdistyksiä oli 20. Nyt liitto ilmoittaa, että niitä on ”noin” 20. Kotisivu listaa 18 jäsenyhdistystä. Tämä on hämmentävää, koska en ole kuullut, että jäsenyhdistyksiä olisi tänä vuonna katsottu eronneeksi tai erotettu tai että niitä olisi omin toimin eronnut liitosta.

Uudella nimellään jäsenyhdistysten joukossa esiintyy nyt Pohjanmaan vapaa-ajattelijat r.y. (64211). Sen entinen nimi on Seinäjoen Vapaa- ajattelijat r.y. (perustettu 12.11.1953). Nimi muutettiin syyskokouksessa 26.11.2022 ja rekisteröitiin 3.5.2023.

On tärkeää tietää, mitkä yhdistykset ovat sääntöjen mukaan oikeutettuja lähettämään liittokokousedustajia liittokokoukseen ja kuinka monta edustajaa kullakin jäsenyhdistyksellä on oikeus lähettää.

Useissa viimeaikaisissa liittokokouksissa luottamushenkilöt on valittu junttalistojen perusteella. Sekä juntta eli liittohallitus ja liittovaltuusto on valittu jonkun Poko-pampun tekemän junttalistan perusteella. Tänä vuonna liittohallitus on valmistellut junttalistoja jo ainakin vuoden alusta alkaen.

Aikaisemmin oli tavallista, että liittokokousedustajien liittokokouksessa valitsema vaalivaliokunta hoiti junttauksen. Vaalivaliokunnassa eri jäsenyhdistysten edustajien haluja soviteltiin yhteen ja enemmistö päätti, keitä otetaan junttalistalle ja ketkä syrjäytetään. Junttausta esiintyy aina. Mutta tärkeää demokratian kannalta on, että liittokokouksessa osa ruohonjuuritason edustajista pääsee kerran kolmessa vuodessa itse laatimaan junttalistat ja sitten päättämään ja tarvittaessa äänestämään niistä kokouksessa. Suurimmaksi osaksi liittokokousedustajat ovat eri henkilöitä kuin istuvan hallituksen jäsenet. Tietenkin jo vaalivaliokuntaa valittaessa suurin osa yhdistyksistä ei saa omaa edustajaa valiokuntaan. Näille yhdistyksille tarjotaan vähäpätöisiä luottamuspaikkoja ja osa yhdistyksistä syrjäytetään kokonaan. Sekin on mahdollista, ettei yhdistyksellä ole yhtään ehdokasta ehdotettavaksi mihinkään luottamustoimeen.

Mäntysalon junttalista liittohallitukseksi

Puheenjohtaja Jori Mäntysalo (Tampereen vapaa-ajattelijat ry, TAVA)
Varapuheenjohtaja Tanja Laine (Satakunnan vapaa-ajattelijat ry, SAVA)
Pääsihteeri Timo Karjalainen (Oulunseudun Vapaa-ajattelijat r.y., OSVA)
Varsinainen jäsen Ritva Ahonen (Turun Vapaa-ajattelijat r.y., TUVA)
Varsinainen jäsen Mila Palmia (Lahden Vapaa-ajattelijat r.y., LAVA)
Varsinainen jäsen Venla Parantaja (Pohjanmaan vapaa-ajattelijat ry, PVA)
Varsinainen jäsen Risto Puumalainen (Keski-Suomen vapaa-ajattelijat ry, KSVA)
Varsinainen jäsen Liisa Taskinen (Kotkan Vapaa-ajattelijat r.y., KOVA)
Varsinainen jäsen Esa Ylikoski (Helsingin seudun vapaa-ajattelijat ry, HSVA)
Varajäsen 1 Tomi Pinomäki (Etelä-Karjalan Vapaa-ajattelijat ry, EKVA)
Varajäsen 2 Jape Lovén (Helsingin seudun vapaa-ajattelijat ry, HSVA)
Varajäsen 3 Yki Räikkälä (Satakunnan vapaa-ajattelijat ry, SAVA)
Varajäsen 4 Riku Bähr (Tampereen vapaa-ajattelijat ry, TAVA).

Hallitus valitsee keskuudestaan varapuheenjohtajan ja pääsihteerin. Varajäsenet on numeroitu sijalleastumisjärjestyksessä. Kuten Mäntysalo kertoo, on junttalistan joukko varsinaisten jäsenten osalta niukasti naisvoittoinen. Se on minustakin ensimmäinen kerta liiton 86-vuotisessa historiassa, kun näin tapahtuu. Takavuosina naisilta tulikin aiheellista arvostelua, kun jokseenkin vain 1/10 valituista oli naisia. En ole minkäänlaisten naiskiintiöiden kannattaja, ja syy olikin enimmäkseen se, ettei enempää naisia ollut ehdolla.

Liittovaltuusto

Vaikka liittovaltuustolla on enemmän sääntömääräistä valtaa kuin hallituksella, melkein poikkeuksetta on nähty, että se on paperitiikeri. Se ei vahdi jäsenyhdistysten etuja, mikä on sen tehtävä, vaan myötäilee hallituksen edessä. Autoritaarisessa järjestössä, jossa pyritään vallan keskittämiseen, toimeenpanovaltaa käyttävä hallitus ei ole pystynyt vastustamaan kiusausta astua päättävien elinten varpaille. Päättävien elinten jäsenet voivat syyttää tässä itseään.

Jäämme odottamaan liittovaltuustoa koskevaa junttalistaa.

Kimmo Sundström