takaisin otsikoihin

Lapin Kansa pe 15.12.2017/Lappi puhuu: Mielipide

Uskonnottomien perheiden lapset huomioitava

Uskonnottomille varhaiskasvatuksen katsomuskasvatus paljastuu yhä pahemmaksi. Vaikka varhaiskasvatuslain esityöt mainitsevat seurakunnat vain kerhotoiminnan järjestäjinä, ne haluavatkin opettaa koko päiväkotiryhmää.

Sitä ei tule sallia. Lapsen varhaiskasvatussuunnitelmassa on huoltajan voitava rajata opettajiksi päiväkodin henkilökunnan.

Helsingin Sanomissa päiväkodin esiopetusryhmän tiedekysymykseen, miten Jumala syntyi, vastasi professori Matti Kamppinen vastuullisesti, että uskontotieteen mukaan eri uskontojen jumalat ovat syntyneet ihmisten mielikuvituksen ansiosta. Tähän uskonnottomat kodit yhtyvät, eivätkä tarvitsisi katsomuskasvatusta. Uskontoiset kodit ajattelevat toisin, mutta ovat siirtäneet uskontokasvatuksen itseltään julkiselle vallalle.

Ongelma uskonnottomille on silloin yhteiseksi tarkoitettu varhaiskasvatuksen katsomuskasvatus. Lapsille riittäisi ja olisi parasta korkeintaan eri uskontojen olemassaolon ja uskonnottomuuden maininta uskontojen oppeihin menemättä ja ateismia avaamatta.

Jo varhaiskasvatukselle laissa annettu tavoite yleisen kulttuuriperinteen kunnioittamisesta viittaakin kristinuskoon. Asianomaiset uskon tuottamiseksi sepitetyt tarinat on tällöin samalla selitettävä epähistorioiksi, sillä on kunnioitettava myös uskonnottomuutta ja sen pitäytymistä tieteen käsitykseen luonnosta koko todellisuutena.

Yleisemmin on päiväkodissa eri uskontojen jumalia tai muita uskomuksia esitettäessä todettava ne ihmisen luomiksi. Mahdollinen vastaväite, että pienet lapset eivät sitä puhetta ymmärtäisi, sivuuttaa juuri uskonnottomien kotien lapset, jotka joutuisivat muuten epäoikeudenmukaisesti uskontojen harhauttamiksi.

Korjaamatta ehkä silti jätettävästä opetuksesta on taas kodin saatava tieto, jolloin siitä on voitava olla pois, mikä voi olla kohtuuttoman hankalaa. Yhteinen katsomuskasvatus on epäonnistunut, mahdoton ajatus.

JOUNI LUUKKAINEN
Pääkaupunkiseudun ateistit ry:n
puheenjohtaja