Nimi Kuvat

Vapaa-ajattelijain liiton näyteikkunaan uudet mainosteipit (31.5.2022)

Vapaa-ajattelijain liiton (Poko) toimitilan (Neljäs linja 1, Helsinki) näyteikkunoihin ilmestyi maaliskuussa uudet ikkunateippaukset. Kuljen usein Hämeentietä pitkin bussilla, ja kun vilkaisin sen poikkikatuna olevan Neljännen linjan suuntaan, havaitsin ikkunoissa jotakin punaista. Ensin ajattelin, että joku on töhrinyt ikkunat punavärillä nyt, kun liittokin luopui viime sääntömuutoksessaan (2020) poliittisesta sitoutumattomuudestaan. Menin seuraavana päivänä tutkimaan asiaa tarkemmin ja havaitsin uudet mainosteipit.

Liiton näyteikkuna 11.4.2022 Liiton näyteikkuna 11.4.2022.

Suuressa näyteikkunassa teippiä on viidessä kohdassa. Vapaa-ajattelijaliikkeen kansainvälisiä värejä (sininen, valkoinen ja punainen) on muunneltu. Hallitsevaksi on noussut punainen. Tunnus esittää punaisen ympyrän, jossa liekkien kohdalla ei ole teippiä lainkaan. Ikkunan alaosassa tunnus on sanojen Vapaa ja ajattelijat välissä. Tässä tunnuksessa liekit ovat valkoisia. Sanat Vapaa ja ajattelijat eivät ole sinisiä vaan lähinnä turkoosin värisiä. Ikkunaa rajaavaa valkoista kehyslinjaa ei ole poistettu. Ikkunalasin takana olevista verhoista vasen on tummansininen ja oikea valkoinen.

Myös ovisyvennyksessä olevan pienemmän näyteikkunan teipit on uusittu. Tässäkin kuva-aiheena on punainen ympyrä, jonka sisällä on kolme liekkiä. Kuvion alla on turkoosi teksti Vapaa-ajattelijat.fi. Ikkunaa rajaava valkoinen kehyslinja on poistettu. Ikkunalasin takana on taas verhopari, nyt vasen verho on valkoinen, oikea tummansininen.

Ovessa on kaksi lasia, toinen postiluukun ylä-, toinen alapuolella. Ylemmän lasin teipit on uusittu. Tunnuksena on punainen ympyrä, jonka keskellä on nyt kolme valkoista liekkiä. Ikkunassa siihen aikaisemmin haluamani teksti Vapaa-ajattelijain liitto (myös ruotsiksi, englanniksi ja espanjaksi) on säilytetty, mutta uusi, lisätty teksti Vapaa-ajattelijain Liitto ry on asemoitu osin häiritsevästi vanhan espanjankielisen tekstin päälle. Lasia rajaava valkoinen kehyslinja on säilytetty.

Yleisilme on aika siisti, joskaan en itse pidä liian hallitsevasta punaväristä. Vapaa-ajattelijain liiton vaakunaan kuuluva, liekkien alla oleva sininen, laakea malja, on myös jätetty pois. Alla olevassa kuvassa näkyy isompi näyteikkuna kuvattuna marraskuussa 2011. Ovisyvennyksessä olevassa näyteikkunassa oli aikaisemmin kansainvälisen vapaa-ajattelijaliikkeen tunnuksena olevia keto-orvokkeja seitsemän kappaletta, jotka minusta olivat kauniita. Ne poistettiin jo viimeistään vuonna 2012. Myös oven ylä- ja alalasissa oli kummassakin yksi keto-orvokki. Nämäkin on poistettu. Ratkaisua voi perustella sillä, etteivät kukkaset sovi yhteen ankean vajaa-ajattelun kanssa.

Liiton näyteikkuna 13.11.2011 Toimistossa remontoidaan 13.11.2011.

Aiemmin ovisyvennyksen näyteikkunassa oli myös esitteitä vapaa-ajattelijain omasta toiminnasta tai esimerkiksi elämänkatsomustiedosta (ET) tai Prometheus seremoniat Oy:n toiminnasta. Nyt kun toiminta on hiipunut ja liitto on alkanut ET:nkin osalta ajaa valtiokirkkoon kuuluvien etuja, esitteet on poistettu.

Kimmo Sundström

Lue myös
Vapaa-ajattelijain liiton näyteikkuna kuvattiin uskonnon oppikirjaan (18.5.2007)