takaisin otsikoihin

Lapin Kansa to 28.9.2017/Lappi puhuu: Mielipide

Ei yhteisiä uskontotunteja

Lapin Kansan pääkirjoitus (LK 17.9.) sivuuttaa uskonnonvapauden, erityisesti ateistien, ajaessaan kaikille [toimitus poisti: sen itsensäkin] uskonnontunneiksi kutsumaa yhteistä opetusta. "Uskontotieto" heikentäisi ateistien perusoikeuksia ja se on torjuttava. Vuodesta 1923 lähtien on voinut erota kirkosta ja kirkkoon kuulumaton vapautua uskonnonopetuksesta.

Suomella on siten ratkaisevasti parempi historia kuin Ruotsilla, jossa eromahdollisuus tuli vasta 1951, eikä uskonnonopetuksesta ole koskaan ollut vapautusta.

Elämänkatsomustieto (ET) syntyi, kun 1979 peruskoulun uskonnonopetuksesta vapautetuille tarkoitetun uskontojen historian ja siveysopin, uskontotiedon kaltaisen oppiaineen oppimääräsuunnitelmasta valitettiin YK:n ihmisoikeuskomitealle. Se totesi sen ainakin osittain uskonnolliseksi. Tästäkin historiasta pitäisi pitää kiinni.

ET ei nojaa uskontoihin. Se pitäytyy koulun muun opetuksen lailla tieteen käsityksessä luonnosta koko todellisuutena. Uskontoja käsitellään, mutta vain suppeasti ja myöhäisessä vaiheessa niiden vaikutus siten torjuen.

Syy oppilaiden jakoon eri uskontojen ryhmiin ja ET:oon on uskonnoissa, niiden oppien tieteenvastaisuudessa, kullakin omalla tavallaan, ja erityisesti niistä yhden ollessa valta-asemassa. Ratkaisu olisi lopettaa katsomusopetus malleina Ranska ja Viro. Lasten filosofointi kävisi oppiaineeksi. Lukiossa on jo filosofiassa etiikan kurssi oikeana pohjana yhteiselle keskustelulle.

Olen turhaan kaivannut lainsäädäntöön korjausta, että 12-vuotias, joka on havainnut uskonnot valheeksi, saisi myös tehdä johtopäätöksensä ja omalla päätöksellään jättää kirkon ja uskonnonopetuksen. Nyt haluttaisiin ateistivanhempilta viedä oikeus pitää edes lapsensa poissa uskonnonopetuksesta.

JOUNI LUUKKAINEN
puheenjohtaja
Pääkaupunkiseudun ateistit ry