takaisin otsikoihin

Lapin Kansa la 14.10.2017/Mielipide

Työhönpaluuraha takaisin

Kannatan Veikko Vuontisjärven esittämää lomarahasysteemin romuttamista (LK 11.10.). Samaa esitin jo laman aikana 1992-93 sisäiseksi devalvaatioksi.

Kilpailukykysopimukseen ehdotin kuitenkin, että kaksi arkipyhää olisi korvauksetta muutettava tavallisiksi työpäiviksi. Otin tuolloin [toimitus valitettavasti poisti: aiemmin] selkoa lomarahasta. Jo taakse jäänyt siirtolaisuus Ruotsiin ei ollut sen syynä.

Metallityöväen liiton arkistossa liittovaltuuston kokouksen 27.6.1970 pöytäkirja kertoi osastojen vaatimuksista lomapalkan korottamiseksi. Puheenvuorossa viitattiin 13. kuukauden palkkaan, joka oli käytössä joissain, ilmeisesti ulkomaalaisomisteisissa yhtiöissä. Riemuni oli suuri, kun mikrofilmiltä löysin metalliliiton suuren lakon loppumisesta kertoneesta uutisesta (HS 16.3.1971) "työhönpaluurahan". Siitä tuli sitten lomaltapaluuraha ja myöhemmin lomaraha.

Alkuperäinen nimitys olisi mielestäni pitänyt ottaa jälleen käyttöön tulkittuna vain niin, että siitä rahasta työnantajien hyväksi luopuminen olisi osaltaan johtanut työttömien työhönpaluuseen.

Sepitin tuekseni päässälaskun jälkeen sadun siitä, kuinka Helsingin yliopisto maksaa Suomen ulkomaanvelan. Otetaan matemaatikko kutsumaan koolle Senaatintorille kirjoissa olevat opiskelijamme ja laskemaan, että heitä on 30000. Otetaan ravitsemustieteilijä lihottamaan heidät 120-kiloisiksi. Vihdoin otetaan nykyajan alkemisti eli fyysikko muuttamaan heidät kukin samanpainoiseksi kultaharkoksi. Luovutamme kullan.

Satuni kolme henkilöä olivat yliopistolla johtotehtävissä kolmessa keskeisessä opetus- ja tutkimushenkilökunnan järjestössä ja esiintyneet vaadittuihin säästöihin liittyneissä tiedotustilaisuuksissa. Ajatukseni oli, että yliopistolla olisi joukolla valittu lomarahoista luopuminen lomautusten sijasta ja että esimerkkimme olisi sitten laajentunut valtakunnalliseksi käytännöksi. Epäonnistuin.

JOUNI LUUKKAINEN
matematiikan dosentti