Nimi Pääkaupunkiseudun ateistit ry

Ei kappeliin kannettunakaan (Vantaan Lauri 30.3.2006)

Veli-Pekka Hännisen kolumni Uskonnottoman kuolema (VL 16.3.) on loukkaava. Minulle ei tulisi mieleen tehdä huonoa pilkkaa kristittyjen hautajaismenoista.

Te lehden lukijoista, jotka olette kristittyjä, kuvitelkaa että joutuisitte hautaamaan omaisianne vieraan uskonnon menoin tai ainakin vieraan uskonnon harjoittajien ylläpitämään hautausmaahan. Lisäksi maksaisitte valtion välittämänä yhteisöverona tälle vieraalle uskonnolle kaksi kertaa sen mitä se käyttää hautausmaihin, ja vielä jotkin poppamiehet tulisivat pilkkaamaan vainajan muistoa riiteillään.

Näin meitä ateisteja kohdellaan nykyajan Suomessa. Monelle kelpaisivat hyvin kunnalliset tunnustuksettomat hautausmaat rakennuksineen tai oikeus tuhkan sirotteluun vainajaa kunnioittaen. Vaihtoehtoisesti tasapuolinen tuki ja maanluovutus uskontokuntiin kuulumattomien hautausmaille olisi kohtuullista, jotta niitä olisi tarpeeksi ja mahdollista ylläpitää. Kunnioittavampaa kohtelua kuollutta ruumistani kohtaan olisi sen pakkaaminen jätesäkkiin ja vieminen kaatopaikalle kuin hautaaminen uskontokunnan ylläpitämälle hautausmaalle.

Jotkut meistä haluavat käyttää kristittyjen kappeleita hautajaisten järjestämiseen, kun sinne kristittyjen hautausmaahan kuitenkin on pakko haudata. Minä en halua mennä sinne edes kannettuna sen paremmin kuin kirkkoon tai seurakuntakotiinkaan. Poikkeuksena pidän minkä hyvänsä uskonnon tai todellisuuskäsityksen häitä ja hautajaisia, joihin osallistun vieraana kunnioittaen asiallisesti rituaaleja ja tiloja.

Hänninen antoi ymmärtää, että käyttäisimme sanaa jumalankieltäjä ja vielä isolla jiillä. Eihän sellaista voi kieltää, mitä ei ole [, koska ei ole ketään tottelemassa (poist.)]. Myöskään vapaa-ajattelijoiden saarnamiehiä ei ole, on vain uskonnottomia juhlapuhujia.

Voisiko hieman löytyä suvaitsevuutta ja kunnioitusta myös kristityltä kolumnistilta ainakin niin kauan kuin lehti tulee muidenkin kuin kristittyjen kotiin? Jos kantani tuntuu tiukkapipoiselta, niin suosittelen Hännistä kirjoittamaan kolumnin muslimin kuolemasta.

Jari Hakkarainen