takaisin otsikoihin

 

"Jumalaton kulttuurilehti" kesytettiin ja muita valituksia

 

Helsingin Vapaa-ajattelijat ry:n sihteeri Esa Ylikosken haastattelussa (Viikkolehti 24.3.) mainittiin Vapaa-ajattelijain liiton julkaiseman Vapaa Ajattelija -lehden vanha alaotsikko "Jumalaton kulttuurilehti". Valitettavasti tämä alaotsikko on pudotettu pois numerosta 1/2006 lukien. Ja valitettavasti edelliselle ateistitoimittajalle annettiin potkut.

Oikeasti "Jumalaton kulttuurilehti"-lippua heiluttaa Suomen Ateistiyhdistys ry:n verkkolehti (http://www.dlc.fi/~etkirja/Jumalaton3.htm). Julkaisijayhdistys on Suomen vanhin ateistiyhdistys (per. 1985).  Valitettavasti tämänkään lehden ateistitoimittajan juttuja ei enää voida lukea Vapaa Ajattelijasta.   

Valitettavasti osa vapaa-ajattelijoista haluaisi itselleen samanlaisen vihkimisoikeuden kuin minkä uskonnolliset yhdyskunnat hakemuksesta voivat saada. Oikeusministeriön vihkimisoikeustyöryhmä torjuu tämän halun. Ateistit tahtovat maallisen valtion, johon ei kuulu kirkollista vihkimismuotoa, vain siviilivihkiminen. Eron klerikaalien ja siviilien välillä tulee olla selvä.

Valitettavasti Prometheus seremoniat Oy ei ole "vapaa-ajattelijoiden jäsenjärjestöjen omistama". Tällaisia järjestöjä on vähemmistöomistajina, enemmistöomistaja on yhtiön toimitusjohtaja.

Vapaa-ajattelijain liitossa ei ole "alajaostoja", vaan jo sääntöjenkin perusteella kaikki sen jäsenet ovat itsenäisiä, rekisteröityjä yhdistyksiä. Pääkaupunkiseudun ateistit ry:n mielestä ystävällisessä, antiautoritaarisessa yhdistysilmapiirissä ja valehtelusta, varastamisesta ja veronkierrosta pidättäytymisessä ei ole mitään "räyhäkästä".   

Valitettavasti Vapaa-ajattelijain liiton näyteikkuna näyttää pölyiseltä sivukujan tekstiilipuodilta kauhtuneine T-paitoineen. Ennen näyteikkunassa oli paljon ateistista kirjallisuutta ja lehtiä.  

Kimmo Sundström
varapuheenjohtaja
Pääkaupunkiseudun ateistit ry

Kirjoitus lähetettiin Viikkolehdelle (Kansan Uutiset) 3.4.2006, mutta lehti ei sitä julkaissut.