takaisin otsikoihin

Elämänkatsomustiedon tueksi (Opettaja 20/20.5.2011)

Arno Kotro ja Tuukka Tomperi puolustivat ansiokkaasti elämänkatsomustiedon opetusta (Opettaja 16-17/21.4.). Kanneltuani ilmoittautumislomakkeista voin vahvistaa väitteen opetusjärjestelyiden laittomuuksista. Mutta nyt ainakin Seinäjoen tiedote ja lomake ovat lain ja sen vallitsevan tulkinnan mukaiset ja käyvät malleiksi. 

Elämänkatsomustiedon opetukseen osallistumisen vähäisyys ja tyytyminen huonoon opetukseen on osoitus uskonnottomien huoltajien välinpitämättömyydestä. Heistä ei olisi vastustamaan kirkon vaikutysyrityksiä opetuksen sisältöön, jos aine avattaisiin kirkkoon kuuluville oppilaille. 

Oivaltavampi tapa toteuttaa uskonnonvapautta olisi sallia 12 vuotta täyttäneen lapsen itse päättää uskonnollisesta asemastaan ja sen puitteissa jo peruskoulussa katsomusaineestaan lukiolaisia nykyisin koskevin säännöin. 

Tuntijakotyöryhmä olisi sitovasti kuvannut ehdottamansa yhteisen etiikan opetuksen tunnustuksettomaksi, jos aika olisi ollut aineelle kypsä. Osuvampi ratkaisu olisi ollut filosofia etiikkaa sisältävänä. 

Jouni Luukkainen
matematiikan dosentti

Huom. Alkuperäisestä tekstistä "tunnustuksettomaksi sekulaarin mielessä" oli toimitus jättänyt pois tarkennuksen "sekulaarin mielessä" (tilanpuutetta ei ollut).

Lisäys (27.5.2011): Lähetin 21.5.2011 toimitukselle tämän poiston johdosta kiitoksen siitä, että toimitus ilmeisesti ymmärsi aivan oikein tunnustuksettomuuden itsessään tarkoittavan sekulaariutta eikä siksi halunnut antaa minun lähteä lipeämään termin tästä vakiintuneesta tulkinnasta.