takaisin otsikoihin

 

Yhdyskuntien yhteisövero-osuus tulisi poistaa

Esko Almgren vaati (HS 26.10.2006) (jatkuvaa) valtionavustusta uskonnollisille yhdyskunnille.  Yhdyskunnista vain valtiokirkot saavat osuuden (2006: 1,94 prosenttia) yhteisöveron tuotosta.  Muut yhdyskunnat voivat hakea ja saada muita valtionavustuksia samalla tavoin kuin esim. yhdistykset.

Yhdyskuntien tulee vastata omista menoistaa (kirkkorakennukset, rekisterit, diakoniatyö ja musiikkitoiminta).  Sen sijaan en sulkisi täysin pois mahdollista valtionavustusta yksityisen hautausmaan ylläpitämiseksi ehdolla, että toiminta olisi yleishyödyllistä.  Näitä tosin ylläpitävät monet muutkin tahot kuin yhdyskunnat, esim. ateistit.  Tähän tarkoitukseen valtionavustuksia ei ole myönnetty. 

Valtiokirkkojen saama yhteisövero-osuus tulisi poistaa.  Hallitus esittää (HE 144/2006 vp) sen suuruudeksi vuodelle 2007 1,75 prosenttia.  Osuus tulisi antaa muille yhteisöveron saajille, mutta parempi olisi alentaa koko veroa. 

Totuuden Ystävät ei hae eikä vastaanota mitään valtion jatkuvaa toiminta-avustusta, vaikka eduskunta niistä joskus päättäisi.

Kimmo Sundström
Totuuden Ystävät, hallituksen jäsen
rekisteröity uskonnollinen yhdyskunta

Kirjoitus lähetettiin Helsingin Sanomille 8.11.2006, mutta lehti ei sitä julkaissut.